Η εξαφάνιση των Νεάντερταλ μπορεί να ήταν απλώς θέμα κακής τύχης και να μη έβαλαν το χεράκι τους οι άνθρωποι
Οι ανταγωνιστικοί πρόγονοι του ανθρώπου (Homo sapiens) είναι οι κατ' εξοχήν ύποπτοι για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ από την Ευρώπη, αλλά μια νέα επιστημονική μελέτη θεωρεί πιθανό ότι τα «ξαδέρφια» μας έπεσαν απλώς θύμα της κακής τύχης τους, χωρίς να βάλουν ιδιαίτερα το δαχτυλάκι τους οι άνθρωποι.

   Οι Νεάντερταλ έζησαν για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια στην Ευρώπη και στην Ασία, ώσπου εξαφανίσθηκαν πριν 40.000 χρόνια, ενώ λιγοστά απομεινάρια τους επιβίωσαν για μερικές ακόμη χιλιάδες χρόνια σε απομονωμένα μέρη όπως η Ιβηρική. Η νέα μελέτη εκτιμά ότι ο πληθυσμός τους ήταν πάντα μικρός (ίσως 10.000 έως 70.000 άτομα) και ήταν διασκορπισμένος σε πολύ μικρότερες ομάδες ανά την Ευρώπη- πράγμα που τους καθιστούσε ευάλωτους στην παραμικρή περιβαλλοντική ή άλλη αλλαγή.

   Πολλοί επιστήμονες έχουν υποπτευθεί ότι όταν οι πρόγονοι μας μετανάστευσαν μαζικά από την Αφρική στην Ευρώπη και συνάντησαν εκεί τους Νεάντερταλ, είτε τους εξόντωσαν, είτε απλώς τους οδήγησαν σταδιακά σε εξαφάνιση, επειδή ήσαν πιο έξυπνοι.

   Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κριστ Βάεσεν του ολλανδικού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόβεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, βασιζόμενοι σε υπολογιστικές προσομοιώσεις για την ανάλυση πιθανών σεναρίων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μάλλον οι ίδιοι οι Νεάντερταλ ευθύνονται για τη μοίρα τους εξαιτίας τριών παραγόντων: της ενδογαμίας (που συσσωρεύει σταδιακά επικίνδυνες γενετικές μεταλλάξεις λόγω σεξουαλικής επαφής μεταξύ συγγενών), της δυσκολίας εύρεσης κατάλληλου συντρόφου λόγω του μικρού πληθυσμού και των περιορισμένων επιλογών και, τέλος, λόγω του παράγοντα κακή τύχη (π.χ. ασυνήθιστα πολλοί θάνατοι μέσα σε μια χρονιά εξαιτίας μιας φυσικής καταστροφής).

   Βέβαια, η μελέτη δεν είναι παρά ένα υποθετικό μοντέλο και αδυνατεί να αποδείξει ότι οι πρόγονοι μας είναι παντελώς αθώοι του αίματος των Νεάντερταλ. Απλώς δείχνει στα χαρτιά (ή μάλλον στην οθόνη) ότι ο ανταγωνισμός από τον Homo sapiens δεν ήταν αναγκαίος για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ.

   Ο Βάεσεν παραδέχθηκε πως είναι εντυπωσιακό ότι οι Νεάντερταλ εξαφανίσθηκαν τόσο γρήγορα μετά την μαζική εισροή του Homo sapiens στην Ευρώπη. Από την άλλη όμως, όπως είπε, «η εξαφάνιση τους μπορεί να είχε συμβεί έτσι κι αλλιώς. Είναι μια φυσική διαδικασία, τα είδη εξαφανίζονται».

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

   https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0225117

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κλείσε το WiFi τώρα»: Γιατί οι ειδικοί απαγορεύουν να το έχεις ανοιχτό εκτός σπιτιού

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

IDF, ο στρατός του Ισραήλ
Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις στο Ιράν τουλάχιστον μέχρι το εβραϊκό Πάσχα
Σε τροχιά παρατεταμένης σύγκρουσης: Το Ισραήλ προαναγγέλλει εβδομάδες νέων επιχειρήσεων στο Ιράν
Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις στο Ιράν τουλάχιστον μέχρι το εβραϊκό Πάσχα
εγγραφές μαθητών
Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για τα Ωνάσεια Σχολεία – Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο έως τις 26 Μαρτίου 2026 για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του gov.gr, διεκδικώντας...
Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για τα Ωνάσεια Σχολεία – Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές
tanker-1021x574.jpg
Ηχηρή παρέμβαση γονέων του Πειραιά για τους εγκλωβισμένους ναυτικούς στον Περσικό Κόλπο
Κραυγή αγωνίας από τους γονείς του Πειραιά: «Επαναπατρίστε τώρα τους ναυτεργάτες από τις ζώνες του θανάτου»
Ηχηρή παρέμβαση γονέων του Πειραιά για τους εγκλωβισμένους ναυτικούς στον Περσικό Κόλπο
δασκ
Η δασκάλα που πήγε στην Ηρακλειά για «λίγα μόρια», έκανε οικογένεια εκεί και σήμερα έχει μία μόνο μαθήτρια
Η δασκάλα που «ρίζωσε» στο μικρότερο σχολείο των Κυκλάδων
Η δασκάλα που πήγε στην Ηρακλειά για «λίγα μόρια», έκανε οικογένεια εκεί και σήμερα έχει μία μόνο μαθήτρια