νεκροταφείο
WEST YORKSHIRE JOINT SERVICES/LEEDS CITY COUNCIL
Μία ιδιαίτερη ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στο Γιορκσάιρ

Σε μία ιδιαίτερης σημασίας ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι στο Γιορκσάιρ, καθώς εντόπισαν λείψανα από τον σκελετό μιας γυναίκας της υψηλής κοινωνίας από τη ρωμαϊκή εποχή σε ένα κρυμμένο νεκροταφείο.

Ενδεχομένως το συγκεκριμένο αποτελεί το πρώτο αγγλοσαξονικό νεκροταφείο της περιοχής, το οποίο χρονολογείται πριν από 1.600 χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC.

Οι σκελετοί

Η γυναίκα φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί σε ένα μολύβδινο φέρετρο.

Τα γυναικεία λείψανα, τα οποία περιγράφονται ως «ένα εύρημα που γίνεται μια φορά στη ζωή» ανακαλύφθηκαν μαζί με 60 ακόμα σκελετούς στο Garforth του Λιντς.

Μεταξύ αυτών εντοπίστηκαν επίσης σκελετοί από τη ρωμαϊκή και σαξονική εποχή. Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό είναι το πρώτο αγγλοσαξωνικό νεκροταφείο που έχει βρεθεί στο δυτικό Γιορκσάιρ.

Το νεκροταφείο ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο τυπικών ανασκαφών. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως το γεγονός ότι το φέρετρο της γυναίκας είναι κατασκευασμένο από μόλυβδο υποδεικνύει ότι πρόκειται για κάποιο σημαντικό άτομο.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής David Hunter, είπε ότι «τα μολύβδινα φέρετρα είναι ακριβά. Το γεγονός ότι η οικογένεια παρείχε σε αυτό το άτομο τα έξοδα για φύλλα μολύβδου και την τεχνογνωσία για να φτιάξει το φέρετρο, μας λέει πολλά».

Άλλες ταφικές πρακτικές που βρέθηκαν στο νεκροταφείο υποδηλώνουν παλαιοχριστιανικές πεποιθήσεις καθώς και σαξονικές ταφές, οι οποίες συνοδεύονταν από προσωπικά αντικείμενα όπως μαχαίρια και αγγεία.

Η ανακάλυψη

Ο Hunter είπε ότι η ανακάλυψη θα συμβάλει στην κάλυψη ιστορικών κενών σχετικά με το Βασίλειο του Έλμετ - την τεράστια έκταση γης προτού διασπαστεί σε υποδιαιρέσεις του Γιορκσάιρ.

Περιγράφοντας την αποκάλυψη του νεκροταφείου ως κορυφαίο σημείο της καριέρας του, σημείωσε πως «Αυτό έχει τη δυνατότητα να είναι ένα εύρημα τεράστιας σημασίας για αυτό που καταλαβαίνουμε για την ανάπτυξη της αρχαίας Βρετανίας και του Γιορκσάιρ».

«Η παρουσία δύο κοινοτήτων που χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο ταφής είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και εάν η χρήση αυτού του νεκροταφείου επικαλύπτεται ή όχι, θα καθορίσει πόσο σημαντικό είναι το εύρημα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αν και η ακριβής τοποθεσία έχει παραμείνει εμπιστευτική κατόπιν αιτήματος, η ανασκαφή ήταν αποτέλεσμα εν μέρει προηγούμενης ανακάλυψης σε κοντινό σημείο, πέτρινων κτισμάτων της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου και ενός μικρού αριθμού κατασκευών αγγλοσαξονικού στυλ.

Η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσει σχετική ανάλυση από εμπειρογνώμονες.

Επειδή περίπου οι μισοί σκελετοί ήταν νεότεροι από την συνηθισμένη τότε ενήλικη ζωή και εντοπίστηκαν και ορισμένες μαζικές ταφές, θα εξεταστούν επίσης και ενδείξεις ασθένειας ή τραυματισμού.

Όμως αυτό που δεν θα γίνει ποτέ γνωστό είναι ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, που θάφτηκαν εκεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

γαλα
Σοκ: Μητέρα βρήκε τρίχες, σκουπίδια και πέτρες στο γάλα που δίνεται σε παιδιά στα σχολεία
Σοκαριστική μαρτυρία μητέρας που άνοιξε την χάρτινη συσκευασία του γάλατος που δίνουν τα σχολεία σε μαθητές
Σοκ: Μητέρα βρήκε τρίχες, σκουπίδια και πέτρες στο γάλα που δίνεται σε παιδιά στα σχολεία