Ζωή στο διάστημα ή ζωή στη γη;
Εδώ και αρκετά χρόνια πολλές είναι οι μελέτες που αναδεικνύουν τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψη βαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα.

Τα οστά είναι δυναμικά όργανα που αναδιαμορφώνονται συνεχώς και εξαιτίας της διαστημικής μικροβαρύτητας χάνουν μέρος της δύναμής τους. Ωστόσο αυτό δεν είναι μόνιμο, αφού σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η βαρύτητά της  Γης βοηθά τα προσβεβλημένα οστά να ανακτήσουν μέσα σε ένα χρόνο περίπου τη μισή από τη δύναμη που έχασαν.

Η Καθηγήτρια Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κάλγκαρι του Καναδά, Leigh Gabel αποτελεί μέλος μιας ερευνητικής ομάδας που παρακολούθησε 17 αστροναύτες (14 άνδρες και 3 γυναίκες ) που πέρασαν 4 έως 7 μήνες στο διάστημα, ως πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν τύπο υπολογιστικής αξονικής τομογραφίας για να δει τρισδιάστατα και σε κλίμακα 61 μικρομέτρων (πιο λεπτό από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας), την μικροαρχιτεκτονική δομή των οστών και συγκεκριμένα της κνήμης στο πόδι και της κερκίδας στο χέρι.

Οι ερευνητές διενήργησαν αυτή την αξονική τομογραφία 4 φορές, μια πριν από τη διαστημική πτήση, μια αμέσως μετά την επιστροφή των αστροναυτών στη Γη, 6 μήνες μετά και έναν χρόνο αργότερα, υπολογίζοντας την αντοχή και την πυκνότητα των οστών κάθε αστροναύτη σε κάθε χρονική στιγμή.

Όσοι από τους αστροναύτες παρέμειναν στο διάστημα για λιγότερο από 6 μήνες ανέκτησαν πλήρως την οστική τους πυκνότητα και δύναμη μέσα σε ένα χρόνο από την επιστροφή τους στη Γη. Όσοι παρέμειναν στο διάστημα για περισσότερους μήνες υπέστησαν μόνιμη οστική απώλεια στη κνήμη, η οποία ισοδυναμεί με μια δεκαετία οστικής γήρανσης. Τα οστά της κερκίδας δεν παρουσίασαν σχεδόν καμία απώλεια και είναι αναμενόμενο γιατί τα χέρια μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη προπόνηση στο διάστημα από ό,τι στη Γη, καθώς οι αστροναύτες τα χρησιμοποιούν για να περιηγηθούν στο σκάφος τους σπρώχνοντας λαβές και πόρτες.

Τα νέα δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για μεγάλες αποστολές, όπως ένα ταξίδι στον Άρη που πιθανώς θα διαρκούσε τουλάχιστον δύο χρόνια, παρότι, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις απώλειες οστικής μάζας κάνοντας ασκήσεις με βαράκια μέχρι να επιστρέψουν στη Γη.

Πηγή: ScienceNewsExplorers

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

hoynta.jpg
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
57 χρόνια πριν τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές
Μνήμες από την εκπαίδευση επί Χούντας: Το πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς και το ποινολόγιο για τους μαθητές
dictionary-lexiko-xenes_glosses-foreign_lagnuage.jpg
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;
Επειδή σε λίγο, για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ή για να δούμε τηλεόραση, θα χρειαζόμαστε πτυχίο αγγλικής φιλολογίας, μήπως είναι πιο εύκολο να τα...
Πως λέμε στα ελληνικά: σέλφι, σπικάζ, ρίαλ εστέιτ ή μπίζνες πλαν;