iliaki_kataigida
Κορμοί που έμειναν θαμμένοι για χιλιάδες χρόνια βρέθηκαν να περιέχουν ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργού άνθρακα

Πριν από περίπου 14.300 χρόνια η Γη χτυπήθηκε από μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα η οποία αν συνέβαινε σήμερα θα κατέστρεφε τον ανθρώπινο πολιτισμό. Γάλλοι και βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν αρχαίους δακτυλίους δέντρων που βρέθηκαν στις γαλλικές Άλπεις και διαπίστωσαν μια μεγάλη αύξηση των επιπέδων ραδιενεργού άνθρακα. Αυτή η αύξηση ήταν το αποτέλεσμα μιας τεράστιας ηλιακής καταιγίδας.

Αν αυτή η ηλιακή καταιγίδα συνέβαινε σήμερα, θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας το δίκτυο ηλεκτροδότησης για μήνες και να καταστρέψει τις υποδομές στις οποίες βασιζόμαστε για τις επικοινωνίες, προειδοποίησαν οι επιστήμονες της μελέτης.

«Οι ακραίες ηλιακές καταιγίδες θα μπορούσαν να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη Γη. Τέτοιες καταιγίδες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στους μετασχηματιστές των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα τεράστιες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που θα διαρκούσαν μήνες», εξήγησε ο Τιμ Χίτον, καθηγητής εφαρμοσμένης στατιστικής στη Σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Leeds στη Βρετανία.

«Θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν μόνιμες ζημιές στους δορυφόρους στους οποίους όλοι βασιζόμαστε για την πλοήγηση και τις τηλεπικοινωνίες», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διασφαλιστεί ότι ο κόσμος θα προστατευτεί από παρόμοια γεγονότα εάν αυτά επαναληφθούν στο μέλλον.
 
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει εννέα ισχυρές ηλιακές καταιγίδες, ή Γεγονότα Miayake, που συνέβησαν τα τελευταία 15.000 χρόνια. Οι πιο πρόσφατες από αυτές συνέβησαν το 993 μ.Χ. και το 774 μ.Χ., αλλά η πρόσφατα ανακαλυφθείσα ήταν δύο φορές πιο ισχυρή από αυτές.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια αυτών των Γεγονότων Miayake και η μελέτη τους είναι δύσκολη επειδή μπορούν να γίνουν κατανοητά μόνο έμμεσα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς και πότε μπορεί να ξανασυμβούν ή αν μπορούν να τα προβλέψουν.

«Οι άμεσες μετρήσεις της ηλιακής δραστηριότητας άρχισαν μόλις τον 17ο αιώνα με την καταμέτρηση των ηλιακών κηλίδων», δήλωσε ο Εντουάρ Μπαρ, καθηγητής του κλίματος και της εξέλιξης των ωκεανών στο Collège de France και στο CEREGE. «Σήμερα, λαμβάνουμε επίσης λεπτομερείς καταγραφές χρησιμοποιώντας επίγεια παρατηρητήρια, διαστημικούς ανιχνευτές και δορυφόρους», σημείωσε.

«Ωστόσο, όλες αυτές οι βραχυπρόθεσμες ενόργανες καταγραφές είναι ανεπαρκείς για την πλήρη κατανόηση του Ήλιου. Ο ραδιενεργός άνθρακας που ανιχνεύεται σε δακτυλίους δέντρων και ο οποίος χρησιμοποιείται μαζί με το βηρύλλιο σε πυρήνες πολικών πάγων, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά του Ήλιου πιο πίσω στο παρελθόν», εξήγησε. 

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα που έχει παρατηρηθεί ποτέ άμεσα συνέβη το 1859 και είναι γνωστή ως «Συμβάν Κάρινγκτον». Η καταιγίδα αυτή κατέστρεψε μηχανήματα τηλεγράφου και δημιούργησε ένα λαμπρό σέλας τόσο έντονο που τα πουλιά συμπεριφέρονταν σαν να ανέτειλε ο Ήλιος. Ωστόσο, τα Γεγονότα Miayake όπως και η πρόσφατα ανακαλυφθείσα καταιγίδα ήταν πολύ πιο ισχυρά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά