Στη νέα του συνέντευξη στο MEGA, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, κ. Θάνος Παπαϊωάννου, έδωσε σημαντικές λεπτομέρειες για τον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του Δημοσίου, ο οποίος πρόκειται να διεξαχθεί ηλεκτρονικά τον Ιούνιο.
Παράλληλα, αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία για τις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη και τις αυξημένες πιθανότητες διορισμού για υποψηφίους σε συγκεκριμένα επαγγελματικά πεδία.
Τι αλλάζει στον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ
Ο 2ος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ δεν θα πραγματοποιηθεί σε μία μόνο ημέρα, αλλά θα κατανεμηθεί σε διάστημα αρκετών εβδομάδων, με σκοπό να εξεταστούν όλοι οι υποψήφιοι, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο.
Οι γραπτές εξετάσεις θα διεξαχθούν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε δύο εξεταστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι εξεταζόμενοι θα κληθούν να κλείσουν ραντεβού για την ημέρα και ώρα που επιθυμούν να εξετασθούν, ενώ σε περίπτωση που το «ξεχάσουν» η κατανομή τους θα γίνει ηλεκτρονικά από το ΑΣΕΠ.
Οι τρεις φάσεις του γραπτού διαγωνισμού θα συνοδεύονται και από τρεις ομάδες ερωτήσεων που θα δημοσιεύει το ίδιο το ΑΣΕΠ μέσω της τράπεζας θεμάτων που έχει δημιουργήσει. Κάθε ομάδα ερωτήσεων θα περιέχει περίπου 400 θέματα από όλες τις θεματικές ενότητες και την αντίστοιχη ύλη που αναφέρει η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Ανάλογα με τον χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού, θα δοθούν διαδοχικά στη δημοσιότητα οι τρεις αυτές ομάδες ερωτήσεων γνώσεων με την ορθή απάντηση για κάθε ερώτηση. Η πρώτη ομάδα ερωτήσεων θα αφορά όσους υποψηφίους επιλέξουν να διαγωνισθούν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, η δεύτερη (η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα) θα αφορά όσους διαγωνισθούν στη συνέχεια και η τρίτη (η οποία θα δημοσιοποιηθεί τελευταία), όσους εξετασθούν στην τρίτη και τελευταία φάση του διαγωνισμού.
Υπολογίζεται ότι κάθε φάση θα διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες, ενώ η δημοσιοποίηση των τριών ομάδων θεμάτων γνώσεων θα γίνεται σε χρόνο επαρκή για την προετοιμασία των υποψηφίων της κάθε χρονικής περιόδου.
Διορισμός για ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ 2025
Αυτό που ξεχώρισε στην συνέντευξη του προέδρου του ΑΣΕΠ ήταν η επισήμανση για τις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού στο ελληνικό δημόσιο. Οι τομείς της Πληροφορικής και των Μηχανικών συνεχίζουν να έχουν αυξημένες ανάγκες, καθώς οι υποψήφιοι προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα λόγω της σημαντικά υψηλότερης αμοιβής.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στον πρώτο διαγωνισμό, οι θέσεις στις ειδικότητες αυτές δεν καλύφθηκαν πλήρως, κάτι που δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για τους υποψήφιους σε αυτές τις ειδικότητες στον δεύτερο διαγωνισμό. Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι, για παράδειγμα, αν το δημόσιο εγκρίνει 100 θέσεις Πολιτικών Μηχανικών και συμμετέχουν μόνο 120 υποψήφιοι, οι πρώτοι 100 επιτυχόντες θα έχουν σχεδόν σίγουρο διορισμό.
Αυτό σημαίνει ότι για εκείνους που ανήκουν στις κατηγορίες με λιγότερους υποψηφίους, όπως οι Πληροφορικάριοι και οι Μηχανικοί, οι πιθανότητες επιτυχίας και διορισμού είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες ειδικότητες.
Μόνιμος διορισμός χωρίς Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Ο γραπτός διαγωνισμός δεν απαιτεί βάση εισαγωγής, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι υποψήφιοι κατατάσσονται με βάση την τελική τους βαθμολογία και έχουν την ευκαιρία να διοριστούν. Σε ειδικότητες με περιορισμένη συμμετοχή, ο διορισμός είναι σχεδόν βέβαιος, δίνοντας έτσι μοναδική ευκαιρία στους υποψηφίους αυτών των κλάδων.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, οι αιτήσεις για τον 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό συνεχίζονται, και οι υποψήφιοι πρέπει να είναι έτοιμοι για την ηλεκτρονική εξέταση που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Έτσι, αν ανήκετε στις ειδικότητες που το δημόσιο χρειάζεται, η ευκαιρία είναι πιο κοντά από ποτέ!
Κινήσεις υποψηφίων | Τι να προσέξετε |
---|---|
Δήλωση Εξεταστικού Κέντρου | Μέσω ξεχωριστής πλατφόρμας μετά τις 14/5 |
Δήλωση Ημερομηνίας & Βάρδιας | Οι υποψήφιοι επιλέγουν μέρα & ώρα εξέτασης |
Καθυστερημένη Δήλωση | Το σύστημα θα τοποθετήσει αυτόματα τον υποψήφιο σε διαθέσιμο slot |
Δεύτερη φάση – Κατάταξη και διορισμός
Στάδιο | Τι περιλαμβάνει |
---|---|
Πίνακας Κατάταξης | Με βάση τη βαθμολογία της εξέτασης |
Επακόλουθες Προκηρύξεις (ΓΒ) | Υποβολή προτιμήσεων για περιοχές και υπηρεσίες |
Επιπλέον Μόρια | Μεταπτυχιακά, διδακτορικά, προϋπηρεσία, ξένες γλώσσες, εντοπιότητα |
Μόρια Εντοπιότητας | 20–40 μόρια (ειδικά για παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές) |
Ολόκληρη η συνέντευξη του προέδρου του ΑΣΕΠ, κ. Θάνου Παπαϊωάννου:
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ την Ιούνιο: Ξεκινούν οι αιτήσεις 29 Απριλίου ΕΔΩ
Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!
ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών ή Ισπανικών (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)
Πιστοποίηση Η/Υ - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου