Από τα επικαιροποιημένα στοιχεία της «Απογραφής», ήτοι από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου, προκύπτει ότι κατά την τελευταία δεκαετία υπερπενταπλασιάστηκαν οι συμβασιούχοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα - Από 41.869 το 2012 ανήλθαν σε 207.808 τον Μάιο του 2022 - Τα παραπάνω καταρρίπτουν την επίπλαστη εικόνα ότι το Δημόσιο αποτελεί προνομιούχο και απολύτως ασφαλή εργασιακό τόπο

Σταδιακή και ξεκάθαρη προτίμηση στις επισφαλείς σχέσεις εργασίας επιδεικνύει η ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Περίπου ένας στους τρεις δημοσίους υπαλλήλους εργάζεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, με τον συνολικό αριθμό των συμβασιούχων να έχουν υπερπενταπλασιαστεί στη διάρκεια μιας 10ετίας (2012-2022) όπως αποκαλύπτεται από τα επίσημα στοιχεία της -ανανεωμένης προσφάτως- «Απογραφής», δηλαδή του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου.

Μη τακτικό προσωπικό

Τον περασμένο Ιανουάριο οι συμβασιούχοι ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 200.000. Μέχρι τις 30/5/2022 (ημερομηνία έως την οποία είναι επικαιροποιημένα τα στοιχεία της ιστοσελίδας apografi.gov.gr) ανήλθαν σε 207.800 εργαζόμενους, αριθμός πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερος από τους 41.869 συμβασιούχους που απασχολούνταν -σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα- στις 31/12/2012.

Η «Απογραφή» διαχωρίζει το προσωπικό του Δημοσίου σε τακτικό (596.182 εργαζόμενοι) και μη (257.791). Το σύνολό τους ανέρχεται σε 853.973 μισθοδοτούμενους από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αν από το μη τακτικό προσωπικό αφαιρεθούν μισθοδοτούμενοι που δεν αποτελούν εργατοϋπαλληλικό προσωπικό (μετακλητοί, αιρετοί, μέλη Δ.Σ. Οργανισμών ή μαθητευόμενοι κ.ά.), προκύπτει μια μάζα 207.808 συμβασιούχων.

Αν από το σύνολο των 596.182 μόνιμων υπαλλήλων αφαιρεθούν οι ένστολοι (85.304 στρατιωτικοί και 54.238 αστυνομικοί), το πολιτικό προσωπικό υπολογίζεται σε 456.640 υπαλλήλους. Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού, μόνιμων και συμβασιούχων, που αθροίζεται σε 664.448 υπαλλήλους, το 31% εργάζεται σε επισφαλείς συνθήκες: με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μίσθωσης έργου, με προγράμματα του ΟΑΕΔ ή ως ωρομίσθιοι. Κι αν συγκριθούν τα μεγέθη τακτικού και μη τακτικού πολιτικού προσωπικού, οι συμβασιούχοι ισοδυναμούν με το 45% του συνολικού αριθμού των μόνιμων υπαλλήλων.

pinakas

Υποστελέχωση

Αντιθέτως, ο αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων καταγράφει πτωτική πορεία. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της «Απογραφής», το τακτικό προσωπικό ανερχόταν στις 31/12/2012 σε 759.388 υπαλλήλους (735.561 στον στενό δημόσιο τομέα και 23.827 σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου), κάτι που σημαίνει ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία (Δεκέμβριος 2012-Μάιος 2022) έχει επέλθει μείωση 21,5%.

Με δεδομένο ότι ο δημόσιος τομέας είναι κατά κοινή ομολογία υποστελεχωμένος -ακόμα και σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Ασφάλιση- προκύπτει ότι το κράτος επιλέγει την κάλυψη κενών σε πάγιες ανάγκες προσωπικού με επισφαλώς εργαζόμενους, παραμένοντας και πάλι συρρικνωμένο.

Συνδικαλιστικοί αλλά και επιστημονικοί φορείς των δημοσίων υπαλλήλων έχουν προ καιρού επισημάνει -και μέσα από τις σελίδες της «Εφ.Συν.»- ότι στην πράξη εξελίσσεται μια ραγδαία διείσδυση των επισφαλών μορφών εργασίας στον δημόσιο τομέα, κάτι που ισοδυναμεί με ένα «εκ των έσω» πλήγμα της μονιμότητας, έστω και με πλάγιο τρόπο.

