Thumbnail
Η «Λεγεώνα των SS», όπως αποκαλούνται, παρέλασε την Κυριακή στη Ρίγα της Λετονίας

        Η «Λεγεώνα των SS», όπως αποκαλούνται, παρέλασε την Κυριακή στη Ρίγα της Λετονίας με τη συμμετοχή ωστόσο να είναι πολύ μικρότερη από τις εκτιμήσεις των διοργανωτών. Πρόκειται για Λετονούς που πολέμησαν στο πλευρό των ναζί, ως βοηθητικοί της Βέρμαχτ, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Οι νοσταλγοί των ναζί παρελαύνουν κάθε χρόνο στις 16 Μαρτίου από το 1991 όταν και έπεσε η Σοβιετική Ένωση. Ωστόσο η φετινή επέτειος των ναζί της Λετονίας συμπίπτει με σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, καθώς στην Κριμαία πραγματοποιείται το δημοψήφισμα για απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία και προσάρτησή της στη Ρωσική ομοσπονδία. Μάλιστα οι ναζί της Λετονίας εκφράζουν και την υποστήριξή τους στους ομοϊδεάτες τους της Ουκρανίας, που έχουν ισχυρή παρουσία στη νέα μεταβατική ηγεσία του Κιέβου.

H παρέλαση των ναζί επέφερε και αλλαγές στην κυβέρνηση της Λετονίας. Ειδικότερα η πρωθυπουργός της χώρας, Λαϊμντότα Στραουγιούμα, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του υπουργού, Έιναρς Γκιλίνσκις, ο οποίος δήλωσε πως θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις. Εξάλλου η παρέλαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στην Εβραϊκή και τη ρωσική κοινότητα της Λετονίας, που αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (συνολικά 2 εκα.).

Παράλληλα με την παρέλαση των βετεράνων της «Λεγεώνας των SS» πραγματοποιήθηκε και αντιφασιστική συγκέντρωση. Μάλιστα σε κάποιο σημείο οι δύο συγκεντρώσεις έφτασαν αρκετά κοντά και ξεκίνησε η ανταλλαγή συνθημάτων, ωστόσο η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας απέτρεψε οποιαδήποτε τη σύγκρουση.

Η Ρίγα επιχειρεί να ρίξει τους τόνους καθώς δεν επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί η παρέλαση της «Λεγεώνας των SS» από τα ρωσικά μέσα που το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν επισημάνει και καταγγείλει την «αναγέννηση του φασισμού και του ναζισμού» στην ευρύτερη περιοχή. Αναλυτές αναφέρουν πως η στάση της πρωθυπουργού της Λετονίας να απαγορεύσει τη συμμετοχή υπουργών στις εκδηλώσεις των ναζί είναι αποτέλεσμα των πιέσεων των ΗΠΑ και της Γερμανίας, που φέρονται να ζήτησαν την αποστασιοποίηση της κυβέρνησης από τη συγκέντρωση της «Λεγεώνας των SS».

Όπως επισημαίνουν διεθνή μέσα, περίπου 140.000 Λετονοί πολέμησαν στο πλευρό των ναζί και άλλοι τόσοι στο πλευρό των Σοβιετικών. Από το 1939 η χώρα άλλαζε συνεχώς χέρια μεταξύ Ρώσων και Ναζί μέχρι το 1944 όταν και εισέβαλαν οι Σοβιετικοί κατά την πορεία τους προς το Βερολίνο στο πλαίσιο της μεγάλης αντεπίθεσης που ξεκίνησε από τη Μόσχα. Η Λετονία παρέμεινε στο Σοβιετικό μπλοκ μέχρι την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πηγή: tvxs.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Επανέρχεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα το αγαπημένο μάθημα των μαθητών με νέα θεματική

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παύλος Μαρινάκης - Κυβερνητικός εκπρόσωπος
Μαρινάκης για πόλεμο Ισραήλ – Ιράν: Κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας δεν υπάρχει
Για τα Τέμπη: «Δεν το πιστεύει κανένας λογικός άνθρωπος ότι υπάρχει σύνδεση με τον πρωθυπουργό»
Μαρινάκης για πόλεμο Ισραήλ – Ιράν: Κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας δεν υπάρχει
Κυριάκος Μητσοτάκης για τεχνητή νοημοσύνη
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης»
Μητσοτάκης: «Ένα παγκόσμιο πείραμα σε βάρος της ψυχικής υγείας των παιδιών μας βρίσκεται σε εξέλιξη»
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης»
foto_education_pencils_molyvia.jpg
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2025: Πόσες αιτήσεις ικανοποιήθηκαν
«Απαράδεκτη η στάση του υπουργείου Παιδείας με την ένταξη στις ειδικές κατηγορίες και Τριτέκνων» - Η ενημέρωση του αιρετού Νίκου Φασφαλή
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών 2025: Πόσες αιτήσεις ικανοποιήθηκαν