Thumbnail
Την τελευταία δεκαπενταετία λοιπόν η ΕΥΠ φέρεται να είχε αγοράσει, να είχε δημιουργήσει ή και παρεισφρήσει σε μια σειρά επιχειρήσεις όπως κολέγια, εταιρείες πληροφορικής κτλ

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για τη δράση αντιεξουσιαστών και να «παρεισφρήσει» στους χώρους των αναρχικών την περίοδο 2003-2008 είχε ανοίξει κατάστημα (λειτουργούσε ως καφετέρια και μπαρ) κοντά στην πλατεία Εξαρχείων το οποίο ήταν γεμάτο με συστήματα από «κοριούς» και μικροκάμερες! Η «ατυχία» όμως για τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ήταν ότι αυτό το κατάστημα... έκλεισε λίγες εβδομάδες πριν από τα τέλη του 2008, όταν οι τότε επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. είχαν κρίνει ότι «ο χώρος των αντιεξουσιαστών είχε ηρεμήσει και δεν υπήρχε κανένας λόγος λειτουργίας του νυχτερινού κέντρου της ΕΥΠ στην πλατεία Εξαρχείων». Για να διαψευσθούν οικτρά όμως τους επόμενους μήνες με τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου που προκάλεσε τη γιγάντωση του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και την ενίσχυση πολλών οργανώσεων αντάρτικου πόλης.

Στον χώρο της διασκέδασης

Την τελευταία δεκαπενταετία λοιπόν η ΕΥΠ φέρεται να είχε αγοράσει, να είχε δημιουργήσει ή και παρεισφρήσει σε μια σειρά επιχειρήσεις όπως κολέγια, εταιρείες πληροφορικής κτλ. προκειμένου να αντλήσει στοιχεία για τη δράση κατασκόπων, επίδοξων τρομοκρατών κτλ. Είναι όμως η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είχαν «εισέλθει» και στον χώρο της διασκέδασης με τη δημιουργία ενός μπαρ στα Εξάρχεια! Εκείνη την περίοδο υπήρχε ζωτικό ενδιαφέρον των ελληνικών υπηρεσιών για τη συγκέντρωση πληροφοριών για τις ενέργειες αντιεξουσιαστών, κυρίως από στέκια στο κέντρο της Αθήνας, όπου η Αστυνομία ήταν αδύνατον να συλλέξει «κρίσιμες πληροφορίες».

Το κύριο πρόβλημα των αρχών Ασφαλείας ήταν ότι οι αστυνομικοί ή οι πράκτορες που προσπαθούσαν να κινηθούν στα πέριξ της πλατείας Εξαρχείων εντοπίζονταν και αναγνωρίζονταν αμέσως από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και ότι οι περιπολούντες συγκεκαλυμμένοι αστυνομικοί ή άλλοι που πήγαιναν σε συγκεκριμένα στέκια δεν μπορούσαν να αντλήσουν συγκροτημένα στοιχεία για τις διεργασίες στον χώρο αυτόν.

Ετσι λοιπόν αποφασίστηκε η λειτουργία μιας καφετέριας-μπαρ στα Εξάρχεια με δημιουργό και χρηματοδότη την... ΕΥΠ προκειμένου από ακροάσεις και αναλύσεις στιχομυθιών των θαμώνων να αντλούνται σημαντικές πληροφορίες για διεργασίες σε ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Και όχι μόνο... Τότε είχαν διαρρεύσει πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και υπονοούμενα του τύπου «είμαστε σε καλό δρόμο και... μπήκαμε στα Εξάρχεια χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας». Τώρα όμως αποκαλύπτεται ότι μιλούσαν για το φιλόδοξο σχέδιο με το «μπαρ παγιδευμένο με... κοριούς», για το «στέκι της ΕΥΠ» στα Εξάρχεια.

Ειδικές προβολές

Η λειτουργία του μπαρ ήταν κυρίως έργο της Ειδικής Επιχειρησιακής Ομάδας της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ, που ιδρύθηκε το 1999 και χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια που προορίζονταν για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αντιμετώπισης της Απάτης (OLAF) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ομάδα αυτή διέθετε μικροκάμερες, συστήματα ακρόασης χώρων, επεξεργαστές εικόνας και ειδικό λογισμικό ανάλυσης οπτικού υλικού για την ταυτοποίηση δραστών σε παράνομες ενέργειες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διέθετε στούντιο για το «μοντάζ» των βίντεο από τις κάμερες. Μάλιστα το υλικό από τις παρακολουθήσεις επιδεικνυόταν σε ειδικές προβολές στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αλλά και σε άλλους αξιωματικούς της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. για να προχωρήσουν στις περαιτέρω ενέργειες.

Ετσι λοιπόν συνέβη και με το οπτικό υλικό από την καφετέρια στα Εξάρχεια που παραπέμπει στην... πρώτη βερσιόν της εκπομπής «Πλάκα κάνεις» με μαγνητοσκοπημένες συνδιαλέξεις θαμώνων σε καφέ της πρωτεύουσας. Η μουσική ήταν σχετικά χαμηλή για να διευκολύνονται οι ακροάσεις και οι απομαγνητοφωνήσεις και να καταφέρνουν οι διωκτικές υπηρεσίες να επιλέγουν τις συζητήσεις με «ενδιαφέρον».

Πηγή: Το Βήμα 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thranio
ΕΕΠ: Ανοίγει η πρόσκληση για νέες θέσεις Ψυχολόγων, Νοσηλευτών και Κοινωνικών Λειτουργών
Υπουργική απόφαση καθορίζει διαδικασία επιλογής Ψυχολόγων, Σχολικών Νοσηλευτών και Κοινωνικών Λειτουργών στα Σχολικά Δίκτυα Εκπαίδευσης και...
ΕΕΠ: Ανοίγει η πρόσκληση για νέες θέσεις Ψυχολόγων, Νοσηλευτών και Κοινωνικών Λειτουργών
ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019: Αναμορφωμένοι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
Εκπαιδευτικοί: Σοβάδες, κοντέινερ και πλημμυρισμένα προαύλια: Η πραγματικότητα στα σχολεία της Κεφαλονιάς
Εκπαιδευτικοί της Κεφαλονιάς και Ιθάκης καταγγέλλουν την κυβερνητική επίσκεψη ως επικοινωνιακή προπαγάνδα – «Απαιτούνται λύσεις, όχι βιτρίνες»
Εκπαιδευτικοί: Σοβάδες, κοντέινερ και πλημμυρισμένα προαύλια: Η πραγματικότητα στα σχολεία της Κεφαλονιάς
καιρός βροχές
Απότομη πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά έντονα φαινόμενα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ έως την Πέμπτη
Φθινοπωρινή μεταβολή με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα
Απότομη πτώση της θερμοκρασίας και τοπικά έντονα φαινόμενα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ έως την Πέμπτη
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Γιατί οι Μεγάλες Ελληνικές Επιχειρήσεις καθυστερούν στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης;
​​​​​​​Η χαμηλή ψηφιακή ωριμότητα, η έλλειψη στρατηγικής και ο φόβος της καινοτομίας κρατούν την Ελλάδα πίσω στη νέα τεχνολογική εποχή
Γιατί οι Μεγάλες Ελληνικές Επιχειρήσεις καθυστερούν στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης;