Επιστήμη

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Eσείς ξέρετε γιατί η ώρα των σεισμών φαίνεται πάντα πιο πίσω;

geodinamiko_institouto
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Γιατί το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εμφανίζει την ώρα του σεισμού με διαφορά δύο ή τριών ωρών;

Πολλοί παρατηρούν ότι όταν καταγράφεται ένας σεισμός, η ώρα που εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι κατά δύο ή τρεις ώρες πίσω από την πραγματική. Αυτό δεν οφείλεται σε καθυστέρηση καταγραφής, αλλά στη χρησιμοποίηση της παγκόσμιας ώρας UTC (Coordinated Universal Time).

Η UTC είναι το διεθνές χρονικό σύστημα που χρησιμοποιείται στην επιστημονική κοινότητα για τη σύγκριση δεδομένων σε παγκόσμια κλίμακα. Η Ελλάδα, ανάλογα με την εποχή, έχει διαφορά +2 ώρες από την UTC τον χειμώνα και +3 ώρες το καλοκαίρι (κατά τη θερινή ώρα).

Έτσι, εάν ένας σεισμός σημειωθεί στις 15:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο θα τον καταγράψει ως 13:00 UTC τον χειμώνα ή 12:00 UTC το καλοκαίρι.

Αυτός είναι ο λόγος που σε πολλές ανακοινώσεις η ώρα του σεισμού φαίνεται να είναι «πίσω» σε σχέση με την τοπική ώρα της Ελλάδας.

 

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Δράμα: Πέθανε η μητέρα του αστυνομικού όταν έμαθε για τη γυναικοκτονία και την αυτοκτονία

Υπουργείο Παιδείας: Μέσω gov.gr η ανάληψη υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

επιστήμη