meteoritis
Επιστήμονες εντόπισαν μετεωρίτη 7,6 κιλών στην Ανταρκτική

Έναν μετεωρίτη... 7,6 κιλών -ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν εντοπιστεί ποτέ στην Ανταρκτική- εντόπισαν μελετητές τον Δεκέμβριο του 2022.

Η Ανταρκτική αποτελεί αγαπημένο προορισμό των μελετητών που αναζητούν μετεωρίτες, καθώς ο κρύος και ξερός καιρός βοηθάει στη διατήρησή τους όταν πέφτουν στη Γη. Παράλληλα, κατά διαστήματα εμφανίζονται αρχαίοι μετεωρίτες, που ήταν θαμμένοι μέσα σε παγετώνες.

Βέβαια, είναι σπάνιο να εντοπιστεί ένας μετεωρίτης τέτοιου μεγέθους.

Ενδεικτικό είναι πως τα τελευταία 100 χρόνια έχουν εντοπιστεί πάνω από 45.000 μετεωρίτες στην Ανταρκτική, ωστόσο, η πλειοψηφία τους δεν ξεπερνάει το ένα κιλό.

Σύμφωνα με το μέλος της επιστημονικής ομάδας και ερευνήτρια του Μουσείου Φιλντ και του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Μαρία Βάλντεζ, περίπου 100 εκ των μετεωριτών που έχουν εντοπιστεί στην Ανταρκτική είχαν το ίδιο ή και μεγαλύτερο μέγεθος.

«Το μέγεθος δεν έχει πάντα σημασία με τους μετεωρίτες ακόμη και ορισμένοι μικρομετεωρίτες μπορεί να κρύβουν εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες. Ωστόσο, ο εντοπισμός ενός τέτοιου μεγάλου μετεωρίτη είναι σπάνιος και προκαλεί ενθουσιασμό» υπογραμμίζει η ειδικός.

Με τη σειρά της, η Maria Schonbachler, καθηγήτρια του Eidgenossische Technische Hochschule της Ζυρίχης και επίσης μέλος της επιστημονικής ομάδας, αναφέρει:

«Το να βρεθεί ένας τόσο μεγάλος μετεωρίτης… Είναι μεγάλη τύχη για να είμαστε ειλικρινείς».

Τα πρώτα ευρήματα των ειδικών δείχνουν ότι ο διαστημικός αυτός βράχος είναι κατασκευασμένος από χονδρίτη, το πιο κοινό υλικό των μετεωριτών -κάτι που δείχνει ότι ενδεχομένως να προήλθε από τη ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία και πως περιέχει ορισμένα από τα παλαιότερα υλικά του ηλιακού μας συστήματος.

Ο μετεωρίτης θα τοποθετηθεί τώρα σε ειδικό κουτί με ψύξη για να μην αλλοιωθεί η σύστασή του και θα σταλεί για ανάλυση στο Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών στο Βέλγιο.

O μετεωρίτης εντοπίστηκε κοντά στον ερευνητικό σταθμό Πριγκίπισσα Ελισάβετ στην Ανταρκτική από τις Βάλντες και Schonbachler αλλά και δύο ακόμη επιστήμονες, τη Ryoga Maeda και την καθηγήτρια του πανεπιστημίου Λίμπρε των Βρυξελλών, Vinciane Debaille.

Η ομάδα πέρασε αρκετές ημέρες αναζητώντας τον μετεωρίτη, περπατώντας μέσα στον χιόνι και τον πάγο. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή άγγιζαν τους -10 βαθμούς Κελσίου, αν και καλοκαίρι.
 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ηλεία: Νεκρός ο 13χρονος μαθητής που οδηγούσε πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

ΑΣΕΠ 1ΕΑ/2025 και 4ΕΑ/2025: Οι οριστικοί πίνακες εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protomagia
Εργατική Πρωτομαγιά: Χωρίς πλοία και ΜΜΜ η αυριανή ημέρα - Με στάσεις εργασίας θα λειτουργήσουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ
Ακινητοποιημένα πλοία και λιμάνια - «Χειρόφρενο» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Εργατική Πρωτομαγιά: Χωρίς πλοία και ΜΜΜ η αυριανή ημέρα - Με στάσεις εργασίας θα λειτουργήσουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ
Κωνσταντίνος Βλάσης
ΑΤΕΕΝ: Πώς γίνεται η αναγνώριση προσόντων στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
Ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Βλάσης διευκρινίζει το πλαίσιο αναγνώρισης προσόντων για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
ΑΤΕΕΝ: Πώς γίνεται η αναγνώριση προσόντων στις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
Απολύθηκε καθηγήτρια επειδή έκανε σεξ με μαθητή της - Η ομολογία του ανήλικου
ΗΠΑ: Απολύθηκε καθηγήτρια επειδή έκανε σεξ με μαθητή της - Η ομολογία του ανήλικου
Ελεύθερη με 250.000 δολάρια μέχρι τη δίκη η 37χρονη που αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα
ΗΠΑ: Απολύθηκε καθηγήτρια επειδή έκανε σεξ με μαθητή της - Η ομολογία του ανήλικου