Thumbnail
Στην ανωριμότητα του εργάτη υπάρχει η ανάγκη μιας κυβέρνησης σοφών μανδαρίνων», έγραφε ο Φλομπέρ που χαρακτήριζε τους εργάτες κάφρους, ενώ ο Εμίλ Ζολά χαρακτήριζε το αιματοκύλισμα του λαού του Παρισιού «αποτρόπαια αναγκαιότητα». 

Παρά τα όσα εξαγγέλλει  η Κυβέρνηση δια στόματος  Στουρνάρα, εκτός από τις αναφορές του στελέχους της ΕΚΤ Γ. Ασμουσεν, φαίνεται ότι αρκετά μέλη του Eurogroup αλλά και το ΔΝΤ δείχνει την οδό των νέων μέτρων ως τη μοναδική διέξοδο για τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Υπενθυμίζεται πως υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2015-16, για να καλυφθεί ένα κενό που η τρόικα το υπολογίζει σε περίπου 4 δισ. ευρώ, αλλά τυχόν επιβεβαίωση της αξίωσης για μέτρα 2 δισ. ευρώ, και το 2014, θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Ο κ. Στουρνάρας έσπευσε πάντως με αλλεπάλληλες δηλώσεις του να αποκλείσει οριζόντια μέτρα και θα περιμένει την τρόικα στο τέλος του μήνα να Υπενθυμίζεται πως υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για τη διετία 2015-16, για να καλυφθεί ένα κενό που η τρόικα το υπολογίζει σε περίπου 4 δισ. ευρώ, αλλά τυχόν επιβεβαίωση της αξίωσης για μέτρα 2 δισ. ευρώ, και το 2014, θα φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Ο κ. Στουρνάρας έσπευσε πάντως με αλλεπάλληλες δηλώσεις του να αποκλείσει οριζόντια μέτρα και θα περιμένει την τρόικα στο τέλος του μήνα να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, στη διάρκεια των οποίων θα τεθούν επί τάπητος:

Το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2017.

Ανάλογα με τις διαπιστώσεις του ελέγχου, θα συναποφασιστούν και τα μέτρα, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης, ιδιαίτερα εάν αγγίξουν συντάξεις, που είναι μεγάλος κίνδυνος δεδομένου, ότι διευρύνονται τα ελλείμματα των ταμείων.

Σήμερα ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ θα βρεθεί στην Αθήνα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και ο δεύτερος είναι η ανάληψη της Ευρωπαϊκή Προεδρίας από την Ελλάδα στις 1/1/2014 και της αντίστοιχης προεδρίας του ECOFIN από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική σημείο αναφοράς για τις επαφές του επικεφαλής των σκληρών Ευρωπαίων τεχνοκρατών, θα είναι το υπουργείο Οικονομικών όπου θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Κατά τη διάρκεια διαδοχικών συναντήσεων που θα έχει με στελέχη εντός και εκτός υπουργείου, θα εξεταστούν καταρχάς η πορεία των προαπαιτούμενων για τη δόση του ενός δισ. ευρώ.

Ο κ. Βίζερ θα ενημερωθεί για την πορεία της διαπραγμάτευσης για το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, της διευθέτησης των χρεών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ΕΥΑΠΣ το πρόγραμμα κινητικότητας και απολύσεων του Δημοσίου και το νέο κώδικα των δικηγόρων.

Αυτό θα γίνει με τη λογική ότι η δόση του Οκτωβρίου δεν θα χρειαστεί έγκριση από το συμβούλιο υπουργών της Ευρωζώνης. Το «πράσινο φως» θα δώσει το Euro-working Group, το οποίο θα επικυρώσει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε να προχωρήσει και η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. 

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Βίζερ είχε ταχθεί υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που εφαρμόζεται σε χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση. Ειδικά για την Ελλάδα είχε ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ειδικά στο κομμάτι που αφορά τις αλλαγές στο Δημόσιο.

Ο πρόεδρος του Euro-working Group έχει τονίσει ότι η δημοσιονομική εξυγίανση του Δημοσίου δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη χωρίς τη μείωση και τη βελτίωση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Σε ό, τι αφορά τη μελλοντική στήριξη προς τη χώρα μας, ο κ. Βίζερ κατά την πάγια τακτική των αξιωματούχων της Ε.Ε. έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εξαρτώντας την όποια απόφαση από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της τρόικας.

Δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αν υπάρξουν διαφορές ή υστερήσεις σε σχέση με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό του Δημοσίου. Παραπέμπει και αυτός τις όποιες αποφάσεις στα συμπεράσματα της τρόικας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της υλοποίησης του μνημονίου.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Τόμας Βίζερ θα ενημερωθεί για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2013 αλλά και για τη σύνταξη του προϋπολογισμού του 2014 και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2013-2017. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα συζητηθεί το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ για το 2013-2014. Θα συζητηθούν επίσης, και τα ελληνικά σχέδια για το κλείσιμο του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014-2015 αλλά και το δημοσιονομικό κενό 2015-2016.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μενίδι βίντεο
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Η στιγμή που ο 50χρονος συναντά την Ενκελέιντα πριν τον φόνο
Νέο βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, το οποίο «χαρτογραφεί» τις κινήσεις του 50χρονου δολοφόνου
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Η στιγμή που ο 50χρονος συναντά την Ενκελέιντα πριν τον φόνο
Image 2024-05-18
18 Μαΐου: Τα Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. γιορτάζουν την Διεθνή Μέρα Μουσείων / «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών γιορτάζει τη διεθνή μέρα μουσείων
18 Μαΐου: Τα Μουσεία του Ε.Κ.Π.Α. γιορτάζουν την Διεθνή Μέρα Μουσείων / «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα»