νεκροταφείο
WEST YORKSHIRE JOINT SERVICES/LEEDS CITY COUNCIL
Μία ιδιαίτερη ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στο Γιορκσάιρ

Σε μία ιδιαίτερης σημασίας ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στο Γιορκσάιρ, καθώς εντόπισαν λείψανα από τον σκελετό μιας γυναίκας της υψηλής κοινωνίας από τη ρωμαϊκή εποχή σε ένα κρυμμένο νεκροταφείο.

Ενδεχομένως το συγκεκριμένο αποτελεί το πρώτο αγγλοσαξονικό νεκροταφείο της περιοχής, το οποίο χρονολογείται πριν από 1.600 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Οι σκελετοί

Η γυναίκα φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί σε ένα μολύβδινο φέρετρο.

Τα γυναικεία λείψανα, τα οποία περιγράφονται ως «ένα εύρημα που γίνεται μια φορά στη ζωή» ανακαλύφθηκαν μαζί με 60 ακόμα σκελετούς στο Garforth του Λιντς.

Μεταξύ αυτών εντοπίστηκαν επίσης σκελετοί από τη ρωμαϊκή και σαξονική εποχή. Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό είναι το πρώτο αγγλοσαξωνικό νεκροταφείο που έχει βρεθεί στο δυτικό Γιορκσάιρ.

Το νεκροταφείο ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο τυπικών ανασκαφών. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως το γεγονός ότι το φέρετρο της γυναίκας είναι κατασκευασμένο από μόλυβδο υποδεικνύει ότι πρόκειται για κάποιο σημαντικό άτομο.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής David Hunter, είπε ότι «τα μολύβδινα φέρετρα είναι ακριβά. Το γεγονός ότι η οικογένεια παρείχε σε αυτό το άτομο τα έξοδα για φύλλα μολύβδου και την τεχνογνωσία για να φτιάξει το φέρετρο, μας λέει πολλά».

Άλλες ταφικές πρακτικές που βρέθηκαν στο νεκροταφείο υποδηλώνουν παλαιοχριστιανικές πεποιθήσεις καθώς και σαξονικές ταφές, οι οποίες συνοδεύονταν από προσωπικά αντικείμενα όπως μαχαίρια και αγγεία.

Η ανακάλυψη

Ο Hunter είπε ότι η ανακάλυψη θα συμβάλει στην κάλυψη ιστορικών κενών σχετικά με το Βασίλειο του Έλμετ - την τεράστια έκταση γης προτού διασπαστεί σε υποδιαιρέσεις του Γιορκσάιρ.

Περιγράφοντας την αποκάλυψη του νεκροταφείου ως κορυφαίο σημείο της καριέρας του, σημείωσε πως «Αυτό έχει τη δυνατότητα να είναι ένα εύρημα τεράστιας σημασίας για αυτό που καταλαβαίνουμε για την ανάπτυξη της αρχαίας Βρετανίας και του Γιορκσάιρ».

«Η παρουσία δύο κοινοτήτων που χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο ταφής είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και εάν η χρήση αυτού του νεκροταφείου επικαλύπτεται ή όχι, θα καθορίσει πόσο σημαντικό είναι το εύρημα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αν και η ακριβής τοποθεσία έχει παραμείνει εμπιστευτική κατόπιν αιτήματος, η ανασκαφή ήταν αποτέλεσμα εν μέρει προηγούμενης ανακάλυψης σε κοντινό σημείο, πέτρινων κτισμάτων της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου και ενός μικρού αριθμού κατασκευών αγγλοσαξονικού στυλ.

Η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσει σχετική ανάλυση από εμπειρογνώμονες.

Επειδή περίπου οι μισοί σκελετοί ήταν νεότεροι από την συνηθισμένη τότε ενήλικη ζωή και εντοπίστηκαν και ορισμένες μαζικές ταφές, θα εξεταστούν επίσης και ενδείξεις ασθένειας ή τραυματισμού.

Όμως αυτό που δεν θα γίνει ποτέ γνωστό είναι ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, που θάφτηκαν εκεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 23/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απθ
ΑΠΘ: Συνάντηση του Πρύτανη με τον Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ έχει συνάψει 163 ενεργές συμφωνίες με 75 γαλλικά πανεπιστημιακά ιδρύματα
ΑΠΘ: Συνάντηση του Πρύτανη με τον Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη