Η έκθεση των μικρών παιδιών στο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν υπερκινητικότητα και προβλήματα συμπεριφοράς
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Τα παιδιά που εκτίθενται στο κάπνισμα κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής τους είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα υπερκινητικότητας και προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λάιζα Γκάτσκε-Κοπ του Ιατρικού Κολλεγίου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό παιδοψυχολογίας και ψυχιατρικής «Journal of Child Psychology and Psychiatry», μελέτησαν 1.096 παιδιά.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η δόση νικοτίνης στην οποία τα παιδιά είχαν εκτεθεί (με βάση ανάλυση δειγμάτων από το σάλιο τους) τόσο πιο αισθητή ήταν η εκδήλωση υπερκινητικότητας και συμπεριφορικών προβλημάτων. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, συμφωνεί με ευρήματα από μελέτες σε ζώα, σύμφωνα με τις οποίες η νικοτίνη επιδρά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

«Έχει δοθεί πολλή έμφαση στους κινδύνους του καπνίσματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως τα ευρήματα μας δείχνουν ότι τα παιδιά συνεχίζουν να είναι ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης στη νικοτίνη και κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της ζωής τους», δήλωσε η Γκάστσκε-Κοπ.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση

ΑΠΕ ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ρεύμα: Η ηλεκτρική συσκευή που μπορεί να καίει όσο 65 ψυγεία μαζί

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη «σωμασκία»;

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κυσπε
Αντωνιάδης Αναστάσιος (ΚΥΣΠΕ): «Οι Πανελλαδικές είναι σταθμός, όχι το τέλος της διαδρομής»
Μήνυμα στήριξης προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς με ευχές για ψυχραιμία, πίστη και επιτυχία ενόψει των εξετάσεων
Αντωνιάδης Αναστάσιος (ΚΥΣΠΕ): «Οι Πανελλαδικές είναι σταθμός, όχι το τέλος της διαδρομής»