Επισφαλής εργασία

Εν ολίγοις, όπως έχει τονιστεί, τα παραπάνω δεδομένα καταρρίπτουν τη διαδεδομένη για το Δημόσιο εικόνα που το θέλει να αποτελεί έναν κατεξοχήν ασφαλή εργασιακό τόπο. Αλλωστε, πέρα από το 1/3 του προσωπικού που εργάζεται σε επισφαλείς συνθήκες, η ελληνική Δημόσια Διοίκηση έχει δείξει και ροπή προς τις εργολαβίες (π.χ. στον τομέα της καθαριότητας).

Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ έχουν προειδοποιήσει ότι η επέλαση των επισφαλών μορφών εργασίας στο Δημόσιο θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις: παραδοσιακά οι παρεμβάσεις στις μόνιμες εργασιακές συνθήκες στη Δημόσια Διοίκηση επιφέρουν (ή/και ενισχύουν την) απορρύθμιση του εργασιακού τοπίου και στον ιδιωτικό τομέα.

Από πλευράς ΑΔΕΔΥ έχει πολλαπλώς τονιστεί η ανάγκη μαζικών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, κάτι που, εκτός από ποιοτικότερες κοινωνικές υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών, εκτιμάται ότι θα έχει και δημοσιονομικά οφέλη στον βαθμό που θα αντικαταστήσει κοστοβόρες εργολαβίες και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.

Πηγή: efsyn.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

Εταιρεία στη Βαρκελώνη αναζητά ελληνόφωνο προσωπικό με μισθό 39.800€

Προκήρυξη για Δημοτική Αστυνομία - Αιτήσεις εδώ και μοριοδότηση

Έρχεται ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ του Δημόσιου - ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Δημιουργία Μητρώο ΑΣΕΠ και Κατάθεση αίτησης μόνο με 30 ευρω μέσω του proson.gr

ΑΣΕΠ: Αυτό είναι το πιο ΕΥΚΟΛΟ online Lower & Proficiency - Πάρτε το μέσα σε 2 ημέρες -Μόνο 111 ευρώ!

ΑΣΕΠ: Πιστοποίηση ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ELIC μόνο με 95 ευρώ για μόρια σε ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ,ΠΜΣ - 97% επιτυχία στις εξετάσεις

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΙΑΝ
Κυκλώνας Ίαν: Η φύση αγριεύει - Καρχαρίες βγήκαν στη στεριά! (εκπληκτικά βίντεο)
Στην πόλη Φορτ Μάιερς εθεάθη καρχαρίας σε λεωφόρο που πλημμύρισε. Το νερό ξεπερνά και τα 3 μέτρα, είπε ο κυβερνήτης της πολιτείας Φλόριντα, Ρον...
Κυκλώνας Ίαν: Η φύση αγριεύει - Καρχαρίες βγήκαν στη στεριά! (εκπληκτικά βίντεο)
Μαθητές στο Βιετνάμ
Ο άλυτος γρίφος: Μπορείτε να λύσετε τον μαθηματικό γρίφο που έβαλαν σε 8χρονους μαθητές;
Πρόκειται για μαθηματικό γρίφο που έβαλαν σε παιδιά ηλικίας 8 ετών στο Βιετνάμ - Έχει προκαλέσει σάλο και όλοι ψάχνουν τη λύση
Ο άλυτος γρίφος: Μπορείτε να λύσετε τον μαθηματικό γρίφο που έβαλαν σε 8χρονους μαθητές;
Νίκη Κεραμέως για προσλήψεις αναπληρωτών: Σήμερα τα ονόματα περίπου 6.850 αναπληρωτών
Σε νέα επικοινωνία που είχε το alfavita.gr με το Γ.Γ του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλέξανδρο Κόπτση διευκρινίστηκε ότι η B' φάση αναπληρωτών γίνεται...
Νίκη Κεραμέως για προσλήψεις αναπληρωτών: Σήμερα τα ονόματα περίπου 6.850 αναπληρωτών