erganh
Παρά τα ρεκόρ νέων θέσεων εργασίας σε οκτάμηνο βάθος, χιλιάδες εργαζόμενοι πλήττονται από συμβάσεις μερικής απασχόλησης, χαμηλούς μισθούς και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στον κλάδο της εστίασης.

Τα τελευταία στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον Αύγουστο 2025 αποτυπώνουν μια ανάμεικτη εικόνα στην αγορά εργασίας. Παρά το γεγονός ότι σε οκτάμηνη βάση το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζει νέο ιστορικό ρεκόρ με 317.301 νέες θέσεις εργασίας, οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος παρουσίασαν αρνητικό ισοζύγιο, με απώλεια 20.729 και 2.542 θέσεων εργασίας αντίστοιχα.

Η καλοκαιρινή κάμψη, παρά την αναμενόμενη αύξηση λόγω τουρισμού, αποδίδεται σε «διορθωτικές» κινήσεις των επιχειρήσεων, λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μειωμένη πληρότητα. Ωστόσο, η πτώση του Ιουλίου προκαλεί ερωτηματικά, καθώς παραδοσιακά αυτός ο μήνας εμφανίζει περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις.

Μερική και εκ περιτροπής απασχόληση

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 213.332 νέες προσλήψεις του Αυγούστου, πάνω από τις μισές αφορούσαν μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση (84.760 και 22.378 αντίστοιχα), με μέσο μεικτό μισθό μόλις 528,95 ευρώ. Ουσιαστικά, οι μισοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συνθήκες εργασίας με χαμηλή αμοιβή, αναγκαστικά ή με δεύτερη δουλειά για να επιβιώσουν.

Συνολικά, πάνω από 113.000 εργαζόμενοι είδαν τις συμβάσεις τους να μετατρέπονται σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, αυξάνοντας τις στρατιές των «ημι-απασχολούμενων». Σε βάθος οκταμήνου, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούν μόνο στο 53,8% των νέων προσλήψεων.

Κλάδοι και επιπτώσεις

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο κλάδος της εστίασης, με σχεδόν 63.425 αποχωρήσεις, παρά τις 55.506 νέες προσλήψεις. Αρνητικό ισοζύγιο παρουσίασαν επίσης τα καταλύματα, το λιανεμπόριο, η βιομηχανία τροφίμων και οι δραστηριότητες υγείας.

Αντίθετα, οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στη δημόσια διοίκηση και άμυνα και στην εκπαίδευση, κυρίως με συμβασιούχους καθαριστές, δασκάλους, καθηγητές και νηπιαγωγούς.

Η Ένωση Υπεράσπισης της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) σχολιάζει ότι «η έκρηξη των απολύσεων και οι μετατροπές συμβάσεων δημιουργούν ισχυρούς προβληματισμούς για τους εργαζόμενους». Η Ένωση καλεί την κυβέρνηση «να ενισχύσει άμεσα την πλήρη και ασφαλισμένη εργασία, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς και βιώσιμους μισθούς».

Η εικόνα αυτή δείχνει ότι, παρά τα ρεκόρ, η ποιότητα των θέσεων εργασίας και η οικονομική ασφάλεια των εργαζομένων παραμένουν ζητούμενα.

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών golearn σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας

Πιστοποίηση Η/Υ  - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συγκέντρωση στα Προπύλαια για την απεργία
Απεργία: Παλαιστίνιοι στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς της Αθήνας – «Η φωνή σας μας στηρίζει»
Σε απευθείας σύνδεση η πρόεδρος της Ένωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων, Suzan Tayseer Salam, χαιρέτησε την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια
Απεργία: Παλαιστίνιοι στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στους απεργούς της Αθήνας – «Η φωνή σας μας στηρίζει»
alfavita.
Το alfavita.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας στα ΜΜΕ που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ
Τετράωρη στάση εργασίας προκήρυξε για σήμερα η ΕΣΗΕΑ για την πραγματοποίηση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών της
Το alfavita.gr συμμετέχει στη στάση εργασίας στα ΜΜΕ που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ
Κουτσούμπας στην πανελλαδική απεργία
Κουτσούμπας στην πανελλαδική απεργία: «Νομοσχέδιο-τερατούργημα, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να το αποδεχτούν»
«Το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων δεν είναι η 13ωρη σκλαβιά – Είναι το 7ωρο», δήλωσε από τα Προπύλαια ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ...
Κουτσούμπας στην πανελλαδική απεργία: «Νομοσχέδιο-τερατούργημα, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να το αποδεχτούν»
Πανελλαδική απεργία: Η Θεσσαλονίκη στους δρόμους
Πανελλαδική απεργία: Η Θεσσαλονίκη στους δρόμους – «Όχι στην 13ωρη σκλαβιά»
Μαζικό κάλεσμα στο άγαλμα Βενιζέλου ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο – Δείτε εικόνες και βίντεο
Πανελλαδική απεργία: Η Θεσσαλονίκη στους δρόμους – «Όχι στην 13ωρη σκλαβιά»