ΕΝΦΙΑ: Μειωμένος κατά 2,5% - 3% για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων το 2022
Μείωση στο ΕΝΦΙΑ αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 2,5%-3%

Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων για το 2022, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του φόρου, αξίες οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές που ισχύουν σήμερα.

Για να βγει αυτή η άσκηση, για τη διαμόρφωση της νέας κλίμακας του ΕΝΦΙΑ στην οποία θα έχει ενσωματωθεί και ο συμπληρωματικός φόρος, πάνω στην οποία εργάζεται, η ομάδα που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο, θα συνεισφέρουν και τα σημαντικά αυξημένα έσοδα που θα προκύψουν, για τον ΕΝΦΙΑ και από την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων σε 3.643 ζώνες.

Επίσης να σημειωθεί ότι για το 2022 η πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους , είναι χαμηλότερη, αναφορικά με τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτά που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν από τον φόρο του 2021. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν του χρόνου 2,503 δισ. ευρώ, από 2,563 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον επόμενο μήνα θα γίνουν αποκαλυπτήρια του νέου φόρου και η νομοθέτησή του, εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2022.

Η εξόφληση του φόρου, θα γίνει σε 10 ή 12 δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Μαρτίου και η τελευταία ή θα είναι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2022 ή στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια που εξετάζει η ειδική ομάδα εργασίας η οποία έχει αναλάβει να χαρτογραφήσει το νέο ΕΝΦΙΑ είναι η νέα κλίμακα του ενιαίου φόρου ακινήτων να έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά τη μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο θα αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για τα Νομικά Πρόσωπα ο συμπληρωματικός φόρος θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και πιθανότατα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.

Σήμερα για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Για το 2021, όπως αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,2 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,01 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο. Κατά συνέπεια ο συνολικός φόρος για τα νομικά πρόσωπα εφέτος ανέρχεται σε 494,2 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά 7.180.009 φυσικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν ΕΝΦΙΑ ύψους 2,09 δισ. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

υποτροφιες
Με υποτροφία σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α., μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
«Μέσω του προγράμματος «Study U.S.A.» που υλοποιεί η Σχολή, τα τελευταία 14 χρόνια, 105 μαθητές εξασφάλισαν υποτροφία για σπουδές στις Η.Π.Α.»
Με υποτροφία σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α., μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής
σισα
Το ΕΚΠΑ επενδύει στην εξωστρέφεια: Παρουσίαση των νέων αγγλόφωνων προγραμμάτων στη Νέα Υόρκη
Το ΕΚΠΑ συστήνει τα νέα αγγλόφωνα τμήματά του στην ομογένεια και τον ακαδημαϊκό κόσμο των ΗΠΑ
Το ΕΚΠΑ επενδύει στην εξωστρέφεια: Παρουσίαση των νέων αγγλόφωνων προγραμμάτων στη Νέα Υόρκη
βασιλιας
Στοιχεία από το παρελθόν του 89χρονου: Παρών στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Με πορτρέτο στα χέρια στο Τατόι – Βαρύ κατηγορητήριο μετά το αιματηρό περιστατικό σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο
Στοιχεία από το παρελθόν του 89χρονου: Παρών στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
μπακογ
Παρεμβάση Ντόρας Μπακογιάννη για την «ανταρσία» των 5 βουλευτών της ΝΔ - Η κριτική στην Κοβέσι και το προσκλητήριο στον Καραμανλή
Εσωκομματικές ισορροπίες και το άρθρο των «5» - Το προσκλητήριο ενόψει Συνεδρίου
Παρεμβάση Ντόρας Μπακογιάννη για την «ανταρσία» των 5 βουλευτών της ΝΔ - Η κριτική στην Κοβέσι και το προσκλητήριο στον Καραμανλή