Εργασιακός Μεσαίωνας: Θα πληρώνεσαι με καθυστέρηση έως και 90 ημέρες
alfavita.gr

Επιμέλεια: Κλειώ Ιωάννου

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει εδώ και καιρό τα μέτρα τα οποία αλλάζουν άρδην τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.

 
Το καθεστώς της ελαστικής εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της ανεργίας και των απολύσεων μονιμοποιείται και ενισχύεται ολοένα και περισσότερο με τις διατάξεις που φέρνει το Υπουργείο εργασίας το οποίο καταργεί την πενθήμερη εργασία.
 
Στις 368 επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας κυριαρχεί η εξαήμερη απασχόληση, η ελαστική εργασία είτε με ατομική συμφωνία είτε με "εκ περιτροπής". Δεσπόζει η εξάφανιση των επιδομάτων και των παροχών που προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις και ο μισθός αντιστοιχεί στα όρια του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ανάλογα με την ηλικία και την διάκριση της ειδικότητας του εργαζόμενου.
 
Όπως αναφέρει η Ημερησία στις 3 Νοεμβρίου υπεγράφη η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση σε εταιρία παροχής υπηρεσιών φύλαξης που νομιμοποιεί την καθυστέρηση έως 90 ημέρες (!) στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων. «Η καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα λαμβάνει χώρα εντός 90 ημερών από τη λήξη του μήνα εντός του οποίου παρασχέθηκε η εργασία, είτε με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό των εργαζομένων είτε μετρητοίς είτε συνδυαστικά και με τους δύο τρόπους»
 
Οι πιο σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις είναι οι εξής:
 
20% μείωση των μισθών και σύνδεση αυτών με τους τα εκάστοτε κατώτατα όρια  (586,08 ευρώ - 761,90 ευρώ, ανάλογα με την προϋπηρεσία, για άγαμους ηλικίας άνω των 25 ετών, 510,95 ευρώ - 562,05 ευρώ για τους άγαμους κάτω των 25 ετών και 644,69 ευρώ - 820 ευρώ για έγγαμους άνω των 25 ετών και 562,05 ευρώ - 613,15 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών).
 
- 6ήμερη απασχόληση 40 ωρών την εβδομάδα για όσους ίσχυε το πενθήμερο. Οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να καταρτίζουν ατομικές συμφωνίες με κάθε εργαζόμενο χωριστά.
 
- Ανάλογα με τις συνθήκες και το φόρτο εργασίας καθορίζονται ελαστικά ωράρια εργασίας.Για παράδειγμα μέσα σε 6 μήνες προβλέπεται 10ημερη ημερήσια εργασία και για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα η χορήγηση ημερών ανάπαυσης αντίστοιχων των πρόσθετων ωρών που έχουν εργαστεί
 
- Εκ περιτροπής εργασίας 4 ημερών την εβδομάδα
 
- Διατήρηση μόνο των επιδομάτων που προβλέπουν η γενική νομοθεσία και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
 
alfavita.gr

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Lockdown: Πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού

Επίδομα 534€: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Απριλίου

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας - Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ
Από τις φονικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι, αναμεσά τους και εννέα παιδιά
Λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας - Ολονύχτιοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ
Μεταθέσεις: Οδηγίες για τις αιτήσεις βελτίωσης/οριστικής τοποθέτησης
Οδηγίες για την καταχώριση προτιμήσεων σχολικών μονάδων στις αιτήσεις για βελτίωση ή οριστική τοποθέτηση γενικής εκπαίδευσης
Μεταθέσεις: Οδηγίες για τις αιτήσεις βελτίωσης/οριστικής τοποθέτησης
Σεξουαλική κακοποίηση - Μπεκατώρου: Ο πόνος ενός θύματος μένει ανεξίτηλος
Νέα συγκλονιστική κατάθεση για τη σεξουαλική κακοποίηση από τη Σοφία Μπεκατώρου - «Χρειάζονται πολλά βήματα για να φτάσεις να βλέπεις τον εαυτό σου...
Σεξουαλική κακοποίηση - Μπεκατώρου: Ο πόνος ενός θύματος μένει ανεξίτηλος