Thumbnail
Στοιχεία του αμερικανικού Ινστιτούτου Climate Accountability

Είκοσι μεγάλες εταιρείες, κυρίως πετρελαϊκές, εκ των οποίων οκτώ είναι ιδιωτικές και 12 κρατικές, ευθύνονται για πάνω από το ένα τρίτο (35%) των συνολικών εκπομπών άνθρακα από το 1965 μέχρι την εποχή μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Ινστιτούτου Climate Accountability.

Οι πέντε μεγαλύτεροι εταιρικοί ρυπαντές είναι κατά σειρά η σαουδαραβική Aramco (4,38% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών της περιόδου 1965-2017), η αμερικανική Chevron (3,2%), η ρωσική Gazprom (3,19%), η αμερικανική ExxonMobil (3,09%) και η ιρανική National Iranian Oil (2,63%).

Την 20άδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι BP, Shell, Coal India, Pemex, Petroleos de Venezuela, PetroChina, Peabody Energy, ConocoPhilips, Abu Dhabi, Kuwait Petroleum, Iraq National Oil, Total, Sonatrach, BHP Billiton και Petrobras.

Οι παγκόσμιες εκπομπές της περιόδου 1965-2018 έφθασαν συνολικά τους 1.354 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου και, από αυτούς, οι 20 εταιρείες έχουν «συμβάλει» με εκπομπές 480 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, κυρίως λόγω της καύσης των προϊόντων τους (βενζίνης, ντίζελ, φυσικού αερίου κ.α.) κατά τον τελευταίο περίπου μισό αιώνα.

Το Ινστιτούτο έθεσε το 1965 ως αφετηρία της μελέτης του, επειδή εκείνο το έτος η ανθρωπότητα και κατ' επέκταση η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έμαθε για τις πιθανές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, οπότε άρχισε να έχει ηθική, οικονομική και νομική ευθύνη για τη συνεχιζόμενη εξόρυξη και χρήση των προϊόντων της.

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, η μελέτη εκτιμά ότι οι 20 εταιρείες ευθύνονται για το 30% όλων των εκπομπών άνθρακα που έχουν προέλθει από ανθρωπογενείς δραστηριότητες στη Γη από το 1751.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», ορισμένες εταιρείες υποστήριξαν ότι δεν ευθύνονται άμεσα για το πώς χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές τα προϊόντα τους, άλλες αμφισβήτησαν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων ήσαν πραγματικά γνωστές πριν 60 χρόνια, ενώ κάποιες τόνισαν ότι αποδέχονται την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής και υποστηρίζουν τους στόχους της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό των εκπομπών άνθρακα. Επισήμαναν επίσης τις προσπάθειες τους για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αραμπατζη
Αραμπατζή: Ζητά προανακριτική για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ - «Δεν έχω τίποτα να κρύψω»
Η πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δηλώνει αθώα και καλεί τους βουλευτές να εξετάσουν επισήμως τις κατηγορίες
Αραμπατζή: Ζητά προανακριτική για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ - «Δεν έχω τίποτα να κρύψω»
λουμος
«Όταν οι αξίες γίνονται στόχος» - Η στήριξη στον Ηλία Λούμο
Μαθητές, γονείς και πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το ΠΔΕ Αττικής για να υπερασπιστούν τον Ηλία Λούμο, απέναντι σε άδικες κατηγορίες που αμφισβητούν...
«Όταν οι αξίες γίνονται στόχος» - Η στήριξη στον Ηλία Λούμο
θεατρο
Έντονες αντιδράσεις από τα ΑΕΙ για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με τις παραστατικές τέχνες
Κοσμήτορες και Πρόεδροι Τμημάτων καταγγέλλουν υποτίμηση της πανεπιστημιακής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης
Έντονες αντιδράσεις από τα ΑΕΙ για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με τις παραστατικές τέχνες