Thumbnail
Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου 

Την απόφαση να κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα στους παράγοντες που προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο και το κρέας σε εκείνους που ενδέχεται να τον προκαλέσουν, έλαβε η αρμόδια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC), ομάδα εργασίας αποτελούμενη από 21 ειδικούς από 10 χώρες κατέληξε στην απόφαση αυτή έπειτα από την εξέταση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων για το θέμα.

Ωστόσο ο διευθυντής του οργανισμού έσπευσε να διευκρινίσει πως η ταξινόμηση δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε το κρέας - μία άποψη που ενστερνίζονται και οι εκπρόσωποι του ερευνητικού οργανισμού για τον καρκίνο Cancer Research UK.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του IARC, το κόκκινο κρέας κατατάσσεται στην Ομάδα 2Α όσον αφορά την επικινδυνότητά του, επειδή «υπάρχουν ισχυρά μηχανιστικά στοιχεία που υποστηρίζουν την καρκινογόνο δράση του» αλλά είναι περιορισμένα τα στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους.

Η συσχέτιση κρέατος-καρκίνου «παρατηρήθηκε πρωτίστως με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει και με τον καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη», διευκρινίζει το IARC.

Αντιθέτως, τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, στα οποία συμπεριλαμβάνονται  μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν, κατατάσσονται στην Ομάδα 1 της κλίμακας επικινδυνότητας, επειδή «υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε ανθρώπους ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων προκαλεί καρκίνο του παχέος εντέρου», συνεχίζει.

Όπως τονίζει στην απόφασή του, για κάθε 50 γραμμάρια επεξεργασμένων κρεάτων που τρώει κανείς, αυξάνεται κατά 18% ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου του κόλου και του ορθού εντέρου, όπως αποκαλείται επιστημονικά ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

«Σε ατομικό επίπεδο, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου εξαιτίας της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων παραμένει μικρός, αλλά αυξάνεται κατ' αναλογίαν με την ποσότητά τους που καταναλώνεται» δήλωσε ο δρ Κουρτ Στράιφ, επικεφαλής του Προγράμματος Μονογραφιών του  IARC στο πλαίσιο του οποίου έγινε η παρούσα αξιολόγηση.

Και συνέχισε: «Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που καταναλώνουν επεξεργασμένα κρέατα, η παγκόσμια επίπτωση στη συχνότητα του καρκίνου αποτελεί θέμα μεγάλης σημασίας για την δημόσια υγεία».

Η κλίμακα επικινδυνότητας του IARC ταξινομεί τα διάφορα προϊόντα/ουσίες/παράγοντες σε πέντε ομάδες:

* Ομάδα 1. Τα καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

* Ομάδα 2Α.Τα δυνητικώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 2Β. Τα ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 3. Τα μη δυνάμενα να ταξινομηθούν ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 4. Τα δυνητικά μη καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

Στην Ομάδα 1 ανήκουν περισσότερες από 170 ουσίες και παράγοντες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το κάπνισμα, ο αμίαντος και η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου. 

Πηγή: tanea.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΣΥΡΙ
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
Η Συρία στο στόχαστρο ιμπεριαλιστών, σιωνιστών και τζιχαντιστών που την καταστρέφουν και την διαμελίζουν
Μ-Λ ΚΚΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και ποια θα είναι η επόμενη μέρα
χοιτ
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή
Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για ιδιαίτερες περιστάσεις, είτε πρόκειται για ένα γιορτινό τραπέζι είτε για έναν ρομαντικό δείπνο, και σίγουρα θα...
Χοιρινά παϊδάκια με καρύδια και σύκα: Μια υπέροχη συνταγή