Thumbnail
Τεκμήρια διαβίωσης - Στην παγίδα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Στην παγίδα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά

Στη παγίδα των τεκμηρίων που έχει στήσει η κυβέρνηση έχουν πιαστεί φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, όπως άνεργοι και άλλοι με χαμηλά ή ακόμη και ανύπαρκτα εισοδήματα.

Το παραπάνω προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων που αφορούν στα εισοδήματα του 2012. Με βάση τα λεγόμενα «τεκμήρια διαβίωσης» καθένας που αναπνέει υπολογίζεται ότι έχει εισόδημα με αφετηρία στα 3.000 ευρώ. Αν ζει σε σπίτι 80 τετραγωνικών μέτρων, ακόμη και στο νοίκι, επιβάλλουν άλλο τεκμήριο 40 ευρώ στο τετραγωνικό, δηλαδή για ολόκληρο το σπίτι 3.200 ευρώ. Ο συγκεκριμένος λαϊκός άνθρωπος, ακόμα και αν δεν είχε δεκάρα τσακιστή, εξαναγκάζεται να τους πληρώσει φόρο με βάση τα δύο «τεκμήρια», τις 3.000 και τα 3.200, δηλαδή του υπολογίζουν «εισόδημα» στα 6.200 ευρώ! Να σημειωθεί ότι αφορολόγητο όριο για τα εισοδήματα του 2012 είναι στα 5.000 ευρώ.

Τώρα είναι αναγκασμένοι να σπεύσουν στις αρμόδιες εφορίες για να υποβάλουν αιτήσεις αμφισβήτησης των τεκμηρίων. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσκομίσουν όποια δικαιολογητικά εκείνοι κρίνουν ότι μπορούν να τους βοηθήσουν να αποδείξουν ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι πενιχρά ή ανύπαρκτα ώστε να πείσουν τους εφόρους ότι τα τεκμαρτά εισοδήματα που προσδιορίστηκαν βάσει τεκμηρίων διαβίωσης, στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτα. Σύμφωνα με τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομικών, το βάρος της απόδειξης πέφτει στα θύματα της πολιτικής τους, ενώ και η όποια απόφαση (θετική ή αρνητική) είναι στην αρμοδιότητα του προϊσταμένου της Εφορίας με βάση τις άνωθεν εντολές.

Κατά περίπτωση, μετά από αίτημα του ενδιαφερομένου στην Εφορία, μπορεί να εξαιρεθούν: Οσοι υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία, άνεργοι που δικαιούνται επίδομα ανεργίας, νοσηλευόμενοι σε ιδρύματα, όσοι συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού, λόγω «αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες των συγγενών τους» (!), οι φυλακισμένοι. Οταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση με τα αναγκαία δικαιολογητικά «για την απόδειξη των ισχυρισμών του». Οι άνεργοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω Οργανισμό ή από άλλα Ταμεία. Επίσης, να μην έχουν πραγματικά εισοδήματα οποιασδήποτε άλλης πηγής.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, τουλάχιστον 200.000 φορολογούμενοι που έχουν κληθεί ή πρόκειται να κληθούν τις επόμενες μέρες στις αρμόδιες Εφορίες για έλεγχο στα δικαιολογητικά των φορολογικών τους δηλώσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά προτεραιότητα για έλεγχο στις Εφορίες καλούνται:

  • Οσοι έχουν δηλώσει πολύ μεγάλα ποσά εκπιπτόμενων δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής κ.ά.
  • Επαγγελαματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες
  • Οσοι εμφάνισαν υψηλά ποσά παρακρατηθέντων φόρων μισθωτών υπηρεσιών και από δελτία παροχής υπηρεσιών.
  • Μισθωτοί που δήλωσαν εισοδήματα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη. Μάλιστα, σ' αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι έχουν κληθεί να υποβάλουν αναλυτικά και ανά πελάτη τα ποσά του παρακρατούμενου φόρου στις αμοιβές τους.

Ριζοσπάστης, 24/8/2013

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

bullying
Εκπαιδευτικοί για μέτρα κυβέρνησης για το bullying: Εξαγγελίες με επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη»
«Κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με την πολιτική επιβολής όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων στο δημόσιο σχολείο»
Εκπαιδευτικοί για μέτρα κυβέρνησης για το bullying: Εξαγγελίες με επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη»
foto_education_2.jpg
Γονείς μαθητών Περιφέρειας Αττικής για αξιολόγηση: «Είμαστε στο πλάι των εκπαιδευτικών»
«Οι εκπαιδευτικοί δίνουν σήμερα έναν αγώνα όχι για τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα όπως τους συκοφαντεί το υπουργείο αλλά για να μπορεί το σχολείο...
Γονείς μαθητών Περιφέρειας Αττικής για αξιολόγηση: «Είμαστε στο πλάι των εκπαιδευτικών»
ΕΜΠ - Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: «Όχι» στην εξεταστική εντός εαρινού εξαμήνου
Η γνωμοδότηση ΝΣΚ για την εξεταστική της σχολής Μεταλλειολόγων-Μηχανουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: «Όχι» στην εξεταστική εντός εαρινού εξαμήνου