Πώς μία εξέταση ματιών μπορεί να εντοπίσει τον αυτισμό στα παιδιά

Μια νέα συσκευή ελέγχου μπορεί πλέον να εντοπίζει την διαταραχή αυτισμού στα παιδιά «σκανάροντας» την κόρη του ματιού. Η εξέταση αυτή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην παρέμβαση και τη θεραπεία της διαταραχής ακόμα και πριν την ηλικία των 4 ετών, γεγονός πολύ σημαντικό για το μακροπρόθεσμο όφελος της θεραεπείας του αυτισμού.

Μετρώντας πως η κόρη του ματιού αλλάζει όταν ανταποκρίνεται στο φως, γνωστό ως αντανακλαστικό της κόρης στο φως, θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσει τον αυτισμό σε μικρά παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Η Georgina Lynch, επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που τονίζει ότι η συνεχόμενη ανάπτυξη της φορητής τεχνολογίας θα μπορούσε να παρέχει έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να «σκανάρουν» τον αυτισμό στα παιδιά, τη διαταραχή που επηρεάζει την επικοινωνία και την κοινωνική διάδραση με τους άλλους. Ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να επιτρέψει στους υγειονομικούς να προλαβαίνουν την διαταραχή νωρίτερα και να γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις που μπορούν να τα ωφελήσει.

«Γνωρίζουμε ότι όταν η παρέμβαση γίνεται στην ηλικία των 18 με 24 μηνών έχει ένα μακροπρόθεσμο όφελος στο αποτέλεσμα» δήλωσε η Lynch, βοηθός καθηγητή στη Σχολή Ιατρικής WSU Elson S. Floyd, η οποία έχει εργαστεί με παιδιά που έχουν αυτισμό, την ώρα που κάνει την πρακτική της ως λογοθεραπεύτρια. Η παρέμβαση σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο θα έκανε τη διαφορά για ένα παιδί, καθώς όπως εξηγεί η μέση ηλικία για τη διάγνωση του αυτισμού είναι τα 4 έτη στις ΗΠΑ. Συνεπώς, αν η διάγνωση γίνει νωρίτερα, μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να μάθει να μιλάει πιο γρήγορα και μην μένει στάσιμο χωρίς να αναπτύσει την ομιλία του.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Neurological Sciences και 36 παιδιά έλαβαν μέρος ηλικίας 6 -17 ετών, τα οποία και νωρίτερα είχαν διαγνωστεί με αυτισμό όπως και μια ομάδα 24 παιδιών που είχαν φυσιολογική ανάπτυξη και χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Το αντανακλαστικό της κόρης του ματιού στο φως, ελέγχθηκε από εξειδικευμένους κλινικούς παρόχους με τη χρήση συσκευής μονόφθαλμου μετρητή κόρης, το οποίο μετρά ένα μάτι τη φορά. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, ότι τα παιδιά με αυτισμό παρουσίασαν σημαντικές διαφορές την ώρα που οι κόρες των ματιών τους κάνουν συστολή ως αντίδραση το φως. Οι κόρες τους επίσης χρειάστηκαν ακόμα περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στο πραγματικό τους μέγεθος αφου το φως απομακρύνθηκε.

Ετοιμάζονται τα χαρτιά για αίτηση έγκρισης από τον FDA

Μια προηγούμενη έρευνα που πραγματοποίησε η Lynch, έλεγξε τα παιδιά σε ένα εργαστήριο κάνοντας μέτρηση και στις δύο κόρες των ματιών ταυτόχρονα. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί μια σταθερή εγκατάσταση, η οποία μετράει τα μάτια με τη μία. Η μείωση του κόστους και η φορητότητα που σχετίζεται με την τεχνολογία που προσφέρει η μέτρηση της μονόφθαλμης τεχνολογίας, βοήθησε στην πραγματοποίηση των κλινικών δοκιμών που πραγματοποίησε η Lynch, τις οποίες και τις αναπτύσει ώστε να μπορέσουν να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και εμπορικά κάποια στιγμή.

Η Lynch αυτή τη στιγμή εργάζεται προς την επέκταση μιας δοκιμής στην οποία θα συμμετέχουν 300 άτομα ή και παραπάνω ηλικίας 2 - 4 ετών στο πλαίσιο άλλων μεγάλων κλινικών δοκιμών. Δεδομένα από τη μελέτη θα χρησιμοποιηθούν να την επικύρωση προηγούμενων μελετών και θα ενσωματωθούν στην συσκευή που θα κάνει τον έλεγχο ώστε να λειτουργεί ως ένα σημείο αναφοράς, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται για να αποφασίσουν αν ένα παιδί χρειάζεται ή όχι αξιολόγηση. Την ίδια ώρα η Lynch προετοιμάζει τον φάκελο για τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την αίτηση έγκριση της συσκευής αυτής μέσω της εταιρείας Appiture Biotechnologies.

Πηγή: medicalxpress.com

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Δεινόσαυρος χήνα
Βρέθηκε δεινόσαυρος που μοιάζει με χήνα και... πιγκουίνο! - Περίεργη η «αεροδυναμική» του
Ανακαλύφθηκε στη Μογγολία νέο είδος σαρκοβόρου δεινοσαύρου με «αεροδυναμικό» σώμα τύπου πιγκουίνου
Βρέθηκε δεινόσαυρος που μοιάζει με χήνα και... πιγκουίνο! - Περίεργη η «αεροδυναμική» του