Thumbnail
Το ακρυλαμίδιο είναι μια νευροτοξική και πιθανώς καρκινογόνος ουσία για τον άνθρωπο

Παράγεται όταν κάποια τρόφιμα μαγειρευτούν σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. τηγάνισμα).

Σχηματίζεται κατά την αντίδραση ενός αμινοξέος, της ασπαραγίνης, με σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη, σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τόσο η ασπαραγίνη όσο και τα συγκεκριμένα σάκχαρα, αποτελούν φυσικά συστατικά που βρίσκουμε στα αμυλούχα τρόφιμα, όπως η πατάτα.

Συμπέρασμα: Οι πατάτες που τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες έχουν πιθανότητες να αναπτύξουν ακρυλαμίδιο.

Ο σημαντικότερος παράγοντας οξείδωσης των ελαίων είναι η θερμοκρασία.

Επειδή όμως οι τηγανητές πατάτες είναι από τα πιο νόστιμα, γι’ αυτό και πιο δημοφιλή φαγητά, δείτε τι πρέπει να κάνετε για να γίνει όσο το δυνατόν πιο υγιεινό το τηγάνισμα.

- Τηγανίζετε μόνο με ελαιόλαδο.

- Προθερμαίνετε το λάδι, χωρίς όμως να το αφήνετε να καεί.

- Στραγγίζετε καλά τις πατάτες πριν τις τηγανίσετε, γιατί έτσι το λάδι δεν καταστρέφεται γρήγορα και οι πατάτες δεν απορροφούν πολύ λάδι.

- Μην αφήνετε τις πατάτες να καίγονται, ο χρόνος τηγανίσματος πρέπει να είναι σύντομος.

- Αντικαθιστάτε το λάδι μετά από κάθε τηγάνισμα.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τι να τρώτε το βράδυ για ν΄αδυνατίσετε;
Η Ιδανική ώρα για βραδινό για που κρατάει το σάκχαρο υπό έλεγχο
Ο χρόνος και η σύνθεση του βραδινού γεύματος φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης το πρωί, ειδικά σε άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου...
Η Ιδανική ώρα για βραδινό για που κρατάει το σάκχαρο υπό έλεγχο
makaronopita
Μακαρονόπιτα χωριάτικη: Παράδοση και γεύση στο γιορτινό τραπέζι
Χορταστική, αρωματική και με πλούσια γέμιση, συνδυάζει τα μακαρόνια με φέτα, αυγά και γάλα, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που θυμίζει σουφλέ.
Μακαρονόπιτα χωριάτικη: Παράδοση και γεύση στο γιορτινό τραπέζι