Πομπηία
Wikipedia/Norbert Nagel
Σκελετοί ανακαλύφθηκαν στην Πομπηία, οι οποίοι ενδέχεται να συνδέονται με το σεισμό που προηγήθηκε της έκρηξης του Βεζούβιου

Η αρχαιολογική σκαπάνη συνεχίζει να αποκαλύπτει νέες πτυχές της μοναδικής ιστορίας της Πομπηίας. Όπως ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, ανακαλύφθηκαν οι σκελετοί δύο ανδρών, ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους κατά τον σεισμό που προηγήθηκε της έκρηξης του Βεζούβιου, το 79 μετά Χριστόν.

Όπως υπογραμμίζουν τα ιταλικά Mέσα Ενημέρωσης, πρόκειται για μια ακόμη πτυχή της ανθρώπινης διάστασης της συγκεκριμένης τραγωδίας, του σεισμού και της έκρηξης που μέσα σε δύο ημέρες έσβησαν κάθε ίχνος ζωής από την πόλη αυτή της Κάτω Ιταλίας.

Οι δύο σκελετοί

Οι δύο σκελετοί βρέθηκαν σε κτήριο στο οποίο λειτουργούσε ένας μεγάλος φούρνος και κατάστημα για την πώληση του ψωμιού. Παράλληλα, κοντά στους σκελετούς, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν έξι αρχαία νομίσματα, δύο εκ των οποίων αργυρά, ένα περιδέραιο και σειρά αμφορέων.

Οι δύο αυτοί κάτοικοι της αρχαίας Πομπηίας, όπως προκύπτει και από την στάση των σκελετών, καταπλακώθηκαν από τους τοίχους του δωματίου μέσα στο οποίο είχαν προσπαθήσει να βρουν καταφύγιο.

«Η νέα αυτή ανακάλυψη επιβεβαιώνει ότι η Πομπηία είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό εργαστήριο, το οποίο τα τελευταία χρόνια -χάρη σε μια νέα δυναμική- κατέπληξε ολόκληρο τον κόσμο, με μια σειρά εξαιρετικών αρχαιολογικών ανακαλύψεων», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο.

Το DNA θύματος της καταστροφής

Υπενθυμίζεται, ότι λίγο καιρό πριν, διεθνής ερευνητική κοινοπραξία κατάφερε για πρώτη φορά να προσδιορίσει την πλήρη γενετική αλληλουχία ανθρώπου που πέθανε στην Πομπηία. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που επιβεβαιώνει τη γενετική συγγένεια ανάμεσα στους αρχαίους και τους σύγχρονους Ιταλούς.

Μέχρι σήμερα είχαν αλληλουχηθεί μόνο μικρά τμήματα μιτοχονδριακού DNA από ανθρώπους και ζώα της Πομπηίας, η οποία καταπλακώθηκε από ένα παχύ στρώμα τέφρας μετά την έκρηξη του 79 μ.Χ.

Ερευνητές από την Ιταλία, τη Δανία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία ανέφεραν στο περιοδικό Scientific Reports ότι εξέτασαν τους σκελετούς δύο ατόμων (ενός άνδρα 35-40 ετών και μίας γυναίκας άνω των 50 ετών) που είχαν ανακαλυφθεί στον Οίκο του Τεχνίτη στην Πομπηία. Δείγματα DNA συλλέχθηκαν και από τους δύο σκελετούς, τελικά όμως κατέστη δυνατή μόνη η αλληλούχηση του άνδρα.

Η γενετική σύγκριση με 1.030 άλλους αρχαίους σκελετούς και 471 σύγχρονους Δυτικοευρωπαίους έδειξε ότι το DNA του άτυχου άνδρα της Πομπηίας είχε μεγαλύτερες ομοιότητες με εκείνο των σύγχρονων κατοίκων της κεντρικής Ιταλίας και όσων ζούσαν στην χώρα κατά τη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο. Έφερε επίσης έχει γονίδια που απαντούν συχνότερα στη Σαρδηνία.

Ακόμη, βρέθηκαν ενδείξεις ότι ο άνδρας είχε προσβληθεί από φυματίωση. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να επαναλάβει την προσπάθεια και σε άλλα θύματα της Πομπηίας προκειμένου να ρίξουν περισσότερο στη γενετική ιστορία της διάσημης αρχαίας πόλης.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

daskala
Απελπισία για μωρομάνα αναπληρώτρια εκπαιδευτικό
Πού είναι το δικαίωμα μιας μάνας αναπληρώτριας, να μεγαλώσει το παιδί της; Πού είναι το δικαίωμα μιας μάνας αναπληρώτριας, να μπορέσει να λείψει από...
Απελπισία για μωρομάνα αναπληρώτρια εκπαιδευτικό