παγετώνας
Τα επόμενα χρόνια οι θερμοκρασίες των ωκεανών θα αυξηθούν αρκετά

Μία νέα επιστημονική μελέτη, δίνει τρομακτικά στοιχεία για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία πραγματοποιείται πολύ γρήγορα, όπως προκύπτει από τη μελέτη του μεγάλου παγετώνα στη βορειοδυτική Γροιλανδία.

Ομάδα γεωλόγων από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ίρβαιν και το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, μελέτησαν τον παγετώνα Πέτερμαν και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό National Academy of Sciences.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν αλληλεπίδραση του παγετώνα με τις παλίρροιες και αποκαλύφθηκε ότι το σημείο όπου το στρώμα πάγου αρχίζει να επεκτείνεται πάνω από τον ωκεανό μπορεί να μετακινηθεί σημαντικά καθημερινά.

Η γραμμή γείωσης του Πέτερμαν «μεταναστεύει μεταξύ 2 και 6 χιλιομέτρων καθώς οι παλίρροιες έρχονται και φεύγουν» σύμφωνα με τον Enrico Ciraci, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και επιστήμονα στο Ίρβαιν.

Μεταξύ του 2016 και του 2022, οι θερμότεροι παλιρροιακοί κύκλοι άνοιξαν μια τρύπα ύψους 270 μέτρων στην κάτω πλευρά του παγετώνα, κατά μήκος της γραμμής γείωσης. Είναι αρκετά μεγάλη ώστε να στοιβαχτούν μέσα δύο Αγάλματα της Ελευθερίας, το ένα πάνω στο άλλο.

Το φαινόμενο μπορεί να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών ανεβαίνουν.

Σημειώνεται πως οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας φέτος την άνοιξη ήταν υψηλότερες από ποτέ, κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη NASA, το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια. Αλλά, οι τρέχουσες προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψιν τις τελευταίες ανακαλύψεις για τις παλίρροιες.

«Αυτές οι αλληλεπιδράσεις πάγου-ωκεανού καθιστούν τους παγετώνες πιο ευαίσθητους στην αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών» ανέφερε σε δήλωσή του ο συγγραφέας της έρευνας, Eric Rignot, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ερευνητής της NASA JPL.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, αν συνυπολογιστούν οι προβλέψεις τους τότε οι εκτιμήσεις για αύξηση της ανόδου της θάλασσας «θα αυξάνονταν έως και 200%». Και αυτό, συμπλήρωσε, δεν αφορά μόνο τον Πέτερμαν, αλλά και «όλους τους παγετώνες που καταλήγουν στον ωκεανό, δηλαδή  το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Γροιλανδίας και όλη την Ανταρκτική».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

xronopoulou
Μαίρη Χρονοπούλου: Σε θαύμα ελπίζουν οι γιατροί - «Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση», λένε
Οι γιατροί ελπίζουν σε ένα θαύμα, για τη Μαίρη Χρονοπούλου καθώς η κατάσταση της υγείας της είναι εξαιρετικά κρίσιμη
Μαίρη Χρονοπούλου: Σε θαύμα ελπίζουν οι γιατροί - «Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση», λένε
Εκπαίδευση
Πειραματικά σχολεία: Πώς γίνεται η επιλογή υποδιευθυντών και προϊσταμένων
Επιλογή Υποδιευθυντών Προτύπων και Πειραματικών σχολείων και Προϊσταμένων Πειρ/κών Νηπιαγωγείων/Δημοτικών
Πειραματικά σχολεία: Πώς γίνεται η επιλογή υποδιευθυντών και προϊσταμένων