Εμβόλιο Pfizer: Δραστική μείωση της προστασίας από λοίμωξη μετά από 5 μήνες
Η αποτελεσματικότητά του στην αποτροπή μιας νέας λοίμωξης (από οποιαδήποτε παραλλαγή) πέφτει από το 88% στο 47% μετά από ένα πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 των Pfizer/BioNTech, όσον αφορά την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου, παραμένει υψηλή στο 90% επί τουλάχιστον έξι μήνες, ακόμη και έναντι της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού.

Όμως, από την άλλη, η αποτελεσματικότητά του στην αποτροπή μιας νέας λοίμωξης (από οποιαδήποτε παραλλαγή) πέφτει από το 88% στο 47% μετά από ένα πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Pfizer και του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σάρα Τάρτοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τους New York Times και τη Guardian, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 45 ετών κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2020-Αυγούστου 2021, από τους οποίους το 5,4% είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και από αυτούς το 6,6% είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Η μελέτη βρήκε ότι για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά το πρώτο εξάμηνο η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 73% και έναντι νοσηλείας 90%.

Η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρέμενε στο 93% έως έξι μήνες.

Όμως η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης μειωνόταν από το 88% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, στο 47% μετά από πέντε μήνες.

Ειδικότερα, έναντι της Δέλτα, η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 93% κατά τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά μειωνόταν στο 53% μετά από τέσσερις μήνες. Έναντι των άλλων στελεχών του κορονοϊού η αποτελεσματικότητα ήταν 97% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, αλλά έπεφτε στο 67% μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες.

Η μελέτη εκτιμά ότι η μείωση οφείλεται πιθανώς στην εξασθενημένη αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, παρά στο ότι η Δέλτα διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, ένα συμπέρασμα που μάλλον συνηγορεί υπέρ της διενέργειας τρίτης ενισχυτικής δόσης μετά από μερικούς μήνες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

10 Πιστοποιητικά Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς: 1000 Υποτροφίες ως 19/1

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δημοσκόπηση
Δημοσκόπηση Real Polls: Σταθερό προβάδισμα για τη ΝΔ, δεύτερη δύναμη η Πλεύση Ελευθερίας
Ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά τις διεργασίες για νέα κόμματα – Πώς αξιολογούν οι πολίτες τα σενάρια Τσίπρα και Καρυστιανού
Δημοσκόπηση Real Polls: Σταθερό προβάδισμα για τη ΝΔ, δεύτερη δύναμη η Πλεύση Ελευθερίας
ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Σ. Ζαχαράκη: Αύριο Πέμπτη ημερίδα με τους διευθυντές εκπαίδευσης για τα κρίσιμα ζητήματα των σχολείων
Περιφερειακοί Διευθυντές και Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συναντώνται στις 15 Ιανουαρίου, με στόχο τον διοικητικό συντονισμό και την...
Σ. Ζαχαράκη: Αύριο Πέμπτη ημερίδα με τους διευθυντές εκπαίδευσης για τα κρίσιμα ζητήματα των σχολείων
αστυνομια
Λασίθι: Προφυλακίστηκε ο 16χρονος μαθητής για το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 15χρονο
Βαρύ κατηγορητήριο για επικίνδυνη οδήγηση και ανθρωποκτονία από αμέλεια, ελεύθεροι οι γονείς του
Λασίθι: Προφυλακίστηκε ο 16χρονος μαθητής για το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 15χρονο