Είμαστε το τέλειο γεύμα και γι' αυτό είναι τόσο ισχυρή η έλξη των κουνουπιών για εμάς

Tόσο στην αιτία που τα κουνούπια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο ανθρώπινο αίμα όσο και στον πολύπλοκο μηχανισμό με τον οποίο μας εντοπίζουν κατέληξαν ερευνητές.

Οι ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Ροκφέλερ μελέτησαν εξονυχιστικά τα ενοχλητικά κουνούπια και διαπίστωσαν ότι, σε αντίθεση με άλλα ζώα ή έντομα, αυτά διαθέτουν έναν πολύπλοκο μηχανισμό όσφρησης, που τα οδηγεί στο ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με τον Guardian.

Ειδικότερα, τα κουνούπια μπορούν να αποκωδικοποιήσουν με ακρίβεια τις μυρωδιές που συναντούν, ειδικά δε την ανθρώπινη, που αποτελεί έναν συνδυασμό της μυρωδιάς του σώματος, της θερμότητας αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα, και είναι μοναδική για τον κάθε έναν από εμάς.

Κι αυτό διότι τα κουνούπια διαθέτουν ένα πολύπλοκο σύστημα νευρώνων, ικανών να εντοπίζουν ξεχωριστά κάθε τύπο μυρωδιάς -μάλιστα, αν αφαιρεθούν κάποιοι από αυτούς, οι υπόλοιποι λειτουργούν κανονικά, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές στο εργαστήριο.

«Υποθέσαμε ότι τα κουνούπια θα ακολουθούσαν το κεντρικό δόγμα της όσφρησης, που είναι ότι μόνο ένας τύπος υποδοχέα εκφράζεται σε κάθε νευρώνα», είπε η επικεφαλής της έρευνας, Μεγκ Γιάνγκερ. «Αντίθετα, αυτό που έχουμε δει είναι ότι διαφορετικοί υποδοχείς μπορούν να ανταποκριθούν σε διαφορετικές οσμές στον ίδιο νευρώνα».

Αυτός ο μηχανισμός «έκτακτης ανάγκης» αναπτύχθηκε προφανώς από τον νόμο της εξέλιξης, ώστε να επιβιώσει το είδος.

Ο λόγος που προτιμούν το ανθρώπινο αίμα, δε, είναι διότι το είδος μας βρίσκεται πάντα κοντά σε περιοχές με φρέσκο νερό, και εκεί ακριβώς αναπαράγονται τα κουνούπια.

 «Είμαστε το τέλειο γεύμα και γι' αυτό είναι τόσο ισχυρή η έλξη των κουνουπιών για εμάς», εξηγούν οι ερευνητές.

Τα πορίσματα αυτών των μελετών μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον ώστε να μειωθούν οι ασθένειες που προκαλούνται από τα κουνούπια, όπως ο κίτρινος πυρετός.

Ένας τρόπος, λένε οι επιστήμονες, θα ήταν η δημιουργία μυρωδιών πιο θελκτικών από εμάς, ώστε να αποφεύγουμε τα τσιμπήματά τους, ή νέα φάρμακα που θα «μπερδεύουν» του νευρώνες των κουνουπιών και δεν θα μας εντοπίζουν με την ίδια ευκολία.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα