Thumbnail
Νομοσχέδιο-«σκούπα» με αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων προωθείται στη Βουλή. Μέσω αυτού προωθείται η κατάργηση της άδειας λόγω χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και αυστηροποιούνται οι όροι χορήγησης αναρρωτικών και εκπαιδευτικών αδειών.

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και διάταξη μέσω της οποίας θα μπορεί ο πατέρας δημόσιος υπάλληλος να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα σε υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας να ζητούν αναστολή της αργίας με αίτησή τους.

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των μη διορισθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ).
 
Ολες οι αλλαγές στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων
 
Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών τον χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο, οδηγεί σε εξοικονόμηση περίπου 1,8 εκατ. εργατοωρών στον δημόσιο τομέα.
Οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες τον χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες.
Οι άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές δημοσίους υπαλλήλους μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μία ημέρα αντί δύο που ισχύει σήμερα.
Για τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής τους στο εσωτερικό χορηγείται εκπαιδευτική άδεια έως τρεις μέρες την εβδομάδα αντί τριών και τεσσάρων ετών που ισχύει σήμερα.
Σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κτλ. τέκνων χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας τριών μηνών, με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.
 
iefimerida.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xioσ
Χίος: Η ανακοίνωση του Λιμενικού - Τουλάχιστον 15 άνθρωποι νεκροί
Καμία αναφορά για πυροβολισμούς στην ανακοίνωση του Λιμενικού για την τραγωδία στη Χίο - Πώς βυθίστηκε το σκάφος που μετέφερε μετανάστες
Χίος: Η ανακοίνωση του Λιμενικού - Τουλάχιστον 15 άνθρωποι νεκροί
σοβα
Πτώση σοβάδων σε δημοτικό σχολείο της Λέσβου φέρνει στο προσκήνιο την υποχρηματοδότηση της σχολικής στέγης
Νέο περιστατικό σε σχολείο της Καλλονής αναδεικνύει τα χρόνια προβλήματα υποδομών
Πτώση σοβάδων σε δημοτικό σχολείο της Λέσβου φέρνει στο προσκήνιο την υποχρηματοδότηση της σχολικής στέγης
ασπρο
Ασπρόπυργος: Εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ έπαθε καρδιακή ανακοπή μετά από 12ωρη βάρδια
Ο εργαζόμενος υπέστη καρδιακή ανακοπή έπειτα από δωδεκάωρη εργασία σε περίοδο γενικής συντήρησης των εγκαταστάσεων, γνωστής ως shutdown
Ασπρόπυργος: Εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ έπαθε καρδιακή ανακοπή μετά από 12ωρη βάρδια