παγετώνας
Τα επόμενα χρόνια οι θερμοκρασίες των ωκεανών θα αυξηθούν αρκετά

Μία νέα επιστημονική μελέτη, δίνει τρομακτικά στοιχεία για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία πραγματοποιείται πολύ γρήγορα, όπως προκύπτει από τη μελέτη του μεγάλου παγετώνα στη βορειοδυτική Γροιλανδία.

Ομάδα γεωλόγων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ίρβαιν και το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, μελέτησαν τον παγετώνα Πέτερμαν και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό National Academy of Sciences.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν αλληλεπίδραση του παγετώνα με τις παλίρροιες και αποκαλύφθηκε ότι το σημείο όπου το στρώμα πάγου αρχίζει να επεκτείνεται πάνω από τον ωκεανό μπορεί να μετακινηθεί σημαντικά καθημερινά.

Η γραμμή γείωσης του Πέτερμαν «μεταναστεύει μεταξύ 2 και 6 χιλιομέτρων καθώς οι παλίρροιες έρχονται και φεύγουν» σύμφωνα με τον Enrico Ciraci, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και επιστήμονα στο Ίρβαιν.

Μεταξύ του 2016 και του 2022, οι θερμότεροι παλιρροιακοί κύκλοι άνοιξαν μια τρύπα ύψους 270 μέτρων στην κάτω πλευρά του παγετώνα, κατά μήκος της γραμμής γείωσης. Είναι αρκετά μεγάλη ώστε να στοιβαχτούν μέσα δύο Αγάλματα της Ελευθερίας, το ένα πάνω στο άλλο.

Το φαινόμενο μπορεί να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών ανεβαίνουν.

Σημειώνεται πως οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας φέτος την άνοιξη ήταν υψηλότερες από ποτέ, κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη NASA, το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Αλλά, οι τρέχουσες προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψιν τις τελευταίες ανακαλύψεις για τις παλίρροιες.

«Αυτές οι αλληλεπιδράσεις πάγου-ωκεανού καθιστούν τους παγετώνες πιο ευαίσθητους στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών» ανέφερε σε δήλωσή του ο συγγραφέας της έρευνας, Eric Rignot, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ερευνητής της NASA JPL.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αν συνυπολογιστούν οι προβλέψεις τους τότε οι εκτιμήσεις για αύξηση της ανόδου της θάλασσας «θα αυξάνονταν έως και 200%». Και αυτό, συμπλήρωσε, δεν αφορά μόνο τον Πέτερμαν, αλλά και «όλους τους παγετώνες που καταλήγουν στον ωκεανό, δηλαδή  το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γροιλανδίας και όλη την Ανταρκτική».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

«Έβλεπα τον γιο μου να καταρρέει και δεν ήξερα το γιατί»: Η μάχη μιας εκπαιδευτικού με τη δυσλεξία

Πώς τα χρήματά σας «φεύγουν» αθόρυβα από τον τραπεζικό σας λογαριασμό

Σπίτι με 50 ευρώ το μήνα για δημόσιους υπαλλήλους: Το νέο πρόγραμμα που αλλάζει τα δεδομένα

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λεωφ
Αγία Παρασκευή: Δωρεάν μετακίνηση φοιτητών προς την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

Από την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής θέτει σε εφαρμογή ένα σημαντικό πρόγραμμα κοινωνικής...

Αγία Παρασκευή: Δωρεάν μετακίνηση φοιτητών προς την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
astinomia
Άγιος Παντελεήμονας: Ανήλικες στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. μετά από άγρια επίθεση σε 15χρονη
Τέσσερα κορίτσια 13 και 14 ετών συνελήφθησαν για τον ξυλοδαρμό – Στο αυτόφωρο και οι γονείς για παραμέληση εποπτείας
Άγιος Παντελεήμονας: Ανήλικες στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. μετά από άγρια επίθεση σε 15χρονη
ΕΛΜΕΠΑ ειδική αγωγή
ΕΛΜΕΠΑ: Πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στη Διακήρυξη της Βαρκελώνης για τις Ανοικτές Πληροφορίες της Έρευνας
Στην Ελλάδα, τη Διακήρυξη έχουν υπογράψει το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας «Αθηνά» και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
ΕΛΜΕΠΑ: Πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στη Διακήρυξη της Βαρκελώνης για τις Ανοικτές Πληροφορίες της Έρευνας