Thumbnail
Η σωματική δραστηριότητα είναι σωτήρια για τη φυσική και πνευματική κατάσταση των ηλικιωμένων και ο χορός φαίνεται πως είναι ο ιδανικός τρόπος για να περνούν τον χρόνο τους δημιουργικά, ευχάριστα αλλά και ωφέλιμα, δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Frontiers in Human Neuroscience.

«Η άσκηση επιβραδύνει ή και αντιστρέφει την ηλικιακή κατάπτωση των πνευματικών και σωματικών ικανοτήτων» αναφέρει η Δρ Κάθριν Ρέφελντ, επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης. «Σε αυτή τη μελέτη παρουσιάζουμε δύο διαφορετικές μορφές σωματικής άσκησης, τον χορό και την προπόνηση αντοχής, που βοηθούν να αναπτυχθεί μια περιοχή του εγκεφάλου που εκφυλίζεται με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, μόνο ο χορός φάνηκε να οδηγεί σε αξιοσημείωτες συμπεριφορικές αλλαγές όσον αφορά την ισορροπία» προσθέτει.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, ηλικιωμένοι εθελοντές με μέση ηλικία τα 68 έτη συμμετείχαν είτε σε 18μηνο πρόγραμμα εκμάθησης βασικών κινήσεων χορού είτε σε προπόνηση αντοχής και ευελιξίας. Κατά την ολοκλήρωση της δοκιμής παρατηρήθηκε αύξηση στο μέγεθος του ιππόκαμπου και στις δύο ομάδες. Το εύρημα αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, καθώς ο ιππόκαμπος είναι επιρρεπής στην ηλικιακή εκφύλιση και πλήττεται από ασθένειες της τρίτης ηλικίας όπως το Αλτσχάιμερ. Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου παίζει ρόλο-κλειδί στη μνήμη και τη μάθηση και επίσης επηρεάζει την ισορροπία.

Αν και ήταν ήδη γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι η σωματική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως «αντίδοτο» στη νοητική κατάπτωση λόγω ηλικίας, δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι τώρα αν ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης είναι πιο ευεργετικό από κάποιο άλλο. Βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη που δοκιμάστηκαν στη μελέτη ήταν η ποικιλία των κινήσεων· ενώ η προπόνηση αντοχής περιλάμβανε κυρίως επαναλήψεις της ίδιας άσκησης (π.χ. ποδήλατο), το πρόγραμμα χορού άλλαζε σε εβδομαδιαία βάση (π.χ. τζαζ, χοροί της Λατινικής Αμερικής). Αυτή η ποικιλία φαίνεται πως αποτέλεσε καταλύτη για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, καθώς οι συμμετέχοντες καλούνταν συνεχώς να μαθαίνουν νέες πληροφορίες ή να ανακαλούν χορευτικές κινήσεις σε λίγο χρόνο χωρίς τη βοήθεια των δασκάλων τους.

Με γνώμονα τα παραπάνω ευρήματα, η Δρ Ρέφελντ συνιστά τον χορό ως σωματική άσκηση σε κάθε ηλικία. «Πιστεύω ότι όλοι θέλουν να έχουν μια ανεξάρτητη και υγιή ζωή για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια. Η σωματική άσκηση είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει σε αυτό, λειτουργώντας ως μέσο αντιμετώπισης πολλών παραγόντων κινδύνου και επιβραδύνοντας την ηλικιακή κατάπτωση. Πιστεύω ότι ο χορός είναι ένα δυνατό εργαλείο για να θέσει κανείς νέες προκλήσεις για το σώμα και το μυαλό του, ιδιαίτερα όσο μεγαλώνει» αναφέρει.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ήλιος
Μπορούν οι ηλιακές εκλάμψεις να προκαλέσουν σεισμούς; Νέα μελέτη ανοίγει τη συζήτηση
Επιστήμονες προτείνουν πιθανή σύνδεση ανάμεσα στον «διαστημικό καιρό» και τη σεισμική δραστηριότητα – Επιφυλάξεις από την επιστημονική κοινότητα
Μπορούν οι ηλιακές εκλάμψεις να προκαλέσουν σεισμούς; Νέα μελέτη ανοίγει τη συζήτηση
συνταξεις
Συντάξεις με «ψαλίδα»: Χάσμα ιδιωτικού και Δημοσίου στα νέα ποσά
Μέση κύρια σύνταξη κάτω από 900 ευρώ για τους περισσότερους, διπλάσιες απολαβές στο Δημόσιο – Οριακές αυξήσεις και διευρυνόμενες ανισότητες.
Συντάξεις με «ψαλίδα»: Χάσμα ιδιωτικού και Δημοσίου στα νέα ποσά
ψυγείο
Ψυγείο: Η ιδανική θερμοκρασία και το «κρυφό» κόστος κάθε επιπλέον βαθμού
Λειτουργεί ασταμάτητα όλο τον χρόνο – πώς μια λάθος ρύθμιση αυξάνει τον λογαριασμό ρεύματος και επηρεάζει την ασφάλεια των τροφίμων.
Ψυγείο: Η ιδανική θερμοκρασία και το «κρυφό» κόστος κάθε επιπλέον βαθμού
πανελλαδικες
Πανελλήνιες 2026: Νέα διαδικασία για την επίδειξη γραπτών στις επαναληπτικές εξετάσεις
Τι αλλάζει για τους υποψηφίους που επιθυμούν να δουν το γραπτό τους – Πότε και πού υποβάλλονται οι αιτήσεις.
Πανελλήνιες 2026: Νέα διαδικασία για την επίδειξη γραπτών στις επαναληπτικές εξετάσεις