Thumbnail
Γίνεται σαφές για ποιόν δούλευε τόσο καιρό το υπ. Παιδείας και ο κ. Αρβανιτόπουλος

Του Χρήστου Κωστόπουλου

«Περαιτέρω βήματα για την αύξηση της οικονομικής και οργανωτικής αυτονομίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» θεωρεί, η τρόικα οτι πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησής της που δημοσιεύτηκε σήμερα, για τη χώρα μας.

Στο κομμάτι που αφορά της Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση γίνεται σαφές για ποιόν δούλευε τόσο καιρό  το υπουργείο Παιδείας και ο κ. Αρβανιτόπουλος.  Όλο το μεταρρυθμιστικό έργο, εξαιτίας του οποίου το εκπαιδευτικό σύστημα ισοπεδώθηκε, κρίνεται ως πολύ θετικό, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν και νέες μεταρρυθμίσεις.  

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει τα εξής:  

Στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το σύστημα ορθολογικοποιήθηκε σημαντικά. Το σύστημα ήταν εξαιρετικά αναποτελεσματικό, και η Ελλάδα είχε έναν από τους μικρότερους αριθμούς ωρών διδασκαλίας από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.  Πολλές οργανωτικές δυσκαμψίες παρεμπόδιζαν την ορθολογική κατανομή του προσωπικού. Ο εξορθολογισμός του σχολικού δικτύου και η αύξηση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τάξη και των ωρών διδασκαλίας, έφερε την Ελλάδα πιο κοντά στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Τα  βήματα αυτά καθώς και άλλα μέτρα, όπως η νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα σχολεία και οι νομικές αλλαγές προκειμένου να επιτραπεί η δυνατότητα της υποχρεωτικής μετάθεσης του εκπαιδευτικού προσωπικού,  είχαν ως αποτέλεσμα, κατά το σχολικό έτος 2013 – 2014 να προσληφθούν  μόνο 2.000 αναπληρωτές  για την κάλυψη των κενών, σε σύγκριση με τους 15.000 που ήταν τον 2011-2012, μειώνοντας σημαντικά το μισθολογικό κόστος.

Μειώθηκαν επίσης, οι λειτουργικές δαπάνες. Ωστόσο, πρόσθετα σημαντικά μέτρα απαιτούνται για την αύξηση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, οι πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως. Οι αρχές θα πρέπει να λάβουν τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα για την αποτελεσματική αξιολόγηση των σχολείων και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Επιπλέον, βήματα για την αύξηση της οικονομικής και οργανωτικής αυτονομίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει  να εξεταστούν.


Δείτε εδώ όλη την έκθεση

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Εθνικό Απολυτήριο: Τέλος στις Πανελλαδικές όπως τις ξέραμε – Τι προβλέπει το σχέδιο για την εκπαίδευση το 2025

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xartis231.jpg
O χάρτης του gov.gr με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης στην Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Το mySafetyPlan προσφέρει σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να εντοπίσει άμεσα πού πρέπει να κατευθυνθεί σε σεισμό ή άλλη φυσική καταστροφή
O χάρτης του gov.gr με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης στην Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
Παραλία στην Ελλάδα
Η άγνωστη παραλία με τα απίθανα νερά για ήσυχες αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη
Ιδανικός προορισμός για όσους αναζητούν απόλυτη ηρεμία, φυσική ομορφιά και απομόνωση – μόλις λίγη ώρα από το κέντρο της πόλης
Η άγνωστη παραλία με τα απίθανα νερά για ήσυχες αποδράσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη