άνεργοι
Προς κατάργηση το επίδομα μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ- Τι σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης

Την επέκταση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες, με συγκεκριμένα ωστόσο κριτήρια και προϋποθέσεις, εξετάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης επεξεργάζονται τη διεύρυνση του διαστήματος καταβολής του επιδόματος ανεργίας για όσους έχουν εργαστεί αρκετά χρόνια και έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, ενσωματώνοντας σε αυτό και το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους των 200 ευρώ.

Οπως επισημαίνει στην «R» ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, «παρατηρούμε ότι σήμερα είναι ελάχιστοι εκείνοι που δικαιούνται το επίδομα μακροχρόνια ανέργων μετά τους πρώτους 12 μήνες του επιδόματος ανεργίας, κυρίως επειδή υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για το φορολογικό έτος πριν από το έτος ανεργίας, δηλαδή όταν οι νυν άνεργοι εργάζονταν. Σε αυτή τη βάση, εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενσωμάτωσής του στο επίδομα ανεργίας, που θα λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε ανέργους που εργάζονταν για πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα μέσω του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας».

Αυτή τη στιγμή, το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους καταβάλλεται μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης και για τους επόμενους 12 μήνες, ενισχύοντας τον άνεργο συνολικά για 24 μήνες. Σήμερα την ενίσχυση των 200 ευρώ τη λαμβάνουν μόνο 20.000-25.000 άνεργοι ετησίως λόγω των κριτηρίων που υπάρχουν, όταν οι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ για περισσότερους από 12 μήνες ήταν 488.714 τον Σεπτέμβριο φέτος (το 58,4% του συνόλου των ανέργων).

Οι αρμόδιοι στη ΔΥΠΑ εξετάζουν, μετά την τακτική επιδότηση, οι άνεργοι που θα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξακολουθήσουν να ενισχύονται με επίδομα μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης, λαμβάνοντας μάλιστα ποσό που μπορεί να υπερβαίνει και τα 200 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα χρόνια που έχουν απασχοληθεί πριν μείνουν άνεργοι. Οι αλλαγές στο επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους θα συνδυαστούν με την πιλοτική μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας μέσω νέων προγραμμάτων κατάρτισης, προκειμένου ο άνεργος να συμμετάσχει στην αναζήτηση νέας θέσης απασχόλησης για να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια. Γι' αυτόν τον λόγο αναμένεται να θεσπιστεί ως υποχρέωση του ανέργου να είναι διαθέσιμος για κατάρτιση και έτοιμος να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό.

Βασικός στόχος του νέου πλαισίου που θα διέπει το επίδομα ανεργίας είναι η σύνδεσή του με τον πρότερο εργασιακό μισθό και τον ασφαλιστικό βίο του ανέργου. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την απόλυση θα δίδεται στον άνεργο αυξημένο ποσό επιδόματος, πιο κοντά στον μισθό του, το οποίο μπορεί να μειώνεται σταδιακά όσο περνούν οι μήνες, χωρίς όμως να πέφτει κάτω από το σημερινό όριο των 479 ευρώ ανά μήνα. Επίσης, στο νέο καθεστώς θα λαμβάνεται υπ' όψιν ο μέσος μισθός που είχε ο άνεργος ως πρώην εργαζόμενος την τελευταία τριετία. Βάσει αυτού, θα υπολογίζεται ένα ποσοστό 55%-60% που θα ισχύει για τους πρώτους έξι μήνες. Στη συνέχεια, για το δεύτερο εξάμηνο μελετάται ο άνεργος να λαμβάνει 479 ευρώ, το ποσό δηλαδή που ισχύει σήμερα. Για παράδειγμα, αν ένας άνεργος, ως εργαζόμενος την τελευταία τριετία, είχε μέσο μισθό τριετίας 1.500 ευρώ, τότε θα λαμβάνει το πρώτο εξάμηνο 825 ευρώ/μήνα, ενώ το δεύτερο εξάμηνο θα λαμβάνει 479 ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα για το επίδομα

Δικαιούχοι του επιδόματος των 200 ευρώ είναι οι μακροχρόνια άνεργοι Ελληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ηλικίας από 20 μέχρι και 66 ετών, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας, βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν ξεπερνά το ποσό των 10.000 ευρώ. Δεν προσμετρώνται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα επιδόματα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγησή του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος).

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρεις τρόπους: αυτοπροσώπως στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, ηλεκτρονικά, μέσω του e-services και μέσω των ΚΕΠ. Το εν λόγω επίδομα δεν επιδέχεται προσαυξήσεις, είναι προσωποπαγές και δεν μεταβιβάζεται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης χορήγησης είναι:

- Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προ-προηγούμενου της άσκησης του δικαιώματος φορολογικού έτους, που χορηγείται μέσω του συστήματος Taxisnet (το δικαιολογητικό αυτό θα προσκομίζεται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ).

- Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους/ες έχουν ανήλικα τέκνα.

- Αριθμός καταθετικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), στον οποίο ο πολίτης εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Πηγή: Εφημερίδα Real News

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΔΩΡΕΑΝ το 1ο Τεστ προσομοίωσης για τον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ΑΣΕΠ

Πώς γίνεσαι Εκπαιδευτής Ενηλίκων με υψηλές αμοιβές; Όλοι μπορούν!

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: ΑΛΛΑΞΕ Η ΥΛΗ - Αποκτήστε την εδώ μαζί με ασκήσεις και λύσεις

ΝΕΟ! Εύκολη Πιστοποίηση Ιταλικών με εξ αποστάσεως πρόγραμμα ΑΜΕΣΑ (μόρια 2ης ξένης γλώσσας)

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεστ
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
Το τεστ είναι απλό. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε την εικόνα.
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
poukamisas
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"
Το ΙΕΠ ενέκρινε όμιλο Φροντιστηρίων για να συγγράψει 72 σχολικά βιβλία
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"