Thumbnail
Σε μία χώρα που "λιώνει" ανάμεσα στα γεωστρατηγικά συμφέροντα των υπερδυνάμεων.

Γράφει ο Νίκος Αργυράκης

Η εφημερίδα Bild am Sontag, δηλαδή η κυριακάτικη έκδοση της γνωστής καθημερινής εφημερίδας Bild,  δημοσίευσε πως δεκάδες ειδικοί των υπηρεσιών πληροφοριών και της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ παρέχουν συμβουλές στην κυβέρνηση της Ουκρανίας. Αυτό δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση. Γνωρίζουμαι πως εκτός από την Γερμανία, και το αμερικάνικο κεφάλαιο, έχει συμφέροντα στην περιοχή. Η Ουκρανία είναι μια χώρα η οποία "λιώνει" ανάμεσα στους γεωστρατηγικούς και οικονομικούς ανταγωνισμούς των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Και επειδή η Αμερική στην γεωπολιτική σκακιέρα έχει μέχρι στιγμής έναν κυρίαρχο ρόλο (άσχετα αν έχει χάσει την δυναμική που είχε το 70 και το 80) έχει βάλει σίγουρα το χεράκι της στα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων μηνών. Δεν είναι και κάτι πρωτοφανές. Πληθώρα δημοσιευμάτων έχουν κάνει γνωστό,  πως οι αμερικάνικες αρχές εύκολα δημιουργούν "κινηματικές" εντάσεις σε διάφορες χώρες, εκμεταλλευόμενες την φτώχεια και την λιτότητα, με την βοήθεια ΜΚΟ ή αντιπολιτευόμενων σχημάτων τα οποία έχουν στήσει οι ίδιες, δημιουργώντας μέχρι και εξεγερσιακές καταστάσεις για να γίνει δυνατή η αντικατάσταση της εκάστοτε κυβέρνησης η οποία δεν είναι στα μέτρα τους.

Κάποιος πολύ εύκολα θα τοποθετούσε, αυτή την ερμηνεία στο επίπεδο της συνομωσιολογιας, παρόλαυτα αυτό αναιρείται, με βάση τα στοιχεία που έχουν προκύψει, από τις  ροζ  έως  τις πλήρως αντιδραστικές "εξεγέρσεις" σε Βενεζουέλα, Ουκρανία και άλλες χώρες.

Για να είμαστε ακριβείς προφανώς χωρίς να παίρνουμε το μέρος της μίας ή της άλλης υπερδύναμης,  η κυβέρνηση της Ουκρανίας, είναι η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, όπου συμμετέχουν οι ναζιστικές δυνάμεις του "δεξιού τομέα". Τις τελευταίες 3 μέρες, στρατιωτικές δυνάμεις με εντολή της επίσημης κυβέρνησης έχουν αιματοκυλίσει την Ανατολική Ουκρανία, φτάνοντας στο σημεία να κάψουν ζωντανούς, περίπου 40 ανθρώπους.

Η Μπίλντ, επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας, υποστηρίζει πράκτορες της CIA και του FBI βοήθησαν το Κίεβο να περιορίσει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία και να εγκαταστήσει ένα μηχανισμό αποτελεσματικής ασφαλείας. Η γερμανική εφημερίδα διευκρίνισε ότι οι πράκτορες δεν ενεπλάκησαν άμεσα στις συγκρούσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές.Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα και το δημοσίευμά της "η δραστηριότητά τους περιορίζεται στην πρωτεύουσα, το Κίεβο».

Τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος είχε επιβεβαιώσει ότι ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν είχε πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στο Κίεβο στο πλαίσιο μιας περιοδείας στην Ευρώπη, μια επίσκεψη που είχε καταδικάσει η Μόσχα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σταμ
«Καμία ποινή δεν μπορεί να μας εμποδίσει»: Η απάντηση φαντάρου που τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση επειδή στήριξε τους αγρότες
Ποινή σε φαντάρο που στήριξε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών - Καταγγελία της ΚΝΕ για αυταρχισμό
«Καμία ποινή δεν μπορεί να μας εμποδίσει»: Η απάντηση φαντάρου που τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση επειδή στήριξε τους αγρότες
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης
Πρόεδρος της ομάδας εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Σφακιανάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χαίρομαι γιατί επικεφαλής της είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, τον οποίο ευχαριστώ για...
Πρόεδρος της ομάδας εθνικού διαλόγου για την Παιδεία ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Σφακιανάκης
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Υπουργείο Παιδείας: Ξεκινά ο Εθνικός Διάλογος για το Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο
9 μήνες διαλόγου χωρίς αιφνιδιασμό στην Παιδεία - Τι ανακοινώνεται σήμερα
Υπουργείο Παιδείας: Ξεκινά ο Εθνικός Διάλογος για το Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο