Thumbnail
Οι εργαζόμενοι θα μπορούν και δια νόμου να αγνοούν τους προϊσταμένους τους εκτός του ωραρίου - Προβλέπονται και ποινές

Η Αυστραλία θα προτείνει νόμους που θα δίνουν στους εργαζόμενους το δικαίωμα να αγνοούν τις παράλογες κλήσεις και μηνύματα από τους προϊσταμένους τους εκτός εργασιακού ωραρίου χωρίς να απειλούνται με κυρώσεις και μάλιστα με το ενδεχόμενο της επιβολής προστίμου στους εργοδότες που παραβιάζουν τον κανονισμό.

To «δικαίωμα αποσύνδεσης» εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς αλλαγών στους νόμους που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι έχουν προταθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με βάση νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ισορροπίας στον εργασιακό χώρο.

Το δικαίωμα αποσύνδεσης των εργαζομένων

Παρόμοιοι νόμοι που δίνουν το δικαίωμα στους εργαζόμενους να κλείνουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές μετά τη δουλειά ήδη ισχύουν στη Γαλλία, την Ισπανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Υπέρ της νομοθεσίας έχει ταχθεί ανοιχτά μια πλειονότητα γερουσιαστών, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο υπουργός Απασχόλησης Τόνι Μπερκ του κυβερνώντος κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος.

Η πρόταση αυτή θα αποτρέπει τους υπαλλήλους από το να εργάζονται υπερωριακά και αμισθί μέσω του δικαιώματος αποσύνδεσης από παράλογη επικοινωνία εκτός του ωραρίου εργασίας τους, είπε ο Μπερκ.

«Αυτό που λέμε απλώς είναι ότι κάποιος, ο οποίος δεν αμείβεται για 24 ώρες το 24ωρο, δεν θα πρέπει να υφίσταται κυρώσεις αν δεν είναι συνδεδεμένος και διαθέσιμος σε 24ωρη βάση», δήλωσε νωρίτερα σήμερα στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή αργότερα αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνει ακόμη άλλες προβλέψεις όπως μια σαφέστερη μετάβαση από την μερική στην πλήρη απασχόληση.

Κάποιοι πολιτικοί, εργοδοτικές οργανώσεις και επικεφαλής επιχειρήσεων προειδοποίησαν ότι το δικαίωμα της αποσύνδεσης είναι υπερβολικό και θα υπονομεύσει την κίνηση προς πιο ευέλικτη εργασία, ενώ θα έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα.

Το αριστερό κόμμα των Πρασίνων, που υποστηρίζει το σχέδιο αυτό και ήταν το πρώτο που το πρότεινε τον περασμένο χρόνο, το χαρακτήρισε σημαντική νίκη για το ίδιο.

Όπως έγραψε στο Χ ο αρχηγός των Πρασίνων, ο Άνταμ Μπαντ, συνήφθη συμφωνία ανάμεσα στους Εργατικούς, σε μικρότερα κόμματα και σε ανεξάρτητους για τη στήριξη του νομοσχεδίου.

«Οι Αυστραλοί εργάζονται κάθε χρόνο έξι εβδομάδες απλήρωτης υπερωριακής εργασίας κατά μέσο όρο», έγραψε ο ίδιος. Αυτό αναλογεί σε περισσότερα από 55,7 εκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτους μισθούς σε όλο το εύρος της οικονομίας, σημείωσε ο Μπαντ και κατέληξε: «Ο χρόνος αυτός είναι δικός σας. Όχι του εργοδότη σας».

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΚΤΕΛ: Ζητούνται εισπράκτορες με μισθό 1.500€

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Άνοιξε ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

ΕΚΤΑΚΤΟ ΝΕΟ - Πιστοποίηση Ιταλικών για ΑΣΕΠ ΕΥΚΟΛΑ και ΑΜΕΣΑ (ΕΞΤΡΑ Μοριοδότηση 2ης Ξένης Γλώσσας)

ΑΣΕΠ: Πάρτε το πιο ΕΥΚΟΛΟ online PROFICIENCY στην Ελλάδα σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες (Μόνο 95 ευρώ)

ΑΣΕΠ Πιστοποίηση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ELIC ή ECDL σε 2 ΜΟΝΟ ημέρες με εξ αποστάσεως τεστ  - 97% επιτυχία στις εξετάσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πανελλήνιοι Αθλητικοί Αγώνες ΓΕΛ και ΕΠΑΛ: Τα αποτελέσματα της κλήρωσης
Αποτελέσματα κλήρωσης στα Ομαδικά Αθλήματα των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας και Κύπρου, σχολικού έτους 2023-2024
Πανελλήνιοι Αθλητικοί Αγώνες ΓΕΛ και ΕΠΑΛ: Τα αποτελέσματα της κλήρωσης