covid delta κορονοϊός, μετάλλαξη Δέλτα, άντρας, μάσκα
Η Όμικρον 2 ανιχνεύεται από τα κλασικά διαγνωστικά τεστ, όπως και η Όμικρον

Στις ειδήσεις της πανδημίας COVID-19 προστέθηκε πρόσφατα και ένας νέος όρος: η υποπαραλλαγή Όμικρον 2. Η παραλλαγή ή στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, που αναφέρεται επίσημα ως παραλλαγή B.1.1.529, έχει 3 κύριες υποπαραλλαγές: την BA.1, την BA.2 και τη BA.3.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν ως και τον Δεκέμβριο αφορούσαν την BA.1, αυτή που ως τώρα αναφέραμε γενικά ως Όμικρον. Ωστόσο, τελευταία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η υποπαραλλαγή BA.2, που αποτελεί ακριβώς την Όμικρον 2. 

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Γκίκας Μαγιορκίνης (Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι σε μοριακό επίπεδο, η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 ή BA.2 παρουσιάζει κάποιες κοινές αλλά και πολλές διαφορετικές μεταλλάξεις συγκριτικά με τη BA.1.

Στην πραγματικότητα, οι διαφορές μεταξύ BA.1 και BA.2 είναι περισσότερες από εκείνες μεταξύ της αρχικής υποπαραλλαγής Όμικρον και της παραλλαγής Άλφα. Αυτό δημιούργησε ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς τέτοιες μοριακές διαφορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετικές ιδιότητες, όσον αφορά την ανίχνευση, τη μολυσματικότητα, τη σοβαρότητα της νόσησης ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. 

Η Όμικρον 2 ανιχνεύεται από τα κλασικά διαγνωστικά τεστ, όπως και η Όμικρον. Ωστόσο, έχει ονομασθεί “stealth”, γιατί η Όμικρον 2 δεν έχει μία μετάλλαξη που παρουσιάζει η Όμικρον και η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ως δείκτης για να τη διαχωρίζουμε από την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας αριθμός διαγνώσεων που αποδίδονται σε Δέλτα να είναι στην πραγματικότητα Όμικρον 2. 

Δεδομένα από χώρες όπου πραγματοποιείται αναλυτική γονιδιωματική ανάλυση, όπως οι σκανδιναβικές, συνηγορούν ότι η Όμικρον 2 είναι πιο μεταδοτική από την BA.1. Χαρακτηριστικά, στη Δανία η BA.2 αντιπροσώπευε το 20% όλων των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα του 2021, ποσοστό που αυξήθηκε σε 45% τη δεύτερη εβδομάδα του 2022. Στη Νορβηγία, η Όμικρον 2 είχε ανιχνευθεί σε 7 περιπτώσεις ως τις 4 Ιανουαρίου. Μόλις 15 μέρες μετά, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ΒΑ.2 ανήλθαν σε 611. Αύξηση των περιπτώσεων ΒΑ.2 παρουσιάζουν και άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Σουηδία, αλλά όχι στο ίδιο αριθμητικό επίπεδο με τη Δανία μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Και στην Ελλάδα εντοπίστηκαν πρόσφατα τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον 2, συγκεκριμένα ταξιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν ιχνηλατηθεί.

Θετικό στοιχείο είναι ότι δεν φαίνεται να αποδίδονται στην Όμικρον 2 άλλα χαρακτηριστικά πιο επικίνδυνης συμπεριφοράς. Στη Δανία, για παράδειγμα, δεν βρέθηκε διαφορά στις νοσηλείες από BA.2 σε σύγκριση με τη BA.1. Με ενδιαφέρον αναμένονται ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι στην υποπαραλλαγή αυτή. Επικρατεί αισιοδοξία ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και θάνατο λόγω COVID-19 και μετά από μόλυνση με την Όμικρον 2. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Πραγματικές Εφαρμογές στην Ψηφιακή Χωρικά Καθορισμένη Γεωργία: Από δεδομένα drone και δορυφόρων σε αναλύσεις και χαρτογραφήσεις με GIS για λήψη αποφάσεων στη Γεωργία

Η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (GIS) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου...

Πραγματικές Εφαρμογές στην Ψηφιακή Χωρικά Καθορισμένη Γεωργία: Από δεδομένα drone και δορυφόρων σε αναλύσεις και χαρτογραφήσεις με GIS για λήψη αποφάσεων στη Γεωργία
παστα
Συναγερμός για επικίνδυνες ουσίες σε ζυμαρικά: Ανάκληση προϊόντος που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα
Ευρωπαϊκή προειδοποίηση για στιγμιαία νουντλς με πιθανώς καρκινογόνες ουσίες – Τι πρέπει να ελέγξουν άμεσα οι καταναλωτές
Συναγερμός για επικίνδυνες ουσίες σε ζυμαρικά: Ανάκληση προϊόντος που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα
μνημνιο
Μνημόνιο συνεργασίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
Η συνεργασία των δύο επιστημονικών φορέων θέτει τις βάσεις για τη διερεύνηση και την από κοινού ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών σχεδίων και καινοτόμων...
Μνημόνιο συνεργασίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης