ΑΣΕΠ διαγωνισμός
Σε ποιους τομείς θα προηγηθούν οι προσλήψεις από τον 1ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό - Το 2025 θα γίνει ο 2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Στη διαδικασία διορισμού και απορρόφησης επιτυχόντων του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού ΑΣΕΠ της 4ης Μαρτίου 2023 και στον προγραμματισμό προσλήψεων το 2024 αναφέρθηκε η Υπουργός Εσωτερικών κα Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή. 

Τι είπε η Νίκη Κεραμέως

Το ΑΣΕΠ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του εξέδωσε την Πρόσκληση, Προκήρυξη 2Γ του 2022, ο λεγόμενος γραπτός διαγωνισμός, με την οποία κάλεσε ενδιαφερόμενους πολίτες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση-αίτηση για τη διαδικασία κατάταξής τους.

Σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ υποβλήθηκαν περίπου 108.000 αιτήσεις και προσήλθαν εντέλει περίπου 77.000 υποψήφιοι. Από τη διαδικασία αυτή προέκυψαν περίπου 14.000 επιτυχόντες οι οποίοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο λεγόμενο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού.

Ο γραπτός διαγωνισμός οδηγεί σε μια δεξαμενή ανθρώπων οι οποίοι έχουν περάσει το πρώτο στάδιο και εν συνεχεία βγαίνουν προκηρύξεις για την άντληση από αυτή τη δεξαμενή των υποψηφίων. 

Οι Προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί

α). Η προκήρυξη 1ΓΒ του 2023 για την πλήρωση 140 θέσεων μόνιμου προσωπικού στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Είμαστε σε τελικό στάδιο εκεί.

β). Δεύτερον, η προκήρυξη 2ΓΒ του 2023 για την πλήρωση 1843 θέσεων μόνιμου προσωπικού τεχνολογικής εκπαίδευσης για την οποία το ΑΣΕΠ δημιουργεί τον έλεγχο των αιτήσεων.

γ) Και η προκήρυξη τρία 3ΓΒ για 4.276 θέσεις για μόνιμο προσωπικό κατηγορίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Γι’ αυτή την τελευταία προκήρυξη υπήρξαν πάνω από 11.000 αιτήσεις οι οποίες είναι υπό επεξεργασία. Αυτές οι ως άνω προκηρύξεις αφορούν συνολικά 6.260 θέσεις μόνιμου προσωπικού.

Τι συμβαίνει στην Προκήρυξη 3ΓΒ

Στην προκήρυξη 3ΓΒ, μετά τη λήξη της υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων διαπιστώθηκε μία αναντιστοιχία σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ των προτιμήσεων των κωδικών θέσεων που δήλωσαν ορισμένοι υποψήφιοι με τους αντίστοιχους κλάδους και ειδικότητες. Προκειμένου να μην υπάρχει καμία δυσλειτουργία στην όλη αυτή διαδικασία το ΑΣΕΠ κάλεσε όλους τους υποψηφίους που είχαν υποβάλει αίτηση συμμετοχής να ελέγξουν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ότι πράγματι αποτυπώνονται σωστά οι προτιμήσεις τους. Εάν αποτυπώνονταν σωστά δεν είχαν να κάνουν τίποτα περαιτέρω. Εάν όχι μπορούσαν να καταθέσουν διορθωτική ενέργεια. Από τους 11.000, πράγματι 307 υποψήφιοι υπέβαλαν τελικά διορθωτική αίτηση. Άρα, ήταν μια διαδικασία για τη διασφάλιση ακριβώς της σωστής αντιστοιχίας μεταξύ των επιλογών των υποψηφίων και να κατοχυρωθούν αυτά σωστά, για την εξυπηρέτηση δηλαδή των υποψηφίων σε σχέση με τις δηλωθείσες θέσεις. Να πω ότι στη διαδικασία αυτή το ΑΣΕΠ για την εξυπηρέτηση ακριβώς των υποψηφίων έθεσε στη διάθεσή τους μέσα υποστήριξης, δημιουργία ειδικού ηλεκτρονικού συνδέσμου, help desk, σχετική τηλεφωνική γραμμή για να καθοδηγήσει τους υποψηφίους σε αυτήν την ενέργεια.

Γιατί ενώ πραγματοποιήθηκε ο γραπτός διαγωνισμός βγήκαν εν συνεχεία Προκηρύξεις οι οποίες δεν αντλούν από το γραπτό διαγωνισμό.

Δεσμεύεται το ΑΣΕΠ όταν η έγκριση αυτής της προκήρυξης είναι πριν από τον νόμο του γραπτού, να βγάλει αυτές τις προκηρύξεις. Οι εγκρίσεις των προκηρύξεων είναι πριν από τη δημοσίευση του νόμου του γραπτού διαγωνισμού. Οταν εξαντληθούν αυτές οι εγκρίσεις, όλος ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πλέον να αντλούμε από αυτόν το γραπτό διαγωνισμό. 

Πότε θα γίνει ο δεύτερος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ

Προβλέπεται να γίνει του χρόνου, το 2025, νέος πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός, σύμφωνα ακριβώς με το ψηφισθέν νομοθετικό πλαίσιο. 

Εμφαση προσλήψεων στην υγεία και στην προστασία του περιβάλλοντος 

Για τον προγραμματισμό προσλήψεων το 2024 η Κυβέρνηση έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε δύο βασικούς τομείς, που είναι ο τομέας της υγείας, με τη μερίδα του λέοντος των προσλήψεων για το 2024 να κατευθύνει στον τομέα της υγείας –6.500 θέσεις- και στον τομέα που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης, την προστασία των δασών μας και ούτω καθεξής. 

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ στο Δημόσιο ΑΕΙ, ΤΕΙ και ίσως με απολυτήριο Λυκείου με ΓΡΑΠΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ σε 2 μήνες από τώρα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Tα εξεταζόμενα μαθήματα και όλη Η ΥΛΗ ΕΔΩ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΝΕΟ - Πιστοποίηση Ιταλικών για ΑΣΕΠ ΕΥΚΟΛΑ και ΑΜΕΣΑ (ΕΞΤΡΑ Μοριοδότηση 2ης Ξένης Γλώσσας)

ΑΣΕΠ: Πάρτε το πιο ΕΥΚΟΛΟ online PROFICIENCY στην Ελλάδα σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες (Μόνο 95 ευρώ)

ΑΣΕΠ Πιστοποίηση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ELIC ή ECDL σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες με εξ αποστάσεως τεστ  - 97% επιτυχία στις εξετάσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Lauterbrunnen
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
Η προτεινόμενη χρέωση, η οποία θα καταβληθεί μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, θα είναι μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων (5,50 έως 10,99 $) και θα...
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
patatakia
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού
Έρευνα: Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με γνωστική παρακμή και εγκεφαλικό
Πώς αναψυκτικά, πατατάκια, μπισκότα αυξάνουν τον κίνδυνο επεισοδίου εγκεφαλικού