Thumbnail
Αλλάζει το μέτρο των αποδείξεων

Του Σπύρου Δημητρέλη

 
Την ερχόμενη εβδομάδα οριστικοποιείται η νέα μορφή του μέτρου της συλλογής αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν λεπτομερείς εισηγήσεις σχετικά με τη νέα μορφή του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων. 
 
Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί στους υπηρεσιακούς παράγοντες: 
 
-εγκαταλείπεται η λογική της συλλογής αποδείξεων από όλες τις συναλλαγές των φορολογούμενων, όπως αυτή ισχύει σήμερα. Δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι οι φορολογούμενοι να συλλέγουν, για παράδειγμα, αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων οι οποίες κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις 
 
- πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι να θεσπιστούν φορολογικά κίνητρα, όχι με τη μορφή της «τιμωρίας» με περισσότερο φόρο που ισχύει σήμερα εφόσον δεν συγκεντρωθούν αποδείξεις, αλλά με την παροχή φοροέκπτωσης. 
 
-θα αναγνωρίζονται αποδείξεις μόνο από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους στους οποίους παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή πχ γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα διασκέδασης κ.α. 
 
Σε κάθε περίπτωση, όποιες αποφάσεις ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, θα τεθούν υπόψιν της τρόικας που αναμένεται να έρθει στα μέσα Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να περιληφθούν σε «νομοσχέδιο φορολογικών κινήτρων» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. 
 
Σημειώνεται ότι με την υφιστάμενη μορφή του μέτρου των αποδείξεων, του οποίου η τρόικα ζήτησε την κατάργηση, προβλέπεται ότι μισθωτοί και συνταξιιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματός τους. Για την αξία αποδείξεων που του λείπουν τιμωρείται με πρόσθετο φόρο 22%.
 
Η νέα μορφή του μέτρου των αποδείξεων θα τεθεί σε ισχύ από την 1η/1/2014.
 
 
Πηγή:www.capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία Erminio: Ποια σχολεία κλείνουν

ΚΑΙ ΟΜΩΣ! Το Voucher της ΔΥΠΑ έχει ακόμα λίγες θέσεις ανοικτές για άμεση έναρξη εδώ

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τηλεφωνική απάτη
Προσοχή στα QR codes: Πώς οι απατεώνες μπορούν να αδειάσουν τον λογαριασμό σας
Με λίγη προσοχή και έλεγχο πριν σκανάρετε, μπορείτε να αποφύγετε να γίνετε θύμα αυτών των σύγχρονων ψηφιακών παγίδων.
Προσοχή στα QR codes: Πώς οι απατεώνες μπορούν να αδειάσουν τον λογαριασμό σας
Τσουρέκια - Αυγά
Πασχαλινά τσουρέκια: Μια πρακτική επιλογή που θα ενθουσιάσει τα παιδιά
Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό στο φετινό πασχαλινό τραπέζι, τα ατομικά τσουρέκια αποτελούν μια εξαιρετική ιδέα.
Πασχαλινά τσουρέκια: Μια πρακτική επιλογή που θα ενθουσιάσει τα παιδιά
tatouaz
Μελάνια τατουάζ και καρκίνος: τι εξετάζει σήμερα η επιστήμη
Αν και θεωρούνται γενικά ασφαλή όταν γίνονται υπό σωστές συνθήκες υγιεινής, το επιστημονικό ενδιαφέρον στρέφεται όλο και περισσότερο στο τι συμβαίνει...
Μελάνια τατουάζ και καρκίνος: τι εξετάζει σήμερα η επιστήμη