Κορονοϊός: Αποτελεσματικότητα 90% για το εμβόλιο της Pfizer σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις
Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο ώστε να ζητήσει έγκριση έκτακτης χρήσης

Άκρως ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την κλινική μελέτη της Pfizer για το εμβόλιο της Covid-19 στην οποία συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες εθελοντές.

Όπως ανακοινώθηκε το εμβόλιο, που αναπτύσσεται από την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία σε συνεργασία με την γερμανική BioNTech έχει αποτρέψει περισσότερο από το 90% των μολύνσεων στην μελέτη. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε με την σύγκριση του αριθμού των συμμετεχόντων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και στην ομάδα που έλαβε ψευδοφάρμακο (placebo) επτά ημέρες μετά την δεύτερη δόση και 28 ημέρες μετά την πρώτη.

Τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα ενδεχομένως να ανοίξουν τον δρόμο ώστε να ζητήσει έγκριση έκτακτης χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, εάν τα επόμενα βήματα στην έρευνα αποδείξουν ότι είναι και ασφαλές. 

Με την επιστημονική κοινότητα να υπολογίζει ότι η αποτελεσματικότητα των πρώτων εμβολίων θα είναι κοντά στο 60% με 70%, το «πάνω από 90% είναι εξαιρετικό» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκιούρ Σαχίν σε δηλώσεις του στο Bloomberg. «Μας δείχνει ότι η Covid-19 μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Πρόκειται για μία πρακτική νίκη της επιστήμης» συμπλήρωσε. «Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα» τόνισε και ο Άλμπερτ Μπούρλα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. «Φτάνουμε σε αυτό το καθοριστικό ορόσημο στο πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίου σε μία περίοδο κατά την οποία ο κόσμος το έχει περισσότερο ανάγκη, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε νέα επίπεδα ρεκόρ, τα νοσοκομεία να δέχονται πιέσεις και τις οικονομίες να παλεύουν να ανοίξουν και πάλι» πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε πως η εταιρεία ανυπομονεί να μοιραστεί πρόσθετα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου που έχουν προκύψει από χιλιάδες συμμετέχοντες στην μελέτη, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τα έως τώρα δεδομένα πάντως έχουν όρια. Δεν είναι για παράδειγμα ακόμη γνωστό πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε κρίσιμες υπο- ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, αφού αυτές οι αναλύσεις δεν έχουν ακόμη γίνει. Δεν είναι επίσης γνωστό εάν μπορεί να αποτρέψει βαριές περιπτώσεις, αφού κανείς από τους συμμετέχοντες που κόλλησαν Covid-19 σε αυτόν τον γύρο της ανάλυσης δεν είχε νοσήσει βαριά. 

Ωστόσο σε κάθε περίπτωση τα πρώτα αυτά αποτελέσματα θεωρούνται πολύ καλά και γεμίζουν αισιοδοξία όχι μόνο την Pfizer, αλλά και άλλες εταιρείες, που χρησιμοποιούν παρόμοια τεχνολογία στην ανάπτυξη του εμβολίου, όπως είναι η Moderna. Εάν η μελέτη και της συγκεκριμένης εταιρείας δείξει επίσης υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας, τότε προς τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου ενδεχομένως να υπάρχουν δύο εμβόλια διαθέσιμα, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. 

Σημειώνεται ότι η Pfizer περιμένει να λάβει follow up δεδομένα δύο μηνών για την ασφάλεια του εμβολίου, μέσα στην τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. 

Πηγή: Καθημερινή

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Δεν αποκλείστηκε περιορισμός των γιορτών των Χριστουγέννων

Τηλεκπαίδευση: Οδηγός εκπαιδευτικού για το Webex Meetings

Γιατί εκτοξεύτηκε η ζήτηση του σεμιναρίου "Διαπολιτισμική Εκπαίδευση"

Το κορυφαίο σεμινάριο στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στον αέρα η τράπεζα θεμάτων για τις Πανελλήνιες 2021


 

σχετικά άρθρα

Άνοιγμα σχολείων: Ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού των διακοπών
Άνοιγμα σχολείων: Ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού των διακοπών
Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία: Δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο για περιορισμό των γιορτών των Χριστουγέννων από την Υπουργό Παιδείας
Άνοιγμα σχολείων: Ανοικτό το ενδεχόμενο περιορισμού των διακοπών