Thumbnail

Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα -και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ευρώπη- είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις) είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

 
Αυτά προκύπτουν από έρευνα που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναφορικά με τον αριθμό των κατοίκων της Ευρώπης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (έτος αναφοράς το 2012).
 
Ειδικότερα για την Ελλάδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 23,1% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 19,5%, ενώ το 14,1% του πληθυσμού ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που λίγο πολύ κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»). 
 
Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17%, 9,9% και 10,4%. 
 
Στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) από αυτές τις προβληματικές καταστάσεις είναι το 34,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,8% (124,5 εκατ. άνθρωποι). Το 2008 το ποσοστό για την Ελλάδα ήταν στο 28,1%, ενώ στην ΕΕ ήταν στο 23,7%.
 
Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι μόνο η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λετονία, με ποσοστά που πλησιάζουν και ξεπερνούν το 40%, ενώ στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Ολλανδία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο.
 
 
 

agelioforos.gr/

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ηλιουπολη
Εκπαιδευτικοί Κέρκυρας: «Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει τα παιδιά»
Με αφορμή την τραγωδία στην Ηλιούπολη, οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την πίεση του εξεταστικού συστήματος και ζητούν άμεση στήριξη της ψυχικής υγείας...
Εκπαιδευτικοί Κέρκυρας: «Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει τα παιδιά»
papei.jpg
ΠΑΠΕΙ: Ημερίδα για τις συνθήκες απασχόλησης και τη δίκαιη εργασία στον Ελληνικό Τουρισμό
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο διεθνούς ερευνητικού προγράμματος για τη μελέτη των συνθηκών εργασίας στον τουριστικό και ξενοδοχειακό κλάδο,
ΠΑΠΕΙ: Ημερίδα για τις συνθήκες απασχόλησης και τη δίκαιη εργασία στον Ελληνικό Τουρισμό