Κυριακή: Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου – Μερικώς ορατή και στην Ελλάδα
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου την Κυριακή, που θα είναι ορατή ως μερική στην Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσει μία ημέρα μετά η επίσημη έναρξη του καλοκαιριού με το θερινό ηλιοστάσιο

Μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου θα συμβεί το πρωί της Κυριακής 21 Ιουνίου, η οποία θα είναι ορατή και από την Ελλάδα ως μερική έκλειψη. Η έκλειψη αυτού του είδους συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον δίσκο του Ήλιου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φωτεινός δακτύλιος γύρω από το σκοτεινιασμένο φεγγάρι.

Το «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης θα αρχίσει στην κεντρική Αφρική και θα ταξιδέψει μέσω της Σαουδικής Αραβίας προς την Ινδία και τη νότια Κίνα, προτού τελειώσει κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Οι γειτονικές περιοχές σε αυτήν τη στενή ζώνη -μεταξύ των οποίων και η χώρα μας- θα δουν εν μέρει το φαινόμενο. Σημειώνεται, ότι στις 21 Ιουνίου θα υπάρχει Νέα Σελήνη και το φεγγάρι δεν θα είναι ορατό στον νυχτερινό ουρανό.

Στην Ελλάδα, όπου η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 8:00, εκτιμάται ότι η κάλυψη του ηλιακού δίσκου θα είναι μεγαλύτερη στα νότια και στα ανατολικά της χώρας (περίπου 30% στη Ρόδο) και μικρότερη στα βόρεια και στα δυτικά (13% στην Κέρκυρα). Στην Αθήνα, σύμφωνα με το AstroVox, η κάλυψη θα φθάσει περίπου το 11% επί της φαινόμενης ηλιακής επιφάνειας.

Στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, όπου το φαινόμενο θα διαρκέσει μία ώρα και 23 λεπτά, η έναρξη της μερικής έκλειψης θα γίνει στις 7:48, θα φθάσει στο μέγιστο στις 8:28 και θα ολοκληρωθεί στις 9:11.

Επισημαίνεται ότι, όπως πάντα, η παρατήρηση της έκλειψης πρέπει να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα και όχι με γυμνά μάτια, επειδή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία.

Περίπου μία ημέρα μετά, το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουνίου (συγκεκριμένα στις 00:44 ώρα Ελλάδας της Τρίτης) θα υπάρξει θερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει και τυπικά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα υπάρξει χειμερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει ο χειμώνας.

Στη χώρα μας μετά το θερινό ηλιοστάσιο, όπου υπάρχει η μικρότερη νύχτα του έτους, οι ημέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, εως ότου σχεδόν εξισωθούν με τις νύχτες κατά τη φθινοπωρινή ισημερία, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου θα υπάρχει πια η μικρότερη ημέρα.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολάκης
Εσωκομματική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 11 μέλη της ΚΕ ζητούν ανάκληση της διαγραφής Πολάκη
Επιστολή στον Σωκράτη Φάμελλο με αιχμές για δημοκρατική λειτουργία και αίτημα άμεσης σύγκλησης των οργάνων
Εσωκομματική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 11 μέλη της ΚΕ ζητούν ανάκληση της διαγραφής Πολάκη
Με αφορμή την τραγωδία με τις δύο 17χρονες, καθηγητής απευθύνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα στους μαθητές που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες
Ηλιούπολη: Κλειστό το 5ο ΓΕΛ για το τελευταίο «αντίο» στη 17χρονη μαθήτρια
Με απόφαση του δήμου, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα μπορέσουν να παραστούν στην κηδεία της άτυχης μαθήτριας
Ηλιούπολη: Κλειστό το 5ο ΓΕΛ για το τελευταίο «αντίο» στη 17χρονη μαθήτρια
Άνδρας περπατάει με βαλίτσα στο χέρι σε νησί
Κυκλάδες: «Ανάσα» για τους εκπαιδευτικούς με επιδόματα στέγασης και σίτισης στα νησιά
Δήμοι των Κυκλάδων προχωρούν σε μέτρα στήριξης εκπαιδευτικών, ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις για μόνιμες λύσεις απέναντι στο υψηλό κόστος διαβίωσης
Κυκλάδες: «Ανάσα» για τους εκπαιδευτικούς με επιδόματα στέγασης και σίτισης στα νησιά