Άνοια
Ποιο είναι αυτό και πως μπορούμε να προσέξουμε

Επιστήμονες από τη Βρετανία, ανέφεραν πως υπάρχει ένα ύποπτο σύμπτωμα για άνοια, το οποίο μπορεί κανείς να παρατηρήσει όταν ανεβαίνει και κατεβαίνει σκάλες.

Ο περισσότερος κόσμος συσχετίζει την άνοια με την προοδευτική απώλεια της μνήμης, που οδηγεί σε σταδιακή αλλαγή της σκέψης, της προσωπικότητας και σε προβλήματα συμπεριφοράς.

Η διαταραχή, όμως, μπορεί να επηρεάσει και την κινητικότητα των πασχόντων. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κινητικά συμπτώματα παρατηρείται όταν κάποιος χρησιμοποιεί τις σκάλες, αναφέρει η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ της Σκωτίας.

«Ο κόσμος συχνά υποθέτει ότι η απώλεια μνήμης και η άνοια είναι το ένα και το αυτό. Εν τούτοις υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουμε», επισημαίνει η Εταιρεία.

«Κάθε άνθρωπος με άνοια είναι διαφορετικός. Το πώς θα τον επηρεάσει η νόσος, εξαρτάται από τα τμήματα του εγκεφάλου του που θα υποστούν τις μεγαλύτερες βλάβες».

Ένας ασθενής με άνοια, λοιπόν, μπορεί να δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει με ασφάλεια τις σκάλες, διότι δεν μπορεί να σηκώσει αρκετά τα πόδια του. Έτσι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να σκοντάψει ή να γλιστρήσει και να πέσει.

Στον ασθενή αυτό θα παρατηρήσετε ότι αρχίζει να σέρνει τα πόδια του όταν περπατάει, αντί να τα σηκώνει όπως έως πρότινος. Αν αυτό συνδυαστεί και με ολισθήματα και πτώσεις σε οικείο χώρο, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν νευρολόγο. Αυτό είναι ακόμα σημαντικότερο εάν έχει και άλλα συμπτώματα ύποπτα για άνοια, όπως η διαταραχή της μνήμης του.

Προστασία από τις πτώσεις στο σπίτι

Οι πτώσεις, ειδικά από τις σκάλες, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, πρέπει να φροντίζετε ώστε το σπίτι σας να είναι κατά το δυνατόν ασφαλές. Η βρετανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ συνιστά να κάνετε τις εξής προσαρμογές:

  • Εάν είναι καλυμμένες με φθαρμένη μοκέτα ή ξύλο, καλό είναι να το αντικαταστήσετε
  • Βεβαιωθείτε ότι οι κουπαστές είναι γερές και σταθερές.
  • Βεβαιωθείτε ότι φαίνεται καθαρά η άκρη σε κάθε σκαλοπάτι. Εν ανάγκη χρησιμοποιήστε ειδική ταινία ή μπογιά.
  • Τοποθετήστε ξεχωριστή κουπαστή στον τοίχο, ώστε να μπορούν όλοι να στηρίζονται και από τις δύο πλευρές
  • Μην τοποθετείτε αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, διακοσμητικά) στις σκάλες
  • Προσπαθήστε να μην μεταφέρετε πολλά πράγματα όταν χρησιμοποιείτε τις σκάλες

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να κάνετε ασκήσεις ισορροπίας και δύναμης. Μπορούν να διατηρήσουν την δική σας κινητικότητα και να την βελτιώσουν στα άτομα με άνοια. Η βρετανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ συνιστά να κάνετε αυτές τις ασκήσεις τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα νέα εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith1
Πρότυπα και Πειραματικά: Οδηγίες για εγγραφή επιτυχόντων μαθητών/τριών
Οδηγίες για εγγραφή επιτυχόντων μαθητών/τριών στην εισαγωγική τάξη των Πρότυπων και Πειραματικών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων για το...
Πρότυπα και Πειραματικά: Οδηγίες για εγγραφή επιτυχόντων μαθητών/τριών
δικαστήριο
Θεσσαλονίκη: Ένοχος για ανθρωποκτονία ο μητροκτόνος της Χαλκηδόνας - Τι ποινή του επιβλήθηκε
Σε κάθειρξη καταδικάστηκε 35χρονος στη Θεσσαλονίκη που είχε δολοφονήσει την μητέρα του
Θεσσαλονίκη: Ένοχος για ανθρωποκτονία ο μητροκτόνος της Χαλκηδόνας - Τι ποινή του επιβλήθηκε