κύλικα
Wikipedia
Πόσες και πόσες φορές έχουμε κάτσει σε κυλικεία, αλλά ποτέ δεν ξέραμε γιατί αυτός ο χώρος ονομάζεται έτσι;

Μία προσφιλής συνήθεια πολλών από εμάς είναι να περνάμε ώρες ατελείωτες στα κυλικεία των σχολείων, των σχολών και πάσης φύσεως ιδρυμάτων.

Λίγοι είναι όμως εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί ο συγκεκριμένος χώρος ονομάζεται έτσι και πώς εν τέλει αυτό έχει τις ρίζες του στο αρχαίο παρελθόν.

Κυλικείο

Επί του παρόντος το κυλικείο αποτελεί έναν μικρής έκτασης χώρο που πουλάει τρόφιμα, καφέδες, αναψυκτικά και άλλα προϊόντα προς κατανάλωση.

Ο συγκεκριμένος χώρος, ανάλογα το που βρίσκεται, δεν είναι απαραίτητο να έχει καθίσματα.

Αρχαίο κυλικείο και κύλικα

Όμως, στην αρχαιότητα το κυλικείο δεν ήταν χώρος, αλλά κατά βάση... έπιπλο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως σκευοθήκη (ή ράφια), ένα πολύ, πολύ, πολύ πρώιμο σκρίνιο/σύνθετο, αν θέλουμε να κάνουμε ένα παραλληλισμό με το σήμερα

Στο συγκεκριμένο οι αρχαίοι τοποθετούσαν τα διάφορα σκεύη καθημερινής και μη χρήσης και εκεί συναντούσε κανείς και τη γνωστή... κύλικα. Εξ ου και η ονομασία κυλικείο.

H κύλικα ήταν ένα αγγείο το οποίο χρησιμοποιούνταν για την πόση οίνου και είχε δύο λαβές περιφερειακά του χείλους της. Συχνά είχε πάνω διακόσμηση τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, καθώς ανήκοντας στην κατηγορία των ανοιχτών αγγείων, ο καθένας είχε οπτική επαφή με τον πάτο της, άρα υπήρχε και η δυνατότητα, ή ακόμα και η ανάγκη, για καλλωπισμό.

Η κύλικα έχει συνδεθεί με τα περίφημα συμπόσια και το κέντρο της διακοσμούνταν συχνά με σχετικά θέματα, σκηνές από τη ζωή του Διονύσου, αλλά ακόμα και σεξουαλικής φύσεως ζητήματα.

Εξωτερικά οι σκηνές παρουσίαζαν όσα γινόντουσαν στα συμπόσια, δίνοντας μία μακρινή εικόνα της αρχαίας αντρικής διασκέδασης και της οινοποσίας.

Οι σκηνές που απεικονίζονταν, αλλά και η εξωτερική τους μορφολογία (καθώς υπάρχουν αρκετές παραλλαγές) είχε να κάνει με την περίοδο που είχαν κατασκευαστεί.

Και έτσι εγένετο κυλικείο!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα