mavri trypa galaxia
«Δεν έχουμε δει τίποτε παρόμοιο κατά τα 24 χρόνια που μελετούμε την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Συνήθως, είναι μια αρκετά ήσυχη και αδύναμη μαύρη τρύπα σε ‘δίαιτα'. Δεν ξέρουμε πού οφείλεται αυτό το ‘όργιο' της», ανέφερε ο καθηγητής φυσικής και αστρονομίας Αντρέα Γκετς του UCLA

Η τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας φαίνεται να έχει αποκτήσει ασυνήθιστα μεγάλη όρεξη και να καταβροχθίζει με αυξημένη ταχύτητα ό,τι βρίσκει γύρω της, αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι είναι σήμερα η φωτεινότερη που έχει υπάρξει κατά τα τελευταία 24 χρόνια.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί η μαύρη τρύπα, που αποκαλείται «Τοξότης» (Sagittarius A* ή Sgr A*), έχει ενεργοποιηθεί τόσο πολύ και έχει μεγαλώσει τα «γεύματα» μεσοαστρικών νεφών και σκόνης που περιφέρονται γύρω της και, όταν πέφτουν μέσα της, εκπέμπουν ακτινοβολία που φθάνει ως τη Γη.

«Δεν έχουμε δει τίποτε παρόμοιο κατά τα 24 χρόνια που μελετούμε την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Συνήθως, είναι μια αρκετά ήσυχη και αδύναμη μαύρη τρύπα σε ‘δίαιτα'. Δεν ξέρουμε πού οφείλεται αυτό το ‘όργιο' της», ανέφερε ο καθηγητής φυσικής και αστρονομίας Αντρέα Γκετς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA).

Οι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "Astrophysical Journal Letters", ανέλυσαν περισσότερες από 13.000 παρατηρήσεις της μαύρης τρύπας που έχουν γίνει από το 2003 μέχρι σήμερα από το αμερικανικό τηλεσκόπιο Κεκ στη Χαβάη και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Διαπιστώθηκε ότι από φέτος το Μάιο η περιοχή γύρω από τον «ορίζοντα γεγονότων» (το σημείο χωρίς επιστροφή) της μαύρης τρύπας έχει διπλάσια φωτεινότητα.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η μαύρη τρύπα μπαίνει σε μια νέα φάση ή αν απλώς βλέπουμε τα ‘πυροτεχνήματα' από λίγες ασυνήθιστες πτώσεις αερίων μέσα της», δήλωσε ο καθηγητής φυσικής και αστρονομίας Μαρκ Μόρις του UCLA.

Χιλιάδες άστρα κινούνται πέριξ της κεντρικής μαύρης τρύπας, που απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη και δεν συνιστά κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Η ακτινοβολία της θα έπρεπε να είναι δέκα δισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινή για να επηρεάσει τη ζωή στη Γη.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/ab38c3

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητ
Αντιδράσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τις απομακρύνσεις 18 φοιτητών από τις Εστίες
Η απόφαση αυτή, η οποία βασίζεται σε οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, έχει προκαλέσει ισχυρή αναστάτωση στην κοινότητα των εστιών
Αντιδράσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τις απομακρύνσεις 18 φοιτητών από τις Εστίες
πολο
Το Υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει τους πανελλήνιους αγώνες υδατοσφαίρισης 2025-2026 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στις 25 Νοεμβρίου 2025 την Προκήρυξη των Πανελλήνιων Αγώνων...

Το Υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει τους πανελλήνιους αγώνες υδατοσφαίρισης 2025-2026 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
δασκαλος
Επιστολή αποσπασμένων εκπαιδευτικών στη Σοφία Ζαχαράκη: Ζητούν αλλαγή του νόμου για τις αποσπάσεις στο εξωτερικό
Οδύσσεια εκπαιδευτικών στο εξωτερικό: Άδεια άνευ αποδοχών ή απομάκρυνση από την οικογένεια
Επιστολή αποσπασμένων εκπαιδευτικών στη Σοφία Ζαχαράκη: Ζητούν αλλαγή του νόμου για τις αποσπάσεις στο εξωτερικό
aithousa_taksi
Ντροπή!: Μαθητές δημοτικού στο Ηράκλειο θα κάνουν μάθημα σε γκαρσονιέρα λόγω έλλειψης τάξεων
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε πρόσφατα στους γονείς από τη διεύθυνση του σχολείου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ανησυχία για τις συνθήκες...
Ντροπή!: Μαθητές δημοτικού στο Ηράκλειο θα κάνουν μάθημα σε γκαρσονιέρα λόγω έλλειψης τάξεων