μούμια
INTIME NEWS
Τι οδήγησε εν τέλει στην κατανάλωση μουμιών - Ποιες αντιλήψεις τις έκαναν «ελκυστικές»

Μία περίεργη συνήθεια ξεκίνησε να υφίσταται, πιθανότατα, κατά τον μεσαίωνα, όπου πολλοί ήταν εκείνοι που κατανάλωναν μούμιες. Η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται πως είχε συνδέσει τον κανιβαλισμό με την υγεία.

Σε αυτό συνέβαλε, μεταξύ άλλων, και το μυστήριο που περιτριγύριζε τις μούμιες και την ιστορία τους, προερχόμενες από μακριά και «κρύβοντας» κάτι εξωτικό.

Η αγάπη για τις μούμιες

Για αρκετά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι μούμιες μπορούσαν να θεραπεύσουν τις ασθένειες και ως αποτέλεσμα κατανάλωναν το λεγόμενο «mumia», μία ουσία που δημιουργούνταν από αλεσμένη σάρκα και όστα μουμιοποιημένων σωμάτων που αγοράζονταν από την Αίγυπτο.

Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχε η αντίληψη ότι τα φάρμακα με κομμάτια κρανίου μπορούσαν να θεραπεύσουν νευρολογικές ασθένειες.

Οι ιατροί που συμβούλευαν τις ανώτερες κοινωνικές τάξεις να καταναλώσουν το «mumia» τόνιζαν ότι η μούμια προερχόταν από φαραώ και όχι έναν απλό πολίτη, προσθέτοντας μία «εσάνς» ανωτερότητας στην συγκεκριμένη πράξη, κάνοντάς την ταιριαστή για την ελίτ.

Πάρτι με επίδειξη... μούμιας

Κατά τον 19ο αιώνα η κατανάλωση μούμιας σταμάτησε, χωρίς αυτό όμως να αναιρεί τον ενθουσιασμό γύρω από το μυστήριό τους, καθώς πάρτι οργανώνονταν με σκοπό να κάνουν ένα, τρόπον τινά, «unboxing» και να παρατηρήσουν το περίεργο θέαμα.

Παρά το αρχικό ιατρικό ενδιαφέρον που είχε η δημόσια έκθεση της μούμιας, στη συνέχεια κατέστη μόνο μέσο ψυχαγωγίας των πλουσίων, ενώ τον 20ο αιώνα, ευτυχώς, σταμάτησε να πραγματοποιείται.

Η συγκεκριμένη επιλογή έγινε καθώς, εκτός από τη σύνδεσή τους με κάποια θεϊκή κατάρα, η εξέλιξη του κόσμου έκανε ξεκάθαρο ότι η δημόσια επίδειξη μουμιών ήταν κάπως μακάβρια και κατέστρεφε αρχαιολογικά τεκμήρια ανεπιστρεπτί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panselinos
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο
Tην Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, θα λάβει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή η μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από την Παρασκευή...
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο