rizi
Το γενετικά τροποποιημένο ρύζι θα μπορούσε να καλλιεργηθεί στον Άρη, υποστηρίζουν επιστήμονες

Το αρειανό χώμα ίσως έχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλλιέργεια ρυζιού, μιας από τις σημαντικότερες τροφές της ανθρωπότητας, υποστηρίζει ομάδα επιστημόνων . Ωστόσο, το συγκεκριμένο φυτό θα πρέπει να επιβιώσει μέσα σε υπερχλωρικό άλας, μια χημική ουσία που ανιχνευθεί στην επιφάνεια του Άρη και ίσως είναι τοξική για τα φυτά.

«Θέλουμε να στείλουμε ανθρώπους στον Άρη, αλλά δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τα πάντα εκεί. Αυτό κοστίζει πολύ», δήλωσε ο Abhilash Ramachandran, πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Άρκανσο και επικεφαλής της μελέτης. «Η καλλιέργεια ρυζιού εκεί θα ήταν ιδανική, επειδή το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να ξεφλουδίσεις τον φλοιό και να τον βράσεις».

Ο Ramachandran και οι συνάδελφοί του καλλιέργησαν φυτά ρυζιού σε ένα προσομοιωτή αρειανού εδάφους από βασάλτη. Επίσης, καλλιέργησαν ρύζι σε γλάστρα που περιείχε κανονικό χώμα καθώς και σε ένα μείγμα και των δυο. Όλες οι γλάστρες ποτίζονταν μία ή δύο φορές την ημέρα.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα φυτά ρυζιού κατάφεραν να αναπτυχθούν στο συνθετικό χώμα του Άρη. Ωστόσο, ανέπτυξαν ελαφρύτερους βλαστούς και πιο ισχνές ρίζες από τα φυτά που φύτρωσαν στο υβριδικό χώμα. Όταν οι ερευνητές αντικατέστησαν το 25% του αρειανού χώματος με υβριδικό, τα φυτά αναπτύχθηκαν καλύτερα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης να καλλιεργήσουν ρύζι σε χώμα στο οποίο είχε προστεθεί υπερχλωρικό άλας. Προμηθεύτηκαν μια ποικιλία άγριου ρυζιού και δύο ποικιλίες οι οποίες είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να είναι ανθεκτικές σε στρεσογόνα περιβάλλοντα και τις καλλιέργησαν σε χώμα που μοιάζει με του Άρη χωρίς όμως να προσθέσουν υπερχλωρικό άλας.

Κανένα φυτό ρυζιού δεν αναπτύχθηκε στο χώμα που περιείχε 3 γραμμάρια υπερχλωρικού άλατος ανά κιλό. Όταν όμως οι ερευνητές μείωσαν την ποσότητα του άλατος στο 1 γραμμάριο ανά χιλιόγραμμο, μία από τις ποικιλίες ανέπτυξε και βλαστό και ρίζα, ενώ η άγρια ποικιλία κατάφερε να αναπτύξει μια ρίζα.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι επεμβαίνοντας στο τροποποιημένο γονίδιο SnRK1a του φυτού, οι άνθρωποι μπορεί να καταφέρουν τελικά να αναπτύξουν μια ποικιλία ρυζιού κατάλληλη για τον Άρη.

ΠΗΓΗ: Science News
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κωνσταντοπουλου
Σφοδρή αντιπαράθεση Βούλτεψη – Κωνσταντοπούλου: «Περιφέρεστε από επιτροπή σε επιτροπή δημιουργώντας εντάσεις»
Αλληλοκατηγορίες σε υψηλούς τόνους και νέα πυρά κατά Γεωργιάδη – Το κλίμα οξύνθηκε στη συζήτηση για τη διακρατική συμφωνία με τη Βραζιλία
Σφοδρή αντιπαράθεση Βούλτεψη – Κωνσταντοπούλου: «Περιφέρεστε από επιτροπή σε επιτροπή δημιουργώντας εντάσεις»
Ηλεια
Κακοκαιρία στην Ηλεία: Γονείς πήραν στην πλάτη τα παιδιά για να πάνε σχολείο (εικόνες)
Η κακοκαιρία σαρώνει χωριά της Ηλείας με αποτέλεσμα οι γονείς να πάρουν σήμερα τα παιδιά στην πλάτη και να περάσουν μέσα από χωράφια για να μπορέσουν...
Κακοκαιρία στην Ηλεία: Γονείς πήραν στην πλάτη τα παιδιά για να πάνε σχολείο (εικόνες)
πλακιασ
Τέμπη: Ανοιχτό μνημόσυνο στα Τρίκαλα για τις δίδυμες και την ανιψιά του Νίκου Πλακιά
Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ως μια οφειλή προς την κοινωνία και μια πράξη που θα επιθυμούσαν τα τρία αδικοχαμένα κορίτσια
Τέμπη: Ανοιχτό μνημόσυνο στα Τρίκαλα για τις δίδυμες και την ανιψιά του Νίκου Πλακιά
Παναγιώτης Πασσάς
Υπουργείο Παιδείας: Ο Παναγιώτης Πασσάς αναλαμβάνει το Ανθρώπινο Δυναμικό
Ολοκληρώθηκε η επιλογή για τη Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Κ.Υ. του υπουργείου Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας: Ο Παναγιώτης Πασσάς αναλαμβάνει το Ανθρώπινο Δυναμικό