Thumbnail
Που μας οδηγούν: Ανασφάλιστους και κακοπληρωμένους!

Υπερδιπλασιάστηκαν οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε εκ περι­τροπής εργασία μονομερώς από τον εργοδότη το πρώτο εξάμηνο του 2013... Ακόμη χειρότερα, σύμ­φωνα με το ΣΕΠΕ, από 25% το 2010 και 30% το 2011, η αδήλωτη εργασία έφθασε στο 38,2% το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013.

 
Και να σκεφτεί κανείς ότι τα στοιχεία αυτά είναι απλώς εν­δεικτικά, αφού οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένα σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες. Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι 550.000 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι έχουν ως αποτέλεσμα ετήσιες απώλειες εσόδων από φόρους της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ.
 
Πάντως οι επιθεωρητές εργασίας διενήργησαν, φέτος, 19.000 ελέγχους. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους πα­ραβάτες εργοδότες ξεκινούν από 500 ευρώ, ενώ μπο­ρούν να υπερβούν και τα 50.000 ευρώ, ανάλογα με την παράβαση.
 
Όσο για τη θερινή περίοδο, τείνει να εξελι­χθεί σε μάστιγα η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα, καθώς κατόπιν ελέγχων εντοπίστηκε ανασφάλιστος ο ένας στους τρεις εργαζομέ­νους σε τουριστικές επιχειρήσεις.
 
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, κλιμάκια ελεγκτών της ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυ­νομίας, πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενους ελέγχους σε όλα τα τουριστικά θέρετρα με στόχο τον εντοπισμό της ανασφάλιστης εργασίας στις εποχικές επιχειρήσεις (ταβέρ­νες, μπαρ, μεζεδοπωλεία, νυχτερινά κέντρα, ξενοδοχεία, θαλάσσια σπορ, τουριστικά γραφεία), επιβάλλοντας μεγά­λα πρόστιμα στους παραβάτες εργοδότες.
 
Συνολικά τον Ιούνιο 2013 ελέγχθηκαν 1.345 επιχειρή­σεις και καταγράφηκαν 1.680 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε σύνολο 4.818.
 
Εκβιασμοί και παρακαλετά
 
Εν τω μεταξύ εντείνονται οι αναφορές ότι η ανασφάλι­στη εργασία «δίνει και παίρνει» όχι μόνο στις τουριστικές ζώνες, όπου είναι συνηθισμένη, αλλά παντού. Άλλοτε εί­ναι η εκβιαστική απαίτηση του εργοδότη, άλλοτε η παράκληση του προσωρινά εργαζόμενου, που δεν βλέπει πια καμιά ανταποδοτικότητα στις κρατήσεις που θα πλήρωνε ως ασφαλισμέ­νος, προτιμώντας εν τη παλάμη λίγα πε­ρισσότερα ψίχουλα του μαύρου ψωμιού του... Την ίδια ώρα ένα νέο τοπίο έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, με σχεδόν ανύπαρκτες κλαδικές συμβάσεις και με το φράγμα του κατώτατου μι­σθού να έχει σπάσει για 700.000 εργαζομένους που αμεί­βονται με λιγότερα από 586 ευρώ τον μήνα.
 
Μόνο το 2012 πάνω από 45.000 εργαζόμενοι αναγκά­στηκαν να στραφούν από την πλήρη στη μερική απασχό­ληση με αποτέλεσμα να δουν τις αποδοχές τους να μειώ­νονται. Πέρυσι επίσης ξεπέρασαν τις 35.000 οι συμβάσεις που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία είτε με τη συμφωνία των εργαζομένων είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
 
 
Με ποσά μικρότερα του κατώτατου μισθού αμείβονται επίσης οι νέοι κάτω των 25 χρόνων και όσοι συμμετέχουν σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.
 
Για την πλειονότητα των εργαζομένων παρελθόν απο­τελούν οι κλαδικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα οι μέσοι μισθοί να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τα κατώτατα όρια. Από τον Ιανουάριο έως και τον Νοέμβριο του 2012 πάνω από 90.000 εργαζόμενοι υπέγραψαν επιχειρησιακές συμβάσεις σε 756 επιχειρήσεις. Οι μειώσεις των μισθών ήταν κατά μέσο όρο 19,2%.
 
Περισσότεροι από 240.000 εργαζόμενοι υπέγραψαν ατο­μικές συμβάσεις σε 68.306 επιχειρήσεις, ενώ οι μειώσεις των μισθών έφτασαν κατά μέσο όρο το 22,1%.
 
topontiki.gr
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2025: Η μαθήτρια που πέτυχε το «απόλυτο 20» στην Οικονομία και πάει για ΑΣΟΕΕ

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λευτέρης Αυγενάκης
Ο Αυγενάκης δηλώνει αθώος παρά την παραίτηση Βορίδη: «Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου»
«Ο κοριός της ΕΥΠ δεν κάνει λάθος»: Ο Αυγενάκης δηλώνει αθώος – Ηχηρές παραιτήσεις και πολιτικός σεισμός από το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Αυγενάκης δηλώνει αθώος παρά την παραίτηση Βορίδη: «Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου»
ypoyrgeio_paideias_2.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Νέα παράταση εφαρμογής διατάξεων Νόμου 4957/2022 για εκλογή μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια
Νέες παρατάσεις ΥΠΑΙΘΑ για τα Μητρώα γνωστικών αντικειμένων και την εκλογή-εξέλιξη μελών ΔΕΠ
Υπουργείο Παιδείας: Νέα παράταση εφαρμογής διατάξεων Νόμου 4957/2022 για εκλογή μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια
e-Εγγραφές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
e-εγγραφές: Ξεκινούν οι εγγραφές μαθητών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2025-2026
Αρχίζουν τη Δευτέρα (30/6) οι ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφής (e-εγγραφές) , ανανέωσης εγγραφής και μετεγγραφής σε Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), Επαγγελματικά...
e-εγγραφές: Ξεκινούν οι εγγραφές μαθητών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2025-2026
Μάκης Βορίδης
Παραίτηση τριών υφυπουργών μαζί με τον Βορίδη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

Tην παραίτησή τους υπέβαλλαν οι υπουργοί Μάκης Βορίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου, Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Μπουκώρος μετά τις αποκαλύψεις για...

Παραίτηση τριών υφυπουργών μαζί με τον Βορίδη για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