proistorika_zoa
Oι ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη του γονιδιώματος του προϊστορικού ζώου χρησιμοποιώντας ως πρότυπο γονιδιώματα σημερινών ζώων

Επιστήμονες συνέθεσαν το γονιδίωμα ενός μαλλιαρού μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών χρησιμοποιώντας απολιθωμένα τμήματα DNA που ανακαλύφθηκαν στη Σιβηρία, επιτυχία που τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην «ανάσταση» των εξαφανισμένων γιγάντιων ζώων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell, ανακατασκεύασε τις τρισδιάστατες δομές των χρωμοσωμάτων του μαλλιαρού μαμούθ, δηλαδή των δομών στους πυρήνες των κυττάρων στις οποίες το DNA και οι πρωτεΐνες οργανώνονται σε γονίδια.

Τα περισσότερα αρχαία δείγματα γονιδιώματος που αποκαλύπτονται σε απολιθώματα αποτελούνται μόνο από σκόρπια μικροσκοπικά θραύσματα DNA. Αλλά το γονιδίωμα του απολιθωμένου μαμούθ ηλικίας 52.000 ετών μπόρεσε να ανακατασκευαστεί επειδή διατηρήθηκε άριστα καθώς το ζώο λίγο μετά τον θάνατό του υποβλήθηκε σε κρυοξύρανση.

Όπως αναφέρει ο Independent, οι επιστήμονες εξέτασαν δεκάδες δείγματα DNA μαμούθ επί πέντε χρόνια για να ανακατασκευάσουν το γονιδίωμα του γιγάντιου ζώου, πριν καταλήξουν τελικά στο ασυνήθιστα καλά διατηρημένο δείγμα από ένα απολίθωμα μαμούθ που ανασκάφηκε στη βορειοανατολική Σιβηρία το 2018.

Αυτό το αξιοσημείωτο απολίθωμα διατήρησε ένα μεγάλο μέρος της φυσικής ακεραιότητας του χρωμοσώματος, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών σε επαφή με τα γονίδια που ελέγχουν, δήλωσαν οι ερευνητές. Έτσι, μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα την οργάνωση του γονιδιώματος του μαμούθ μέσα στα κύτταρά του και να μάθουν ποια γονίδια ήταν ενεργά σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του θηρίου.

Ο χάρτης γονιδιώματος

Στη συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν έναν χάρτη του γονιδιώματος του μαμούθ χρησιμοποιώντας ως πρότυπο γονιδιώματα σημερινών ελεφάντων. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι τα μαλλιαρά μαμούθ είχαν 28 χρωμοσώματα, δηλαδή τον ίδιο αριθμό με τους σημερινούς ασιατικούς και αφρικανικούς ελέφαντες.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν επίσης να αποκαλύψουν γονίδια που πιθανώς είναι ενεργά και ανενεργά μέσα στα δερματικά κύτταρα του μαμούθ, αποκαλύπτοντας πώς το γιγαντιαίο θηλαστικό απέκτησε το μαλλί που το κάλυπτε και την αντοχή του στο κρύο.

Τα μαλλιαρά μαμούθ περιπλανήθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης για πάνω από μισό εκατομμύριο χρόνια και άρχισαν να μειώνονται στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων πριν από περίπου 10.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού κυνηγιού από τους πρώτους ανθρώπους και της αλλαγής του κλίματος, οδήγησε στην εξαφάνισή τους πριν από περίπου 4.000 χρόνια.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί η ώρα έχει 60 λεπτά: Η αρχαία απόφαση που «ρυθμίζει» ακόμη τη ζωή μας

Υπ. Παιδείας: Καταβολή αποζημίωσης σε εκπαιδευτικό μετά από 14 χρόνια. Ο λόγος

Σχολεία: Πέντε μέρες χωρίς μαθήματα μετά το Πάσχα - Το πρόγραμμα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νίκος Παπαϊωάννου
Νίκος Παπαϊωάννου: Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου ο υφυπ. Παιδείας
Ο υφυπουργός Παιδείας μεταβαίνει στην Ιταλία για την 106η συνάντηση της Διαχειριστικής Επιτροπής
Νίκος Παπαϊωάννου: Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου ο υφυπ. Παιδείας
Επίθεση του IDF στον Λίβανο
Διπλωματικός μαραθώνιος στην Ουάσινγκτον για την εκεχειρία στον Λίβανο - Η Χεζμπολάχ δεν αναγνωρίζει καμία συμφωνία
Παρά το γεγονός ότι οι εχθροπραξίες στο πεδίο συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, η συγκέντρωση των διπλωματικών αποστολών στην αμερικανική πρωτεύουσα...
Διπλωματικός μαραθώνιος στην Ουάσινγκτον για την εκεχειρία στον Λίβανο - Η Χεζμπολάχ δεν αναγνωρίζει καμία συμφωνία
Αφροδίτη Λατινοπούλου: Μιμήθηκε live τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής»
Αφροδίτη Λατινοπούλου: Μιμήθηκε live τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής»
Μέχρι και το ταλέντο της στη... μίμηση επιστράτευσε η Αφροδίτη Λατινοπούλου για να επιτεθεί στη Ζωή Κωνσταντοπούλου (vid)
Αφροδίτη Λατινοπούλου: Μιμήθηκε live τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - «Είναι η Ελένη Λουκά της πολιτικής»