Thumbnail
Κάνναβη

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το «να φτιαχτείς» μπορεί να σε οδηγήσει να κάνεις αρκετά χαζά πράγματα, αν και η επιστημονική κοινότητα παραμένει διχασμένη για το αν το πολύ κάπνισμα προκαλεί μόνιμη γνωστική εξασθένηση. Η πιο πρόσφατη έρευνα σε αυτό το αμφιλεγόμενο θέμα βρήκε αποδείξεις για σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης κάνναβης και των μειωμένων επιπέδων ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης, προσοχής και επίλυσης προβλημάτων. 

Η ντοπαμίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στο κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου και απελευθερώνεται ως απάντηση σε ευχάριστα ερεθίσματα, όπως το να τρως τούρτα, να κάνεις σεξ και να παίρνεις ναρκωτικά. Αυτή είναι που κάνει πολλά ναρκωτικά τόσο εθιστικά (και την τούρτα τόσο ακαταμάχητη), αν και η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική χρήση αυτών των ουσιών προκαλεί ανισορροπία της ντοπαμίνης, με χαμηλότερες συγκεντρώσεις των χημικών που απελευθερώνονται σε τμήματα του εγκεφάλου, όπως ο ραβδωτός πυρήνας.

Σημαντικά, η έλλειψη ντοπαμίνης στο ραβδωτό πυρήνα έχει συσχετιστεί με τη μειωμένη γνωστική απόδοση. Δεδομένου ότι η THC- το δραστικό συστατικό της κάνναβης- είναι γνωστό ότι διεγείρει τους νευρώνες ντοπαμίνης σε όλο τον εγκέφαλο, η επικεφαλής ερευνήτρια Anissa Abi-Dargham εξηγεί ότι «είναι σημαντικό να εξετάσουμε πιο προσεκτικά της δυνητικά εθιστικές συνέπειες της κάνναβης σε βασικές περιοχές του εγκεφάλου». 

Για να γίνει αυτό, η ίδια και μία ομάδα συναδέλφων της, χρησιμοποίησαν μία τεχνική που ονομάζεται τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να εξετάσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης που απελευθερώνονται στο ραβδωτό πυρήνα 11 ανθρώπων εθισμένων στη κάνναβη, αφού τους χορηγήθηκε από το στόμα μία δόση αμφεταμίνης, η οποία διεγείρει τον εγκέφαλο ώστε να απελευθερώσει τον νευροδιαβιβαστή. Τα αποτελέσματα- τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Molecular Psychiatry- δείχνουν ότι, σε σύγκριση με μη εξαρτώμενα υποκείμενα, αυτοί οι συμμετέχοντες πραγματικά εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης. 

Για να διερευνηθεί η επίδραση αυτού του ευρήματος, οι ερευνητές στη συνέχεια επέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε μία σειρά δοκιμών με στόχο την αξιολόγηση της γνωστικής τους λειτουργίας. Εκείνοι που είχαν εξάρτηση από την κάνναβη πέτυχαν χειρότερα αποτελέσματα σε σχέση με τη μνήμη και την προσοχή, σε σχέση με τους μη εξαρτώμενους συμμετέχοντες, οδηγώντας τους συγγραφείς της μελέτης να σχολιάσουν ότι «η μειωμένη απελευθέρωση ντοπαμίνης μπορεί να συμβάλλει στην αρνητική λειτουργική δράση των χρόνιων χρηστών κάνναβης». 

Ωστόσο, οι ερευνητές επισήμαναν επίσης ότι «δεν μπορούν να δείξουν μία αιτιώδη σχέση» μεταξύ της χρήσης κάνναβης και της έλλειψης ντοπαμίνης, εξηγώντας ότι δεν μπορούν να είναι σίγουροι «αν η μειωμένη ντοπαμίνη ήταν μια προϋπάρχουσα κατάσταση ή το αποτέλεσμα της βαριάς χρήσης κάνναβης». 

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπάνω την έρευνά τους, οι συγγραφείς της μελέτης μελέτησαν επίσης τα επίπεδα ενός άλλου νευροδιαβιβαστή ο οποίος ονομάζεται γλουταμινικό, σε μία περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος. Στους σχιζοφρενείς, τα αυξημένα επίπεδα γλουταμινικού σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα ντοπαμίνης, σε αποτελέσματα μίας σειράς ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων. 

Δεδομένου ότι έχει ήδη προταθεί μία σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης κάνναβης και της σχιζοφρένειας, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα ελλείμματα ντοπαμίνης που βιώνουν οι τακτικοί χρήστες μπορεί να ρυθμίζονται από το γλουταμινικό, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σύνδεση. Ωστόσο, δεν ανίχνευσαν σημάδια ανισορροπίας του γλουταμινικού στον ιππόκαμπο και ως εκ τούτου δεν βρήκαν κανένα στοιχείο σύνδεσης μεταξύ του καπνίσματος χόρτου και της σχιζοφρένειας. 

Αν και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν είναι απολύτως πειστικά, ρίχνουν φως σε μερικούς από τους πιθανούς κινδύνους της υπερβολικής χρήσης κάνναβης, γεγονός που υποδηλώνει πως ίσως είναι καλύτερα να κολλήσετε με μια τούρτα. 

Μετάφραση: Vallia Vallio

(πρωτότυπο άρθρο: Ben Taub για το ifl science)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δηλητηριαση
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»
Τι υποστηρίζουν οι γονείς μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»