Thumbnail
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Γαλλίδα ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Επιστημών της Τουλούζης Ορόρ Αβαργκέ-Ουεμπέρ

Οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να εκτελούν πολύπλοκες ενέργειες, όπως το να μετρούν, ή να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Γαλλίδα ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Επιστημών της Τουλούζης Ορόρ Αβαργκέ-Ουεμπέρ.

Η Ορόρ Αβαργκέ-Ουεμπέρ ανακάλυψε "κατά τύχη" τον κόσμο των μελισσών, ενώ έκανε την πρακτική της. Έναν κόσμο που την συνάρπασε αμέσως: "Αντιλήφθηκα ότι τα έντομα αυτά ήταν ικανά να εκτελούν πολύπλοκες πράξεις. Και μάλιστα μάθαιναν πολύ πιο γρήγορα από τους πιθήκους", αποκάλυψε.

Τα πειράματα που πραγματοποίησε η Αβαργκέ-Ουεμπέρ επέτρεψαν να αποδειχθεί εμπειρικά ότι οι μέλισσες ξέρουν να μετρούν και αναγνωρίζουν τα πρόσωπα. Μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι αν τις τοποθετούσε σε έναν λαβύρινθο, οι μέλισσες εντόπιζαν τα διαφορετικά σημάδια, τα μάθαιναν πολύ γρήγορα και αμέσως μετά επέλεγαν να ακολουθήσουν το σημάδι που θα τις οδηγούσε στην έξοδο, όπου τις περίμενε η "ανταμοιβή" τους.

Μολονότι ο εγκέφαλός τους έχει το μέγεθος κεφαλιού καρφίτσας, οι μέλισσες "έχουν άριστη όραση και πολύ καλή μνήμη", πρόσθεσε η ερευνήτρια. "Πολλοί νομίζουν ότι μόνο τα πρωτεύοντα είναι έξυπνα, όμως κάνουν λάθος", τόνισε.

Η Αβαργκέ-Ουεμπέρ απέδειξε επίσης ότι τα έντομα αυτά δεν κατευθύνονται μόνο από το ένστικτό τους. Σε ένα πείραμα που έκανε στο ύπαιθρο έδειξε ότι έχουν την ικανότητα "να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους στο περιβάλλον και τις εμπειρίες που αποκτούν".

Η Γαλλίδα ερευνήτρια ελπίζει ότι με τα μελλοντικά πειράματά της θα κατανοήσει πώς οι μέλισσες πραγματοποιούν αυτές τις πολύπλοκες πράξεις μολονότι διαθέτουν τόσους λίγους νευρώνες (μόνο 1 εκατομμύριο, σε σύγκριση με τα 100 δισεκατομμύρια του ανθρώπου). Ίσως ο εγκέφαλός τους να διαθέτει μια μέθοδο πιο αποτελεσματική από εκείνη των ανθρώπων στη διαχείριση των πληροφοριών ή ένας νευρώνας να χρησιμοποιείται για πολλές διαφορετικές εργασίες.


Οι παρατηρήσεις αυτές θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον ανθρώπινο εγκέφαλο αλλά και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καταιγίδα αθήνα βροχές
Σε τροχιά έντονης κακοκαιρίας η Ελλάδα – Αναλυτικά οι περιοχές και τα επικίνδυνα διαστήματα - Αττική και βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο
Πού και πότε θα χτυπήσουν βροχές και θυελλώδεις νοτιάδες - Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός ημέρα με την ημέρα
Σε τροχιά έντονης κακοκαιρίας η Ελλάδα – Αναλυτικά οι περιοχές και τα επικίνδυνα διαστήματα - Αττική και βόρεια Ελλάδα στο επίκεντρο
σχολειο
Τραμπούκικη επίθεση σε εκπαιδευτικούς με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, ειρωνείες και απειλές μέσα σε Δημοτικό Συμβούλιο
Καταγγελίες εκπαιδευτικών για απειλές και τραμπουκισμούς σε Δημοτικό Συμβούλιο
Τραμπούκικη επίθεση σε εκπαιδευτικούς με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, ειρωνείες και απειλές μέσα σε Δημοτικό Συμβούλιο