Ένα βήμα πιο κοντά στο χάπι άσκησης - Δεν θα χρειάζεται να γυμνάζεστε
Ίσως στο εγγύς μέλλον να μην χρειάζεται να λιώνετε στο γυμναστήριο για να πάρετε τα οφέλη της σωματικής άσκησης

Ερευνητές αναζητούν τρόπους για να “χωρέσουν” τα οφέλη της άσκησης για την υγεία μέσα σε ένα... χάπι!

Η καθημερινή άσκηση συνιστάται για καλή υγεία. Ωστόσο, αυτό είναι δύσκολο για πολλούς που -λόγω διαφόρων υποχρεώσεων ή περιορισμών- δεν βρίσκουν τον χρόνο να πάνε στο γυμναστήριο ή να ασκηθούν στο σπίτι.

Μια νέα μελέτη βρήκε χημικές ενώσεις που μιμούνται τα οφέλη της άσκησης για την υγεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα χάπι που περιέχει αυτές τις ενώσεις θα μπορούσε να μιμηθεί τα αποτελέσματα της άσκησης στην ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων και στον μεταβολισμό, αποτρέποντας έτσι την μυϊκή ατροφία και αδυναμία σε όσους δεν μπορούν να ασκηθούν λόγω ιατρικών παθήσεων ή που υποφέρουν από ασθένειες που προκαλούν μυϊκή απώλεια.

"Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το σώμα και το μυαλό, αλλά δεν μπορούν όλοι να ασκηθούν", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Bahaa Elgendy, καθηγητής Αναισθησιολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS), το οποίο πραγματοποιείται τόσο εικονικά (με εξ αποστάσεως συμμετοχές) όσο και αυτοπροσώπως, στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ την εβδομάδα 17-21 Μαρτίου.

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ασκηθούν και γι' αυτό το χάπι άσκησης θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την μίμηση ή την ενίσχυση των επιπτώσεων της άσκησης για άτομα που γερνούν, για άτομα με ορισμένες ασθένειες ή για όσους αντιμετωπίζουν κάποια απώλεια μυών, από την χρήση άλλων φαρμάκων", δήλωσε μεταξύ άλλων ο δρ. Elgendy.

Πώς δημιουργήθηκε το χάπι άσκησης

Οι υποδοχείς που σχετίζονται με τα οιστρογόνα (ERR) είναι εξειδικευμένες πρωτεΐνες που ενεργοποιούνται με την άσκηση. Υπάρχουν τρεις ομάδες ERR: ERRα, ERRβ και ERRγ. Ο δρ. Elgendy και οι συνεργάτες του παρήγαγαν μια χημική ουσία που ονομάζεται SLU-PP-332, την οποία προτείνουν να λαμβάνεται ως χάπι. Αυτή η ουσία έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί και τις τρεις μορφές ERR, προσομοιώνοντας έτσι τα αποτελέσματα της άσκησης σε αυτές τις πρωτεΐνες.

Η πιο κρίσιμη πρωτεΐνη για ενεργοποίηση ήταν η ERRα, καθώς ελέγχει βασικές φυσιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής των μυών στο στρες (καταπόνηση) κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ο δρ. Elgendy αναγνώρισε το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν τον ίδιο που δεν τους αρέσει να γυμνάζονται ή είναι συνεχώς πολύ απασχολημένοι για να ασκηθούν. Διευκρίνισε ότι δεν προορίζει το εν λόγω χάπι για να αντικαταστήσει την σωματική άσκηση, αλλά για όσους είναι πολύ... τεμπέληδες για να ιδρώσουν. Επιπλέον, φάνηκε αρνητικός στην φήμη ότι το χάπι άσκησης θα γίνει θεραπεία για διάφορες ασθένειες, αλλά αντιπρότεινε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει ορισμένους ενήλικες, παιδιά και άλλα άτομα ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Τα οφέλη της άσκησης μέσα σε ένα χάπι

Η ενασχόληση με σωματικές δραστηριότητες προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Γι' αυτό, η τακτική άσκηση είναι από τα πιο κρίσιμα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει για τον εαυτό του.

Η άσκηση μειώνει το άγχος στους ενήλικες για σύντομες χρονικές περιόδους και ενισχύει τη σκέψη (γνωστική ικανότητα) σε παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών. Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις γνωστικές και μαθησιακές σας ικανότητες, καθώς και την λήψη αποφάσεων καθώς μεγαλώνετε. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας και να μειώσει την πιθανότητα να αναπτύξετε άγχος και κατάθλιψη.

Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε τα επιπλέον κιλά και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου (κύστης, μαστού, παχέος εντέρου, νεφρών, πνεύμονα, στομάχου κ.α.), καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικού συνδρόμου και μολυσματικών ασθενειών.

Βοηθά επίσης στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων υγείας και αναπηριών μειώνοντας τον πόνο, ελέγχοντας το σάκχαρο στο αίμα και υποστηρίζοντας τις καθημερινές δραστηριότητες ζωής και την ανεξαρτησία για τα άτομα με αναπηρίες.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνοδος
Αποκλειστικό: Ολα τα πορίσματα για τα ΑΕΙ που θα παραδώσουν σήμερα οι Πρυτάνεις στον Κ.Πιερρακάκη
Το θέμα του ελλιπούς ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού και της χρηματοδότησης των δημοσιων ΑΕΙ στο προσκήνιο
Αποκλειστικό: Ολα τα πορίσματα για τα ΑΕΙ που θα παραδώσουν σήμερα οι Πρυτάνεις στον Κ.Πιερρακάκη
ethniko-arxaiologiko-mouseio-1.jpg
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις
Πώς θα κάνετε αίτηση για 75 προλήψεις αποφοίτων γυμνασίου και λυκείου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Δεκάδες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις