Έρχεται αύξηση μισθών από την 1η Ιανουαρίου στον ιδιωτικό τομέα
Αύξηση ύψους από 8 έως και 350 ευρώ το μήνα θα δουν στους μισθούς τους οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα από την 1η Ιανουαρίου 2021 - Τι αλλάζει; Αναλυτικά παραδείγματα

Αυξήσεις από 1,45% έως και 10,43% αναμένονται στους μισθούς των εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από τη μείωση των κρατήσεων ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση των κρατήσεων της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Με βάση τα νέα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Βάση αυτών των μέτρων ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα αυξηθεί κατά περίπου 8 ευρώ το μήνα ενώ ο μισθός των 2.000 ευρώ θα αυξηθεί κατά περίπου 23 ευρώ το μήνα.

Τα νέα μέτρα

➢ Οι μηνιαίες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθούν κατά 8 έως 78 ευρώ για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 6.500 ευρώ.

➢ Οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα παραμείνουν μηδενικές για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές από 650 έως 780 ευρώ και θα αυξηθούν κατά 0,80 έως 34,32 ευρώ για εργαζομένους με μικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από 780 και έως 6.500 ευρώ. Οι μικρές αυτές αυξήσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος θα οφείλονται στο ότι, εξαιτίας της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, από την 1η-1-2021 οι φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή αυτές που θα απομένουν μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών κρατήσεων, θα είναι αυξημένες. 

➢ Καταργούνται για όλους τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα οι μηνιαίες κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλη την περίοδο του 2021.

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης

Καταργείται προσωρινά η εισφορά αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Από τη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ωφελούνται περισσότερό όσοι λαμβάνουν υψηλά εισοδήματα. Όσο μεγαλύτερα είναι τα εισοδήματα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Μεγάλη διαφορά στον μισθό τους πρόκειται να δούνε όσοι λαμβάνουν εισοδήματα άνω των 12.000€, αφού μέχρι σήμερα, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται στα εισοδήματα που υπερβαίνουν το ποσό των 12.000€ ευρώ. 

Σημειώνεται ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύη δεν θα εφαρμοστεί στον Δημόσιο Τομέα, κάτι που όπως είναι λογικό, προκαλεί αντιδράσεις. 

Ποιοι δεν ωφελούνται από τα νέα μέτρα

 • Αυξήσεις στους μισθούς τους δεν προβλέπονται τελικά για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες με εισόδημα έως 12.000€
   
 • Από τα νέα μέτρα εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.
   
 • Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, με ετήσιο μισθός έως 12.000€, θα δούνε στους μισθούς τους μόνο την αύξηση από την μείωση εισφορών αφού ούτως ή άλλως δεν επιβαρύνονταν από την εισφορά αλληλεγγύης.

Παραδείγματα

 • Κάποιος που λαμβάνει καθαρό μισθό από 550€ ευρώ έως 610€ ευρώ πρόκειται να δει αύξηση της τάξης των 8€ 
 • Κάποιος που λαμβάνει καθαρό μισθό 850€ ευρώ πρόκειται να δει αύξηση της τάξης των 10€ 
 • Κάποιος που λαμβάνει καθαρό μισθό 1.000€ ευρώ πρόκειται να δει αύξηση της τάξης των 18€ 
 • Κάποιος που λαμβάνει καθαρό μισθό 1.500€ ευρώ πρόκειται να δει αύξηση της τάξης των 52€ 
 • Κάποιος που λαμβάνει καθαρό μισθό 2.000€ ευρώ πρόκειται να δει αύξηση της τάξης των 105€ 
 • Κάποιος που λαμβάνει καθαρό μισθό 3.500€ ευρώ πρόκειται να δει αύξηση της τάξης των 350€ 

Δεν αυξάνεται ο Κατώτατος Μισθός

Την αύξηση του κατώτατου μισθού είχε προαναγγήλει προεκλογικά ο πρωθυπουργός για τον Σεπτέμβρη του 2020. Τελικά με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που μετατέθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021. 

Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού του κατώτατου μισθού πρόκειται να ξεκινήσει τελικά το τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021.

 

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Δεν αποκλείστηκε περιορισμός των γιορτών των Χριστουγέννων

Τηλεκπαίδευση: Οδηγός εκπαιδευτικού για το Webex Meetings

Γιατί εκτοξεύτηκε η ζήτηση του σεμιναρίου "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση"

Το κορυφαίο σεμινάριο στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στον αέρα η τράπεζα θεμάτων για τις Πανελλήνιες 2021


 

σχετικά άρθρα

Το χρονικό ενός εν δυνάμει εγκλήματος
Το χρονικό ενός εν δυνάμει εγκλήματος
Το χρονικό διάστημα που καταγράφονται εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες νέα κρούσματα (Covid-19 ) επέλεξε η ''Επιτροπή Πισσαρίδη'' να παρουσιάσει την...
Το χρονικό ενός εν δυνάμει εγκλήματος
Εκπαιδευτικοί: Τα διαγγέλματα μέσω ηλεκτρονικής τάξης δεν κρύβουν την πραγματική κατάσταση των σχολείων
Εκπαιδευτικοί: Τα διαγγέλματα μέσω ηλεκτρονικής τάξης δεν κρύβουν την πραγματική κατάσταση των σχολείων
Σχετικά με το διάγγελμα του Πρωθυπουργό μέσω σχολικής τάξης δημοτικού σχολείου των Χανίων
Εκπαιδευτικοί: Τα διαγγέλματα μέσω ηλεκτρονικής τάξης δεν κρύβουν την πραγματική κατάσταση των σχολείων