Ανακαλύφθηκε ιός «ζόμπι» - Βρισκόταν μέσα σε παγετώνα
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο ιός «ζόμπι» που βρισκόταν μέσα σε έναν παγετώνα

Οι θερμότερες θερμοκρασίες στην Αρκτική ξεπαγώνουν τους μόνιμους παγετώνες της περιοχής, ανακατεύοντας πιθανώς ιούς που, αφού παραμένουν αδρανείς για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των ζώων και των ανθρώπων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

Ενώ μια πανδημία που εξαπολύεται από μια ασθένεια από το μακρινό παρελθόν μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι, αν και μικροί, υποτιμώνται.

Τι συμβαίνει στους παγετώνες

«Συμβαίνουν πολλά με τον μόνιμο παγετώνα που εγείρουν ανησυχία και αυτό αποδεικνύει γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε όσο το δυνατόν παγωμένο το μεγαλύτερο μέρος του», δήλωσε η Kimberley Miner, κλιματολόγος στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Για να κατανοήσει καλύτερα τους κινδύνους που ενέχουν οι παγωμένοι ιοί, ο Jean-Michel Claverie, ομότιμος καθηγητής ιατρικής και γονιδιωματικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aix-Marseille στη Μασσαλία, Γαλλία, έχει δοκιμάσει δείγματα γης που ελήφθησαν από το μόνιμο παγετό της Σιβηρίας για να δει αν περιέχονται σε αυτόν ιικά σωματίδια, τα οποία εξακολουθούν να είναι μολυσματικά. Ψάχνει για αυτό που περιγράφει ως «ιούς ζόμπι» - και βρήκε μερικούς.

Το κυνήγι των ιών

Ο Claverie μελετά έναν συγκεκριμένο τύπο ιού που ανακάλυψε για πρώτη φορά το 2003. Γνωστοί ως γιγάντιοι ιοί, είναι πολύ μεγαλύτεροι από την τυπική ποικιλία και ορατοί κάτω από ένα κανονικό φως μικροσκοπίου, αντί για ένα πιο ισχυρό ηλεκτρονικό μικροσκόπιο — γεγονός που καθιστά πιο εύκολη τη μελέτη τους.

Οι προσπάθειές του να ανιχνεύσει ιούς παγωμένους στο μόνιμο παγετό ήταν εν μέρει εμπνευσμένες από μια ομάδα Ρώσων επιστημόνων που το 2012 αναβίωσαν ένα αγριολούλουδο από έναν ιστό σπόρων 30.000 ετών που βρέθηκε στο λαγούμι ενός σκίουρου. (Έκτοτε, οι επιστήμονες έχουν επίσης επαναφέρει στη ζωή με επιτυχία αρχαία μικροσκοπικά ζώα.)

Το 2014, κατάφερε να αναβιώσει έναν ιό που ο ίδιος και η ομάδα του απομόνωσαν από τον μόνιμο παγετό, καθιστώντας τον μολυσματικό για πρώτη φορά μετά από 30.000 χρόνια, εισάγοντάς τον σε καλλιεργημένα κύτταρα. Για ασφάλεια, είχε επιλέξει να μελετήσει έναν ιό που θα μπορούσε να στοχεύσει μόνο μονοκύτταρες αμοιβάδες, όχι ζώα ή ανθρώπους.

Επανέλαβε το κατόρθωμα το 2015, απομονώνοντας έναν διαφορετικό τύπο ιού που στόχευε επίσης τις αμοιβάδες. Και στην τελευταία του έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Viruses, ο Claverie και η ομάδα του απομόνωσαν διάφορα στελέχη αρχαίου ιού από πολλαπλά δείγματα μόνιμου παγετού που ελήφθησαν από επτά διαφορετικά μέρη σε όλη τη Σιβηρία και έδειξαν ότι το καθένα μπορούσε να μολύνει καλλιεργημένα κύτταρα αμοιβάδας.

Αυτά τα τελευταία στελέχη αντιπροσωπεύουν πέντε νέες οικογένειες ιών, πέρα από τις δύο που είχε αναβιώσει στο παρελθόν. Το παλαιότερο ήταν σχεδόν 48.500 ετών, με βάση τη χρονολόγηση του εδάφους με ραδιενεργό άνθρακα, και προήλθε από ένα δείγμα γης που ελήφθη από μια υπόγεια λίμνη 16 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Τα νεότερα δείγματα, που βρέθηκαν στο περιεχόμενο του στομάχου και στο τρίχωμα των υπολειμμάτων ενός μάλλινου μαμούθ, ήταν 27.000 ετών.

Το ότι οι ιοί που μολύνουν την αμοιβάδα εξακολουθούν να είναι μολυσματικοί μετά από τόσο καιρό είναι ενδεικτικό ενός δυνητικά μεγαλύτερου προβλήματος, είπε ο Claverie. Φοβάται ότι οι άνθρωποι θεωρούν την έρευνά του ως επιστημονική περιέργεια και δεν αντιλαμβάνονται την προοπτική των αρχαίων ιών να επανέλθουν στη ζωή ως σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαίρη Πλέσσα
Από την υπερπροστασία της οικογένειας στην παραίτηση της τάξης: Η βουβή κρίση της σχολικής απουσίας
Η διαχείριση της σχολικής παραίτησης δεν λύνεται με ψηφιακές πλατφόρμες και λογιστικές καταγραφές απουσιών στο myschool
Από την υπερπροστασία της οικογένειας στην παραίτηση της τάξης: Η βουβή κρίση της σχολικής απουσίας
σφακια
Μιχ. Σφακιανάκης (Πρόεδρος Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία) στο alfavita.gr: «Ήδη έχουν κατατεθεί τα πρώτα αναλυτικά παραδοτέα των Πυλώνων»
Νέα συνάντηση του Εθνικού Διαλόγου την Τρίτη 26 Μαΐου
Μιχ. Σφακιανάκης (Πρόεδρος Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία) στο alfavita.gr: «Ήδη έχουν κατατεθεί τα πρώτα αναλυτικά παραδοτέα των Πυλώνων»
Φυσική
Πανελλαδικές 2027: «Πράσινο φως» για την εισαγωγή υποψηφίων του 3ου Πεδίου στα Τμήματα Φυσικής
Η ΕΕΦ υποστηρίζει ότι οι μαθητές του Πεδίου Υγείας διαθέτουν το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο και ζητά να αξιοποιηθεί η νέα δυνατότητα πρόσβασης στα...
Πανελλαδικές 2027: «Πράσινο φως» για την εισαγωγή υποψηφίων του 3ου Πεδίου στα Τμήματα Φυσικής