Thumbnail
Μελέτη έδειξε ότι «παγώνουν» στιγμιαία περιοχές που εμπλέκονται στα οπτικά ερεθίσματα και στην προσοχή

 

 
Μελέτη έδειξε ότι «παγώνουν» στιγμιαία περιοχές που εμπλέκονται στα οπτικά ερεθίσματα και στην προσοχή
Το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων
Ουάσινγκτον

Περνάμε το 10% του χρόνου που είμαστε ξύπνιοι με τα μάτια… κλειστά. Και ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας προκειμένου να διατηρούμε την υγρασία στα μάτια μας, η αλήθεια τελικώς είναι ότι αυτό το βλεφάρισμα γίνεται προκειμένου να επιτρέπει στον εγκέφαλο να παίρνει μικρούς υπνάκους!

Ξεκούραση του εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία δείχνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εκμεταλλεύεται αυτή την τόση δα στιγμούλα του ανοιγοκλεισίματος των βλεφάρων προκειμένου να ξεκουραστεί.

Μάλιστα οι ειδικοί από την Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι αυτή η πνευματική «σιέστα» μπορεί να διαρκέσει από ένα ως και μερικά δευτερόλεπτα προτού αποκατασταθεί πλήρως η προσοχή του ατόμου.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από διεξαγωγή απεικονιστικών εξετάσεων σε 20 υγιείς νεαρούς εθελοντές στη διάρκεια των οποίων οι ερευνητές παρακολουθούσαν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Όπως είδαν, όταν οι εθελοντές έκλειναν στιγμιαία τα μάτια τους οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την προσοχή έβγαιναν παροδικά εκτός λειτουργίας.

Η περιπλάνηση των σκέψεων

Σε αυτή τη φάση ο εγκέφαλος «χουζουρεύει». Οι σκέψεις μας περιπλανώνται: μπορεί να σκεφτόμαστε για παράδειγμα τι εννοούσε με ένα σχόλιό του που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ένας φίλος μας, τι κάναμε πριν από μερικές ημέρες ή να φανταζόμαστε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε την επόμενη ημέρα.

Όταν ασχολούμαστε με ένα συγκεκριμένο καθήκον όπως το να ακούμε κάποιον να μας μιλά ή το να διαβάζουμε, τότε συνήθως ο εγκέφαλος μπαίνει σε αυτή τη φάση «χουζουρέματος» μέσω του βλεφαρίσματος στη στιγμή που ο συνομιλητής μας τελειώνει την πρότασή του ή τη στιγμή που τελειώνει μια πρόταση στο βιβλίο. Όταν πάλι βλέπουμε μια ταινία συνηθίζουμε να ανοιγοκλείνουμε τα μάτια όταν ο ηθοποιός βγαίνει από το πλάνο της δράσης ή όταν η κάμερα στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση.

15-20 «σιέστες» το λεπτό

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περί τις 15 ως 20 τέτοιες στιγμές ξεκούρασης του εγκεφάλου τους ανά λεπτό.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» οι 20 εθελοντές τοποθετήθηκαν στον εγκεφαλικό τομογράφο ενόσω έβλεπαν σκηνές από τη βρετανική κωμωδία Mr. Bean.

Καθώς οι εθελοντές ανοιγόκλειναν τα βλέφαρά τους οι ερευνητές ανίχνευσαν ένα στιγμιαίο «πάγωμα» στον οπτικό φλοιό και τον σωματοαισθητηριακό φλοιό του εγκεφάλου – και οι δύο εμπλέκονται στην επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων – καθώς και στις περιοχές που κυβερνούν την προσοχή.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τη στιγμή που ένα άτομο ψεύδεται τείνει να ανοιγοκλείνει λιγότερο τα βλέφαρά του. Ωστόσο τα δευτερόλεπτα αφότου έχει ξεστομίσει το ψέμα, το άτομο ανοιγοκλείνει πολύ περισσότερο τα βλέφαρα σε σύγκριση με κάποιον που λέει αλήθεια.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σαμαράς
Σαμαράς για αγροτικές κινητοποιήσεις: «Όσοι είναι στα μπλόκα δεν κερδίζουν το Τζόκερ κάθε τόσο»
Στήριξη στους αγρότες και αιχμές κατά της κυβέρνησης για τις πολιτικές επιλογές και την επικοινωνιακή διαχείριση
Σαμαράς για αγροτικές κινητοποιήσεις: «Όσοι είναι στα μπλόκα δεν κερδίζουν το Τζόκερ κάθε τόσο»
αγρότες
Λιμάνι Μυτιλήνης σε αποκλεισμό: Αγρότες μπλόκαραν την πρόσβαση – Πλοίο αναχώρησε άδειο
Το «Διαγόρας» έφυγε χωρίς επιβάτες και οχήματα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες και κτηνοτρόφοι
Λιμάνι Μυτιλήνης σε αποκλεισμό: Αγρότες μπλόκαραν την πρόσβαση – Πλοίο αναχώρησε άδειο
πλοίο
Απεργία στις 11/12: Δεμένα τα εμπορικά πλοία – Η ΠΕΝΕΝ προειδοποιεί με κλιμάκωση
Ναυτεργάτες απαιτούν αλλαγές στην επάνδρωση, νέες Συλλογικές Συμβάσεις και καλύτερες συνθήκες ασφάλειας στα RO/RO πλοία
Απεργία στις 11/12: Δεμένα τα εμπορικά πλοία – Η ΠΕΝΕΝ προειδοποιεί με κλιμάκωση
βια
Χολαργός: 14χρονος τραυματίστηκε με μαχαίρι μετά από στημένο ραντεβού – Αναζητούνται οι δράστες
Ανήλικοι φέρονται να παγίδεψαν τον 14χρονο με δόλωμα μία συνομήλική του – Τον μαχαίρωσαν τρεις φορές και εξαφανίστηκαν
Χολαργός: 14χρονος τραυματίστηκε με μαχαίρι μετά από στημένο ραντεβού – Αναζητούνται οι δράστες