Αδ. Γεωργιάδης: Ενδεχομένως να μείνουμε "προσωρινά" χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
Σε περιπέτειες ετοιμάζεται να θέσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στη χώρα μας, καθώς οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στη δομή και στον ρόλο του πολύπαθου Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) φαίνεται ότι θα προκαλέσουν ανακατατάξεις και αναταράξεις, οι οποίες φέρνουν με ένταση στην επιφάνεια τον ενδεχόμενο κίνδυνο η χώρα μας να μείνει "προσωρινά" ακόμη και... χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εν λειτουργία!

Συγκεκριμένα, απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ανοιχτά αυτόν τον ενδεχόμενο κίνδυνο και έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις... Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι έχει ήδη δώσει εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας να συντάξουν σχετική μελέτη, προκειμένου να καλυφθεί πλήρως ο συνολικός πληθυσμός των ασφαλισμένων της χώρας μας από τον ενδεχόμενο κίνδυνο να μην υπάρχει "προσωρινά" πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εν λειτουργία... "Δεν θα υπάρξει διάστημα χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας", διαβεβαίωσε με... σιγουριά ο υπουργός Υγείας.

Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανόν το σύνολο των γιατρών και των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ να τεθεί σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα, κατά το δεύτερο κύμα της διαδικασίας, η οποία έχει προγραμματισθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι η προσωπική άποψή του είναι η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά και μόνον σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, αλλά έσπευσε να σημειώσει: "Αυτή είναι μία άποψη, η δική μου. Υπάρχουν και άλλες, διαφορετικές απόψεις για τον ρόλο και την αποστολή του ΕΟΠΥΥ και δεν είναι δεδομένο ότι θα εφαρμοσθεί η δική μου άποψη".
 
Ο ίδιος ισχυρίσθηκε, μάλιστα, ότι οι επικεφαλής της τρόικας αδιαφορούν πλήρως για τη δομή και την αποστολή του ΕΟΠΥΥ, καθώς το μόνο το οποίο τους απασχολεί είναι οι δαπάνες του οργανισμού και η περιστολή τους, ενώ υπογράμμισε επίσης ότι η πλευρά η οποία διατηρεί ενδιαφέρον για τον ρόλο και την αποστολή του ΕΟΠΥΥ είναι η Task Force Greece, η οποία προκρίνει την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά και μόνον σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας, με το επιχείρημα ότι η σημερινή μορφή του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών Υγείας ταυτόχρονα, δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε.
 
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε το περασμένο Σάββατο η "Αυγή", τόσο ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας όσο και οι γιατροί, οι εργαζόμενοι και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός προκρίνουν ανοιχτά τον διττό ρόλο του οργανισμού, ως πάροχο και αγοραστή υπηρεσιών Υγείας ταυτόχρονα, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να έχει απομείνει σε αυτό το θέμα μόνος με την... Task Force Greece!
Στα 2 δισ. ευρώ η φαρμακευτική δαπάνη το 2014
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι επικεφαλής της τρόικας αποφάσισαν τελικά χθες το ύψος της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2014 να "κλείσει" αυστηρά στα 2 δισ. ευρώ, έναντι πάνω από 2,3 δισ. ευρώ που φαίνεται ότι θα "κλείσει" τελικά για το 2013, καθώς και ότι από τα σούπερ μάρκετ θα πωλούνται όχι όλα τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), αλλά μόνον οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα συμπληρώματα διατροφής, κατόπιν σχετικής κατάταξης των ΜΥΣΥΦΑ σε φάρμακα και μη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το συγκεκριμένο μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2014.
 
"Ξεπούλημα του ΕΟΠΥΥ" καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
 
Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων (ΠΑΣΥΕΡ) - ΕΟΠΥΥ καταγγέλλει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: "Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ από τη διαφαινόμενη βούληση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα του οργανισμού. Με τη δημοσίευση του άρθρου 100, του Ν. 4172/13, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7, του Ν. 4183/13, επιχειρείται η διάλυση του ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά καταργείται ο θεσμός της κοινωνικής ασφάλισης υγείας στη χώρα μας και εκχωρείται σε ιδιωτικές εταιρείες. Ο έλεγχος και η εκκαθάριση των συμβεβλημένων προμηθευτών (ιατρών, κλινικών κ.λπ.) δίνεται σε ιδιωτικούς φορείς, που θα πληρώνονται από τους ελεγχόμενους, και όλοι μαζί θα απομυζούν το εισόδημα του ελληνικού λαού. Καταλύεται κάθε αρχή ελέγχου, καθώς ο ελεγχόμενος προμηθευτής γίνεται εργοδότης του ελεγκτή του, υπάρχει, δηλαδή, άμεση μισθωτή σχέση μεταξύ ελεγκτή και ελεγχόμενου, ενώ τη συνολική δαπάνη καλείται να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς να ελέγχει τι πληρώνει. Μετατρέπουν δημόσιους οργανισμούς και λειτουργούς σε μαριονέτες και απλούς διεκπεραιωτές ιδιωτικών συμφερόντων".
 
ΣΥΡΙΖΑ: Ο υπουργός Υγείας διαλύει τον ΕΟΠΥΥ!
 
Από την πλευρά του, τέλος, το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: "Οι παραπλανητικές δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη περί δημιουργίας ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σημαίνουν το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ, τη διαθεσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση των 12.500 για κινητικότητα και, βεβαίως, παράδοση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας σε μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας, από τις οποίες θα επιλέξει να 'αγοράζει' υπηρεσίες ο νέος ΕΟΠΥΥ, με περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών, που ήδη ταλαιπωρούνται και πληρώνουν από την τσέπη τους, έχοντας μειωμένες παροχές".
 
Πηγή: ΑΥΓΗ
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα,» Γυναικοκτονία στη Ρόδο: «Χώρισα, γλίτωσα τον εφιάλτη» έλεγε η δασκάλα

Ο πρώτος Έλληνας αντιεμβολιαστής εκπαιδευτικός σε αναστολή

Η Γνωστή μπύρα σταματά τη συνεργασία με efood-wolt

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 24/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Κινητοποιήσεις
Τοποθετήσεις αναπληρωτών: Νέα κινητοποίηση σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 2.30 μ.μ, οι εκπαιδευτικοί της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, με αιτήματα την κάλυψη όλων των...
Τοποθετήσεις αναπληρωτών: Νέα κινητοποίηση σήμερα στη Θεσσαλονίκη
Τράπεζα Θεμάτων – Φυσικοί: Προβληματισμός για την αυξημένη διδακτέα ύλη
Μη ρεαλιστική αντιστοιχία μεταξύ των διδακτικών ωρών και της έκτασης και της δυσκολίας της διδακτέας ύλης «βλέπουν» οι φυσικοί
Τράπεζα Θεμάτων – Φυσικοί: Προβληματισμός για την αυξημένη διδακτέα ύλη
ΑΕΙ: Προβληματισμοί για το ασφαλές άνοιγμα και αντάρτικο από τη Νομική
Τι αποφάσισε η Σύνοδος των Πρυτάνεων - Καθυστέρηση στη λήψη μέτρων εντοπίζει η ΠΟΣΔΕΠ - Εξ αποστάσεως τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου στη Νομική...
ΑΕΙ: Προβληματισμοί για το ασφαλές άνοιγμα και αντάρτικο από τη Νομική